Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει μια σειρά από σημαντικά βήματα που μας επιτρέπουν να προβαίνουμε σε νέα μέτρα στήριξης. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Είναι δεύτερη η πατρίδα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και έχει ρεκόρ εξαγωγών. Έχει ρεκόρ μείωσης του Δημόσιου χρέους παγκοσίως, ενώ η ανεργία έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Και πρόσθεσε πως όλα αυτά «μένοντας πιστό το οικονομικό επιτελείο στις αρχές της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να εργαστούμε σοβαρά και συστηματικά τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές και έχουμε αποτελέσματα, ανακοινώνοντας τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το ΥΠΟΙΚ.

Οι άξονες στους οποίους αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

1.Τραπεζικό σύστημα

Ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ρευστότητα στα νοικοκυριά με ένταση του ανταγωνισμού
2. Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

Με όπλο τις νέες τεχνολογίες και περιορισμό της χρήσης των μετρητών
3. Στήριξη του εισοδήματος
Δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε μένοντας πιστοί στην τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%
4. Πρωτοβουλίες σε πιο μόνιμη βάση των συνεπειών από τις κλιματικές καταστροφές

Σχετικά με τις τράπεζες, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η προσπάθεια το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο θα κινηθεί σε 5 άξονες:

«Μιλώντας για ανταγωνισμό για εμάς είναι σημασία η επέκταση παροχής δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα όπως προβλέπεται σε περιορισμένη κλίμακα. Θα το επεκτείνουμε και η δυνατότητα αυτή θα καλύψει και άλλες κατηγορίες όπως τα στεγαστικά δάνεια. Γίνεται διεθνώς, δεν είναι δική μας πατέντα, υπάρχει ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το όλο σκηνικό

Το δεύτερο είναι η εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής για ζητήματα που είναι στο τραπέζι και αφορά και τις συστημικές τράπεζες και τον 5ο Πυλώνα που θέλουμε να στηρίξουμε. Σεβόμενοι βεβαίως αρχές και κανόνες

Τρίτον, σε νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο θα θεσπιστούν σε συμμόρφωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Έχουν υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και κανόνες που θα σέβονται την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών. Πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το υπόλοιπο, ποια η κατάσταση των πραγμάτων στις σχέσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστούν και κυρώσεις στους servicers αν δεν υπακούν στους κανόνες

Τέταρτον, «αγκαλιάζουμε» την υπηρεσία IRIS για συναλλαγές χωρίς μετρητά έως 500 ευρώ χωρίς προμήθεια. Θα επεκτείνουμε τη χρήση τους και στους ελεύθερους επαγγελματίες

Πέμπτον, ξεκίνησε η διαδικασία απομείωσης του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και νομίζουμε ότι θα το ενισχύσει όπως και την εικόνα της χώρας από πλευράς επενδυτικής».

Χάρης Θεοχάρης: 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξηγώντας ότι ο πρωταρχικός λόγος δεν είναι τα έσοδα αλλά η κοινωνική δικαιοσύνη γιατί όποιος φοροδιαφεύγει ρίχνει το βάρος στους υπόλοιπους συμπολίτες.

1. Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024

2. Υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου το 2024

3. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του MyData.

4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (POS και IRIS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής

5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικής συναλλαγής και όχι με με τρητά

6. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά τους πρώτους μήνες

7. Η αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής που δεν επιτρέπεται

8. Η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών ώστε αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται απο συναλλαγές που καταγράφονται

9. Αποκλεισμος παραβάτων λαθρεμπορίας με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

10. Παρέμβασεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Για τη διασύνδεση των POS με των ταμειακών μηχανών ο στόχος είναι να μην υπάρχει καν η δυνατότητα να γίνει η πληρωμή χωρίς να κοπεί η απόδειξη και τελικά ακόμα και η προσυμπλήρωση των δηλώσεων να γίνεται με μειωμένη γραφειοκρατία. Αφορά 450.000 επιχειρήσεις όσες δηλαδή έχουν υποχρέωση από τον νόμο να έχουν ταμειακή μηχανή.

Για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια ο κ. Θεοχάρης είπε ότι ξεκινήσε τις συζητήσεις η ΑΑΔΕ με την Ευρωπαική Επιτροπή για να πάρει τις εγκρίσεις – διαδικασία που κρατάει περίπου 6 μήνες – και σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε στη θέσπιση υποχρέωσων επειδή τώρα έχουμε απλά κίνητρα. Αυτό πρακτικά στέλνει όλα τα στοιχεία και στο MyData.

Αρχικά από τις δηλώσεις του ΦΠΑ και στη συνέχεια στις δηλώσεις εισοδήματος να μην μπορεί να δηλώσει κάποιος έσοδα ή έξοδα που δεν βρίσκονται στο Mydata. Πρακτικά θα μπορεί να δηλώσει παραπάνω έσοδα ή λιγότερα έξοδα, στοιχεία που οδηγούν σε μεγαλύτερο φόρο.

Για την αγοραπωλησία ακινήτων χωρίς μετρητά είχαμε 42.613 μεταβιβάσεις αποκλειστικά με μετρητά και τίμημα 462 εκατ. ευρώ και έχουμε άλλες τόσες υποθέσεις που το τίμημα εξοφλήθηκε μερικώ με μετρητά συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι να κάνει πιο δύσκολη τη χρήση του «μαύρου χρήματος». Πρέπει να δυσκολέψουμε και αυτόν που θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά.

Για την ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε χωρίς τη γραφειοκρατία που είχε. Εδω΄είναι ένα έργο σε εξέλιξη από την ΑΑΔΕ που θα επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποια εκτεταμένη γραφειοκρατία.

Για τις βραχυχρονιες μισθώσεις οι παρεμβάσεις είναι η υπαγωγή σε ΦΠΑ και τέλους παρεπιδημούντων. Θα φτιαχτει ειδικός ΚΑΔ. Θα υπάρχει φόρος διαμονης σε όλες τις μισθώσεις. O στοχος των μέτρων που παίρνουμε είναι να κατευθύνουμε κάποιον σε μισθώσεις αυτές και να αυξήσουμε το στοκ αυτού του είδους των μισθώσεων είτε να γίνει ο κλάδος πιο επαγγελματικός γιατί αναγνωρίζουμε ότι είναι μέρος του τουριστικού προϊόντος.

Διαβάστε ακόμη: