Ένα φιλόδοξο σχέδιο, την επαναφορά του ντόντο (dodo), ενός ενδημικού πουλιού που ζούσε στο νησί του Μαυρίκιου στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα, επιδιώκει μια ομάδα επιστημόνων.

Πρόκειται για μια τολμηρή πρωτοβουλία που θα ενσωματώσει τις εξελίξεις στον προσδιορισμό αλληλουχίας αρχαίου DNA, την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων και τη συνθετική βιολογία. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το έργο θα ανοίξει νέες τεχνικές για τη διατήρηση των πτηνών.

Το σπάνιο αυτό πτηνό περιπλανιόταν ανενόχλητο στο νησί, ώσπου έφτασαν οι πρώτοι άνθρωποι, ναυτικοί που έφεραν μαζί τους χωροκατακτητικά ξένα είδη όπως οι αρουραίοι και πρακτικές όπως το κυνήγι. Καταδίκασαν το ντόντο, που δεν έδειχνε φόβο για τους ανθρώπους, σε εξαφάνιση μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες.

Καθώς δεν πετούσε, θεωρείται πως ήταν επιρρεπές στην εξαφάνιση, αφού ως μοναδική άμυνά του είχε το ράμφος του.

«Βρισκόμαστε ξεκάθαρα εν μέσω μιας κρίσης εξαφάνισης ειδών. Και είναι δική μας ευθύνη να μεταφέρουμε ιστορίες και να προκαλέσουνε ενθουσιασμό στους ανθρώπους με τρόπο που θα τους παρακινήσει να σκεφτούν για την κρίση αυτή», δήλωσε η Μπεθ Σαπίρο, καθηγήτρια οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Κρουζ, σύμφωνα με το CNNi.

Η Σαπίρο είναι η κορυφαία επιστήμονας στην Colossal Biosciences, μια start-up βιοτεχνολογίας και γενετικής μηχανικής που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία τεχνολογίας Ben Lamm και τον γενετιστή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, George Church, η οποία εργάζεται σε ένα εξίσου φιλόδοξο έργο για να επαναφέρει το μάλλινο μαμούθ και τη θυλακίνη, ή Τίγρη της Τασμανίας.