Όταν στις 23 Ιανουαρίου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος περνούσε την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό , ανακοινώθηκε ότι το ραντεβού αφορούσε την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με κυρίαρχο θέμα το εμβληματικό για την Εκκλησία έργο του Σχιστού οι πάντες θεώρησαν ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει παρακάμφθηκαν .
Τι μεσολάβησε άραγε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και η Ιερά Σύνοδος έβαλε προσωρινό ( κατά τους γνωρίζοντες οριστικό stop) στο μεγάλο αυτό έργο που θα μπορούσε να αλλάξει οριστικά την Δυτική Αττική;
Η είδηση: Στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία κλήθηκε να πάρει την απόφαση για το ξεκίνημα της συγκεκριμένης επένδυσης και για να πέσουν οι υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ, οι Συνοδικοί Ιεράρχες δεν έδωσαν το «πράσινο φως» με τον ίδιο τον κ . Ιερώνυμο να εισηγείται να αφήσουν την υπόθεση για την επόμενη συνεδρίαση, κάτι που έγινε αποδεκτό από όλους.
Πολλές πληροφορίες το γιατί συνέβη αυτό δεν έχουν γίνει γνωστές , άλλωστε οι ιεράρχες γνωρίζουν καλά να εφαρμόζουν τη ρήση « τα εν οίκω , μη εν δήμω» : Όμως σε εκκλησιαστικό site με καλή πληροφόρηση γράφτηκε πως «αρκετοί ιεράρχες -ενδεχομένως ανάμεσά τους είναι και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- εξέφρασαν δυσφορία και για το ύψος των αμοιβών που ορίζει το ΤΑΙΠΕΔ για τις υπηρεσίες ωρίμανσης του έργου, συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ»
Ωστόσο κατά τις πληροφορίες από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αντιτείνουν ότι όσα προβλέπονται στο σχέδιο σύμβασης, που δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι όσα προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ (600.000 ευρώ) και για όλες τις νομικές και διοικητικές ενέργειες για τις χρήσεις γης, την ωρίμανση των ακινήτων, τις περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες και όλη τη γραφειοκρατική, νομική και τεχνοκρατική προεργασία που προβλέπει η νομοθεσία.
Αυτή η διεργασία, που θα ανατεθεί σε «υπεργολάβους», κοστολογείται σε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ και η τιμολόγηση δεν πρόκειται να αλλάξει από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ. Αρα, οι ιεράρχες πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμφωνήσουν ή θα υπαναχωρήσουν.
Το ερώτημα που προκύπτει αν μπορεί ένα τεράστιο έργο , που από ορισμένους έχει χαρακτηριστεί ως φαραωνικό , μπορεί να «κολλήσει» ή και να ματαιωθεί εξαιτίας ενός ποσού που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σοβαρό , αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της επένδυσης.
Ο αρχιεπίσκοπος φάνηκε να εντοπίζει σε άλλο σημείο το πρόβλημα. Όπως είπε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ « Ήταν – σ.σ η ιδιοκτησία της Εκκλησίας στο Σχιστό – 19.000 στρέμματα αγορασμένα με συμβόλαια. Από αυτά τα 16.000 καταπατήθηκαν ή μοιράστηκαν. Είναι τα 3.000 στρέμματα σήμερα και έρχεται η COSCO και οι άλλοι (σ.σ. ποιοι άλλοι;) και λένε δώστε και είπαμε “όχι”. Θα καθίσουμε με έναν τρόπο σύγχρονο να τα αξιοποιήσουμε σε συνεργασία Εκκλησίας και κράτους. Και αυτό είναι κάτι που το επαναλαμβάνω. Μόνη της δεν μπορεί να το κάνει η Εκκλησία, ούτε με ιδιώτες. Η Εκκλησία μπορεί να συνεργαστεί τίμια με το κράτος και να προχωρήσει και από αυτό να ωφεληθεί η Εκκλησία στο έργο της. Η Πολιτεία να έχει τα έσοδά της από εκεί και ο λαός, όταν παραδείγματος χάρη στο πρόγραμμα του Σχιστού λένε ότι θα εργαστούν 10.000 άνθρωποι, αυτό δεν βοηθάει τον κόσμο;».
Εν ολίγοις ο αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτει ότι το πρότζεκτ βαίνει προς ματαίωση , λόγω της εμπλοκής της Gosco , που διεκδίκησε με κάποιο τρόπο ( προς το παρόν άγνωστο) , τη συμμετοχή της σε ένα μεγάλο μέρος του έργου , για την επέκταση των εγκαταστάσεων της στο Πειραιά και η Εκκλησία εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα υποβαθμίσει το εμβληματικό του όλου έργου αλλά και τη λειτουργικότητα του και στέλνει τα μηνύματα της προς πάσα κατεύθυνση.
Το πρότζεκτ “ Green Sxisto” προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ προβλέπει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και κτίρια-πύργους, που λίγο-πολύ απορρέουν από την αισθητική του φουτουρισμού .
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ξενοδοχείο, κτίριο γραφείων, κατοικίες, ιατρικό κέντρο, ένας 11ώροφος υπόγειος χώρος για κοντέινερ, περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής, εβραϊκό κοιμητήριο, αλλά και φωτοβολταϊκό πάρκο.
Στο σχέδιο περιλαμβάνονται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος, πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου «όπου υπάρχει σήμερα σε κατάσταση μαρασμού» και προσφορά στο λαό ενός τεράστιου περιβαλλοντικού πάρκου 700.000 τ.μ., στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους ΟΤΑ, αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή.
Η επένδυση αφορά στη δημιουργία Κέντρου Logistics υπογείως του κτήματος, ώστε υπέργεια να καλύπτεται από πράσινο.
Η κτιριακή ανάπτυξη καθ’ ύψος αποτελεί μια πρόταση που στοχεύει στη διατήρηση του πρασίνου στη μεγαλύτερη έκταση του κτήματος .