O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ρ/σ «ΣΚΑΪ 100,3», τόνισε ότι «με το οικονομικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα, κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος».
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος, που είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Χωρίς να υπερβαίνουμε τις αντοχές της οικονομίας, χωρίς να γινόμαστε ‘’Αγιοι Βασίληδες’’, κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος».
Αναφορικά με το θέμα της φοροδιαφυγής, ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της θητείας του, με «όπλο» την χρήση ψηφιακών εργαλείων. «Και για μένα προσωπικά είναι στοίχημα να μπει τάξη στο συγκεκριμένο θέμα, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων» είπε χαρακτηριστικά
«Είπα και στη Βουλή ότι τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχουμε προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση σε περισσότερα επαγγέλματα, θα γίνει υποχρεωτική η διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ και τρίτον η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται μέσω ψηφιακών καρτών. Όλες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, χρειάζεται συνεργασία και με τις τράπεζες, αλλά παράλληλα στόχος είναι η αυτοματοποίηση των ελέγχων και κυρώσεις για τη μη εισαγωγή στοιχείων στο mydata» υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια θα έχει κι άλλες πλευρές, εξετάζουμε ιδέες και λύσεις, η μάχη είναι πολυεπίπεδη και επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μέγιστη προτεραιότητα.
Σχετικά με τις τράπεζες, ανάφερε: «Θέλουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας, και στο τέλος θα πληρώνουμε τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Από κει και πέρα, δεν λειτουργούν όλα ομαλά στο τραπεζικό σύστημα, το είπα και χθες στην συνάντηση που είχαμε με τις τράπεζες και στάθηκα στο θέμα του ανταγωνισμού που πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι θέμα ευχών».
Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε: «Μπορούμε να κάνουμε δύο κινήσεις, το πρώτο επέκταση δυνατότητας παροχής δανείων με κανόνες από μη τραπεζικά ιδρύματα, για να διερυνθεί ο ανταγωνισμός, και το δεύτερο να πάμε σε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τόκων των καταθέσεων και των εντόκων γραμματείων για να έχουν κι άλλες δυνατότητες να βάζουν τα λεφτά τους οι καταθέτες».
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι επισήμανε στους τραπεζίτες πως μπορούν να διαφημίσουν καλύτερα τα τραπεζικά τους προϊόντα για να μπορούν οι καταθέτες να έχουν εναλλακτικές.
«Δεν είναι άγιες οι τράπεζες, αλλά υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα, όταν κάποιος δηλώνει πάμπτωχος και ζητά τραπεζικό δανεισμό», είπε ο Υπουργός Οικονομικών για τον τραπεζικό δανεισμό.
Για την ένταξη στις ρυθμίσεις για χρέη είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο ειδών ρυθμίσεις, η πρώτη με 120 δόσεις. «Εμείς τι λέμε σε αυτούς που χρωστούν; Ελάτε να δώσετε 2 δόσεις και θα θεωρηθείτε ρυθμισμένοι. Ερωτώμαι γιατί αυτό είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Για τις νέες οφειλές μετά το 2019 επελέγη το καθεστώς των 72 δόσεων, αυτό είναι 7 χρόνια, δεν είναι λίγο. Υπάρχουν άλλοι που τα πληρώνουν αμέσως. Είναι ευνοϊκό το καθεστώς. Αν υποχωρήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, περνάμε το μήνυμα ότι δεν έχουμε σοβαρό κράτος. Γι αυτό λέω ότι υπάρχει προθεσμία και να την εκμεταλλευτούν οι συμπολίτες μας στο υπάρχον πλαίσιο».
Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, λέγοντας ότι «Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να εξετάζει κάθε πρόβλημα που προκύπτει».
«Κάθε οργανωμένη πολιτεία έχει δύο δυνατότητες, η πρώτη είναι ο ανταγωνισμός και η επιτροπή ανταγωνισμού και η δεύτερη οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια, υπάρχει και ειδική υπηρεσία που οφείλει να κάνει ελέγχους» τόνισε και συμπλήρωσε: «Θα προσεγγίσουμε το θέμα τεκμηριωμένα και όχι με λαϊκίστικες αντιλήψεις» τόνισε και συνέχισε πως «προφανώς δεν γίνεται να κάνουμε μια κρατική ακτοπλοϊκή εταιρεία».
Το όπλο που έχουμε πρωτίστως είναι ο ανταγωνισμός, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι τον πρώτο ρόλο τον έχει το υπουργείο Ναυτιλίας με συγκεκριμένους κανόνες. «Πάντως, ο ανταγωνισμός είναι η πρώτη και βασική απάντηση, πρέπει να βρεθούμε απέναντι σε κάθε καρτέλ» τόνισε.
Και συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης: «Πρωτίστως ο πολίτης είναι στο μυαλό μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μέσο άνθρωπο, αν δεν τον υπερασπιστούμε εμείς, δεν θα τον υπερασπιστεί κανείς».
Συμπλήρωσε ότι η ελληνική ακτοπλοΐα λόγω και της κρίσης, έχει περάσει από περίοδο δικής της κρίσης που δημιούργησε αναταράξεις στον κλάδο και επιχειρείται σταθεροποίηση αλλά όχι επί ζημία των επιβατών.
Πρόσθεσε ότι και ο πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί με την ιστορία, γι’ αυτό και θα διερευνηθεί το ζήτημα, ήδη διερευνάται από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.
«Απορεί κανείς όταν από τη μια ενσωματώνονται οι τιμές των αυξήσεων, όταν έχουμε αποκλιμάκωση όμως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο στις τιμές, γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά θα δοθούν οι απαντήσεις».