Χωρίς τον 5ο τραπεζικό πόλο θα είμασταν αντιμέτωποι με την απώλεια μη εγγυημένων καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ  (909 εκατ. ευρώ μη εγγυημένες καταθέσεις για Attica Bank και 726 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια), τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια ομιλίας του και των απαντήσεών του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή καθώς σήμερα και αύριο συζητείται η νομοθετική ρύθμιση για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στην επιστολή της ΤτΕ αναφερόταν ότι «είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων και η κατάρρευση των δυο τραπεζών, με σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες συνολικά.

Επίσης, καμία από τις δυο τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου περί μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να περάσουν οι μη εγγυημένες καταθέσεις σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και θα χάνονταν.

Παράλληλα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχανε την περιουσία του στην Attica Bank επεσήμανε ο υπουργός. Συγχρόνως τόνισε χωρίς τον ELA όλες οι αποκρατικοποιήσεις που έκανε το ΤΧΣ ήταν κερδοφόρες και το Δημόσιο απήλαυσε κέρδη ύψους 4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: