Πριν από μερικούς μήνες, προτού ακόμη εκδηλωθεί σε όλο το εύρος της η ενεργειακή κρίση και ξεσπάσει η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, δύο πολύ ισχυροί επιχειρηματίες, ο ομογενής Φιλάρετος Καλτσίδης της τσιμεντοβιομηχανίας και πλήθους άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ο Δημήτρης Μελισσανίδης (ο οποίος παρεμπιπτόντως επώλησε το πακέτο των μετοχών που κατείχε στον ΟΠΑΠ αντί του ποσού των 330 εκατ. ευρώ), απευθύνθηκαν στον Σπύρο Λάτση προκειμένου να διερευνήσουν την πρόθεση του ως προς την πώληση του 47,1% των ΕΛΠΕ που κατέχει εν συνόλω η οικογένεια Λάτση.

Βεβαίως, είχε προηγουμένως προηγηθεί σχετική ενημέρωση της κυρίας Μαριάννας Λάτση από τους δυο μεγαλοεπιχειρηματίες, η οποία και επιφυλάχθηκε να απαντήσει παραπέμποντας τους στον Σπύρο Λάτση προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις του!

Στη συζήτηση που κατά πληροφορίες είχε με Δ. Μελισσανίδη και Φιλάρετο Καλτσίδη, ο Σπύρος Λάτσης ευγενικά αρνήθηκε, καθώς επικαλέστηκε την πρόθεση του να ενεργοποιήσει στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στα ΕΛΠΕ, τον γιο του Γιάννη, γνωστό στο διαδίκτυο και στην επιχειρηματική πιάτσα ως Doctor John!

Σημειώνεται ότι κατά πληροφορίες η πρόταση Καλτσίδη – Μελλισανίδη ήταν της τάξης του 1 δις. για το 47,1% της οικογένειας Λάτση, με συνολική αποτίμηση των ΕΛΠΕ στα 2,2 δις.

Εκτός ωστόσο από Μελισσανίδη και Καλτσίδη, ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Πετρέλαια φέρεται να είχε εκδηλώσει και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος κατά πληροφορίες είχε συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Dr John Λάτση, με την διαμεσολάβηση και παρουσία της Goldman Sachs!

Στις μέρες μας, με την ενεργειακή κρίση να κορυφώνεται, την εμπόλεμη κατάσταση να κλιμακώνεται, τα επιτόκια να ανεβαίνουν και τον πληθωρισμό να καλπάζει, τα ΕΛΠΕ, όπως άλλωστε και η Μότορ Όιλ, αναδεικνύονται ως κυρίαρχες δυνάμεις στον χώρο της διύλισης και της εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ παράλληλα μπαίνουν δυνατά στις ΑΠΕ, στο υδρογόνο και το φυσικό αέριο, την ώρα που ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει πολλούς ανταγωνιστές στη Μεσόγειο σε κλείσιμο!

Υπό το πρίσμα αυτό, το ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ όπου το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 35,5% κορυφώνεται.

Και διαρκώς προστίθενται και νέοι μνηστήρες πέραν των υφιστάμενων!

Ωστόσο, η πολύ σοβαρή νέα εξέλιξη έχει να κάνει με τους Άραβες και τον Μπιν Σαλμάν!

Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι κατά την παρουσία του στην Ελλάδα και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν φέρεται να εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τον κλάδο των πετρελαίων και της Ενέργειας, ενώ πολύ έγκυροι κύκλοι επισημαίνουν ότι έγινε ειδική αναφορά στα Ελληνικά Πετρέλαια!

Η ελληνική κυβέρνηση που αναζητεί τρόπους και κλάδους συνεργασίας με τους Άραβες σε καμία περίπτωση δεν θα είχε αντίρρηση για την υλοποίηση ενός τέτοιου deal που θα ανέτρεπε τα δεδομένα.

Και επιπροσθέτως, κατά τις ίδιες πηγές, ούτε η οικογένεια Λάτση, πλέον, θα έφερε αντιρρήσεις, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τα λεφτά των Αράβων είναι πολλά! Πάρα πολλά…

Διαβάστε ακόμη: