Πριν έξι χρόνια, σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα, η φωτιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τη χώρα, την ώρα που οι μνήμες από τη φονική φωτιά στο Μάτι παραμένουν νωπές, οι οικογένειες των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Στις 23 Ιουλίου του 2018, μέσα σε λίγα λεπτά, ολόκληρο το Μάτι στην Αττική μετατράπηκε σε κρανίου τόπο καθώς οι γιγάντιες φλόγες μιας τεράστιας και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς πέρασαν μέσα από τον οικιστικό ιστό.

Πίσω της άφησε 104 νεκρούς, 147 τραυματίες και εγκαυματίες, ορισμένοι από τους οποίους υποφέρουν ακόμα, βαθιές πληγές σε συγγενείς θυμάτων και κατοίκους, που δεν θα επουλωθούν ποτέ, συλλογικό τραύμα στον ελληνικό λαό και αναπάντητα γιατί… Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, άνθρωποι που έζησαν τον εφιάλτη, συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν τον προσωπικό τους Γολγοθά, περιμένοντας δικαίωση.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, έξι χρόνια μετά, οι 21 κατηγορούμενοι γι’ αυτήν την κόλαση κάθισαν και πάλι στο εδώλιο, προκειμένου να διεξαχθεί η έκτη συνεδρίαση μετά την εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση.

Σύμφωνα μ’ εκείνη την απόφαση, την 29η Απριλίου, κρίθηκαν ένοχοι μόλις έξι από τους κατηγορούμενους. Ήταν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ο διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής και ο κάτοικος από το χωράφι του οποίου, στο Νταού Πεντέλης, ξεκίνησε η φονική φωτιά.

Η απόφαση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Η οργή ήταν μεγάλη. Οι νεκροί αυτής της δίχως προηγούμενο τραγωδίας έμειναν δίχως δικαίωση. «Καταραμένοι να καείτε στην κόλαση όπως τα παιδιά μας» ακούστηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τελείται επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Παντοβασίλισσας Ραφήνας, υπό τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με πολλούς κατοίκους της περιοχής, συγγενείς και φίλους των θυμάτων να δίνουν το «παρών».

Φωτιά στο Μάτι: Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, όταν η φωτιά που έβαλε ένας 65χρονος για να κάψει χόρτα στο χωράφι του, στην περιοχή Νταού Πεντέλης, ξέφυγε από τον έλεγχό του.

Στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι που έφταναν και τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες ώρες η φωτιά να κατέβει ταχύτατα από τις πλαγιές του Πεντελικού όρους, να κατακάψει τα πάντα στο πέρασμά της και να καταλήξει στη θάλασσα, αφήνοντας πίσω της 104 νεκρούς.

Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα σπίτια τους, είτε έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζή ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε.

Δεν είχαν περάσει καλά καλά δύο ώρες, όταν οι φλόγες είχαν φτάσει ήδη στα πρώτα σπίτια στο Μάτι, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν βιβλικές σκηνές και μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη: