Στην ισχυρή ανοδική κίνηση επιλεγμένων τίτλων χρειάστηκε να στηριχθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου αφενός να απορροφήσει τις πιέσεις που και πάλι απείλησαν τις 1.390 μονάδες και αφετέρου να επανέλθει στην ήπια ανοδική του τροχιά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 1.404,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.389,66 μονάδων (-0,54%) και 1.405,28 μονάδων (+0,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 142,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 26 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 3.416,83 μονάδες, ενώ στο +1,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.400,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 1.231,32 μονάδες.

Απορροφήθηκαν οι πιέσεις

Μπορεί να βρέθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση λίγο κάτω από τις 1.390 μονάδες, το ΧΑ και πάλι βρήκε τις δυνάμεις για να απορροφήσει τις πιέσεις και να «γατζωθεί» στη ζώνη των 1.400 μονάδων. Κόντρα μάλιστα στις πιέσεις που δέχτηκαν κάποιοι δεικτοβαρείς του τίτλοι, όπως η Coca Cola, η οποία παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών.

Στη μεγάλη εικόνα, όμως, όπως την σχολιάζει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης σε υψηλό 10 ετών αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη από την πολυετή ύφεση. Για να διασφαλιστεί όμως η ανοδικότητα και η αξιοπιστία του ΧΑ, η κάθε εισηγμένη θα πρέπει να είναι σε θέση να σέβεται τους κανόνες συνετής εταιρικής διακυβέρνησης, προσθέτει.

Ο κ. Στεριώτης δίνει ιδιαίτερη βάση και στις επιδόσεις των διεθνών αγορών, καθώς το διεθνές και εγχώριο bull market συνεχίζει ακάθεκτο. Με τον αμερικάνικο σούπερ-δείκτη S&P-500 στις 5.000 μονάδες, με πρωταγωνιστές τις “7 υπέροχες” μετοχές της νέας τεχνολογίας, όλα τα στοιχήματα για μια βαθιά διόρθωση είναι στο τραπέζι.

Μια πλάγια κίνηση λοιπόν και στο ΧΑ εωσότου επιταχυνθούν οι επόμενοι καταλύτες της αγοράς είναι πλέον ένα σενάριο που κερδίζει πιθανότητες, με το χρονικό παράθυρο όμως αυτής να είναι σχετικά μικρό. Και αυτό διότι από την ερχόμενη εβδομάδα, προς το τέλος της, αναμένονται οι εξελίξεις περί την Πειραιώς και το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γεγονός που θα ανεβάσει πάλι το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Μέχρι τότε, αναμένεται η αγορά να προχωρήσει σε προσαρμογές θέσεων, ενθυλακώνοντας μέρος των κερδών του προηγούμενου διαστήματος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ ξεχώρισε σήμερα με το άλμα του 3,26% που σημείωσε, ενώ διακίνησε και πάνω από 1 εκατ. τεμάχια, με τις Jumbo, Motor Oil και Autohellas να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Eurobank, Cenergy, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, η “ταλαιπωρία” της Coca Cola συνεχίστηκε, με τη μετοχή να κλείνει με απώλειες 2,56%, ενώ ο Σαράντης έχασε 1,76%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΛΧΑ, ενώ η μετοχή του Ελ. Βενιζέλος κέρδισε 0,44% στα 9,20 ευρώ, με τον τζίρο της να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: