Από τον καραβαντζή της Autohellas στον αεροπορικό μαέστρο της Aegean, τώρα και μεριδιούχος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο Ευτύχης Βασιλάκης δεν κάνει βήμα χωρίς σχέδιο.

Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το επιβεβαίωσε χθες κι ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης. Με λίγα λόγια; Το ρεπορτάζ του Χασοσκόπου έπεσε μέσα. Ξανά. (Ο Βασιλάκης δεν του φτάνει να πετάει – τώρα θέλει και τον πύργο ελέγχου)

Και δεν πρόκειται απλώς για μια μπίζνα με μέρισμα. Είναι πολλά παραπάνω. Είναι παρουσία. Είναι επιρροή. Είναι το “κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με τους αποφασίζοντες”.

Δεν είναι τυχαίος ο παίκτης

Ο Βασιλάκης δεν μπήκε στο ΔΑΑ επειδή «είχε μερικά λεφτά στην άκρη». Ούτε επειδή του περίσσευαν μετοχές. Μπήκε γιατί ξέρει τι κάνει. Με την Autohellas αγόρασε 120.000 μετοχές, εξασφαλίζοντας γερό ποσοστό από το ετήσιο μέρισμα που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Και μετά έρχεται και με την Aegean. Για να δέσει το γλυκό.

Αυτές οι κινήσεις δεν δείχνουν απλά έναν έξυπνο επενδυτή. Δείχνουν έναν παίκτη που ξέρει πού να μπει για να έχει λόγο στις εξελίξεις. Και δεν μιλάμε για “λόγο” γενικά κι αόριστα. Μιλάμε για ρόλο. Για επιρροή στον στρατηγικό σχεδιασμό του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Δηλαδή εκεί που χτυπάει η καρδιά του τουρισμού – και κατά συνέπεια της ίδιας της Aegean.

Ο Βασιλάκης δεν περιμένει την καταιγίδα. Χτίζει στέγη πριν βρέξει

Και γι’ αυτό έχει σημασία το ότι μπαίνει στα “ενδότερα” του ΔΑΑ. Δεν του φτάνει να έχει αεροπλάνα. Θέλει να έχει και λέξη στο πού πάνε, πώς εξυπηρετούνται, ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης του αεροδρομίου. Είναι στρατηγική αυτοπροστασίας – ή όπως το είπε πολύ εύστοχα κάποιος: να είσαι και επιβάτης και πιλότος της ίδιας πτήσης.

Παράσχης: «Ναι, κάτι παίζει…»

Ο κ. Παράσχης, ως γνήσιος διπλωμάτης, δεν μπήκε σε πολλές λεπτομέρειες. Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του Βασιλάκη μέσω της Aegean, είπε μόνο ότι “αν ισχύει, είναι καλό σημάδι”. Εμείς θα το πούμε πιο λαϊκά: Όταν ο ίδιος ο CEO λέει «δεν ξέρω αν πρέπει, αλλά θα το δούμε με ζέση», ξέρεις ότι το έργο έχει ξεκινήσει και απλώς παίζεται σε αργή κίνηση.

Το μέλλον του ΔΑΑ

Η επενδυτική φούρια στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δεν σταματά εδώ. Μέχρι το 2027, ο αεροσταθμός θα είναι αγνώριστος. Νέο πάρκινγκ, εμπορικές δραστηριότητες, επέκταση αεροσταθμών, και στόχος μέχρι το 2032 να φτάσει τους 40 εκατ. επιβάτες ετησίως. Για να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό: αύξηση της χωρητικότητας κατά 68%. Και όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί καινούργιος διάδρομος. Ούτε παραμύθια ούτε μεγαλεία – αλλά στοχευμένες επενδύσεις που θα πιάσουν τόπο.

Το πλάνο περιλαμβάνει:

  • Ανάπτυξη 32 νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών.

  • Κατασκευή νέου πολυώροφου πάρκινγκ.

  • Επέκταση αεροσταθμών (MTB και STB).

  • Αναβάθμιση καταστημάτων και χώρων εστίασης.

  • Τροποποίηση οδικού δικτύου.

Πού πάνε τα λεφτά;

Η επέκταση έχει συνολικό κόστος 1,28 δισ. ευρώ. Τα 800 εκατ. προέρχονται από δάνειο με την Alpha Bank. Άλλα 240 εκατ. θα μπουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα υπόλοιπα μπορεί να προέλθουν από ομολογιακό δάνειο. Με λίγα λόγια: οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ.

Και πότε θα αρχίσουν να φαίνονται αυτά τα λεφτά; Από το β’ εξάμηνο του 2027, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το πάρκινγκ. Το 2028, προστίθενται και τα υπόλοιπα έσοδα από εμπορική εκμετάλλευση.

Επέκταση και σε άλλα αεροδρόμια;

Ο κ. Παράσχης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΑΑ και σε άλλους διαγωνισμούς αεροδρομίων στην Ελλάδα. Δεν είπε πολλά – αλλά πέταξε την ατάκα: “Θα το δούμε με ζέση και λεπτομέρεια, όπως πάντα”. Μετάφραση: αν υπάρχει καλή ευκαιρία, θα χτυπήσουμε.

Και εδώ κολλάει και το ενδιαφέρον Βασιλάκη. Γιατί ποιος δεν θα ήθελε να έχει λόγο και στις υπόλοιπες αεροπορικές πύλες της χώρας; Πόσο μάλλον όταν η Aegean πετάει απ’ όλες.

Κινέζικη αγορά: Ο μεγάλος στόχος

Στο μέτωπο των ξένων αγορών, ο ΔΑΑ κοιτάει προς Κίνα. Οι πτήσεις από Πεκίνο και Σαγκάη ενισχύονται και αναμένεται και τρίτος προορισμός. Αργή ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά η προοπτική τεράστια. Και αν το πλάνο βγει, θα μιλάμε για άλλο επίπεδο διεθνοποίησης.

Μέρισμα και χαρά στους μετόχους

Τέλος, να πούμε και τα πρακτικά: εγκρίθηκε το μέρισμα των €0,7862 ανά μετοχή για το 2024 και μπήκε μπροστά το πρόγραμμα επανεπένδυσης (2025-2028). Το σύστημα δουλεύει και οι μέτοχοι χαμογελάνε.

Ο Βασιλάκης δεν μπήκε στο αεροδρόμιο για να περάσει την ώρα του. Μπήκε για να έχει λόγο. Για να ελέγχει. Για να προστατεύσει το «μαγαζί» του, την Aegean. Και να το κάνει από μέσα. Γιατί όταν έχεις την Aegean, την Autohellas και τώρα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», είσαι πολλά παραπάνω από απλός μέτοχος. Είσαι παράγοντας.

Διαβάστε ακόμη: