Η μονοπωλιακή κερδοφόρα ΕΥΔΑΠ που εξυπηρετεί τον μισό πληθυσμό της χώρας μετατρέπεται σε προβληματική εταιρεία! Η σημερινή διοίκηση Σαχίνη-Τόσιου τοποθετήθηκε στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2019 από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και παρέμεινε και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν τους… κουνάει κανείς από τη θέση τους! Για τα… κατορθώματά τους θα τα αναλύσουμε παρακάτω. Ωστόσο μία από τις τελευταίες αποφάσεις που πήραν ήταν να κόβεται η παροχή νερού από την ΕΥΔΑΠ για χρέη πάνω από 100 ευρώ, ενώ ως τώρα το πλαφόν ήταν στα 300 ευρώ. Αυτό έγινε προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και ο Σαχίνης να εισπράττει bonus.

Oι εργαζόμενοι της εταιρείας, μέσω των συλλόγων τους, καταγγέλλουν συνεχώς τη διοίκηση Σαχίνη-Τόσιου, αλλά δεν ιδρώνει το αφτί κανενός.

Ενδεικτικά αναφέρουμε για την κακουργηματική διοίκηση Σαχίνη-Τόσιου:

Α) ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΑΧΙΝΗ-ΤΟΣΙΟΥ

(Ορίστηκαν Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τον ΙΟΥΝΙΟ 2019 πριν τις Εθνικές Εκλογές με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την Διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κα Αικατερινάρη)

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Μείωση των αποθεματικών της Εταιρείας και εξαγγελία από την Διοίκηση Σαχίνη για μηδενισμό των αποθεματικών με στόχο τον δανεισμό της Εταιρείας. Ανακοινώνει ότι ο στόχος του ως Διευθύνοντος Συμβούλου είναι να μοιράσει το σύνολο των αποθεματικών στους μετόχους και ότι είναι προς όφελος της ΕΥΔΑΠ να δανείζεται.
  2. Προκάλεσαν τον διασυρμό της Εταιρείας στον Τύπο, όταν αποκαλύφθηκε σκάνδαλο με στοιχεία πορίσματος αναφορικά με την επιζήμια δράση δικηγορικών γραφείων, την οποία η Διοίκηση κάλυψε, αντί να δράσει προασπιζόμενη τα συμφέροντα της Εταιρείας.
  3. Προκάλεσαν ζημία στην Εταιρεία με τους χειρισμούς τους στο ζήτημα της αποστολής λογαριασμών στους πελάτες, πλήττοντας τη φήμη της Εταιρείας και δοκιμάζοντας τα όρια της νομιμότητας, ωσότου τη λύση έδωσε η Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση.
  4. Απέτυχαν στον εταιρικό ψηφιακό μετασχηματισμό και στο οργανόγραμμα , όπου η στελέχωση, παρά την υποτιθέμενη αξιολόγηση, έγινε με κριτήρια αναξιοκρατίας.
  5. Παρεμβάσεις σε επιτροπές παρακολούθησης συμβάσεων.
  6. Κατάλυση κάθε έννοια Εταιρικής Διακυβέρνησης, με καταστρατήγηση των διαδικασιών, με παράνομο και καταχρηστικό αποκλεισμό στελεχών κ.ά.
  7. Ζημίωσαν την Εταιρεία παρακωλύοντας τη διαγωνιστική διαδικασία για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ), επιμένοντας με εγωπάθεια στην καταστρατήγηση των διαδικασιών, με αποκορύφωμα την έκδοση δικού τους πορίσματος, το οποίο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  8. Καθυστέρησαν τον διαγωνισμό του ΚΕΛΨ δύο έτη και κατέβαλαν με απευθείας ανάθεση υψηλό οικονομικό τίμημα για τη λειτουργία και συντήρηση του ΚΕΛΨ, χωρίς την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων για την ενεργειακή εξοικονόμηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, προκαλώντας οικονομική ζημία και θα πρέπει να διερευνηθεί από την Δικαιοσύνη.
  9. Υπέγραψαν επιζήμια για την ΕΥΔΑΠ Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, οδηγώντας την Εταιρεία σε οικονομικό στραγγαλισμό και σε αύξηση της τιμής του νερού που θα βαρύνει τους καταναλωτές.
  10. Είχαν εισηγηθεί την απόλυση των εργαζομένων στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ), αν δεν παρέμενε στην ΕΥΔΑΠ η λειτουργία και η συντήρηση του ΕΥΣ και υποχρεώθηκαν να αποσύρουν προσωρινά την εισήγηση απολύσεων , μετά από δημοσιεύματα στον τύπο.
  11. Συνειδητά υπέγραψαν τη Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ δεν είχαν διασφαλίσει προηγουμένως την συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στο ΣΔΙΤ για το ΕΥΣ.
  12. Στοίβαξαν τους εργαζόμενους σε μη επαρκή κτίρια εν μέσω πανδημίας, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια όλων, που μάταια προσπαθούν να λάβουν απαντήσεις για το αν τηρούνται οι βασικές υγειονομικές διατάξεις στους χώρους όπου καλούνται να εργαστούν.
  13. Καταγγελίες και παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποφάσεις της Διοίκησης που αφορούν την μη τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων Ν. 3850. Η ΕΣ.Υ.Π.Π σύμφωνα με την νομοθεσία οφείλει να υπάγεται απευθείας στην Διοίκηση της επιχείρησης, να έχει ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους και όχι να υπάγεται σε ελεγχόμενη οργανογραμματική δομή. Η πιστή εφαρμογή του Ν.3850 είναι απαραίτητος όρος για την ασφάλεια και την πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων.

Σε όλα αυτά είναι εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ 190-191 του 2022) που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερτασμείο.

Β) ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

Στοιχειώδεις κανόνες ορθής διακυβέρνησης ορίζουν ότι ο νέος μέτοχος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που πλέον είναι το Δημόσιο, οφείλει να ορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η σημερινή Διοίκηση έχει οριστεί από ένα μέτοχο όπου βάση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ 190-1/2022 ουδέποτε θα έπρεπε να είναι μέτοχος.

Ουσιαστικά, η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ 190-1/2022 έκρινε ότι:

α. είναι αντισυνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)

β. το Δημόσιο πρέπει να ελέγχει το 50% + 1 μετοχές

γ. το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) υπηρετεί ταμιευτικούς σκοπούς και αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως αγαθό.

δ. το νερό συνδέεται με την υγεία των πολιτών, ως δημόσιο αγαθό.

  • Υπάρχει γνωμοδότηση ότι η σημερινή Διοίκηση λόγω της απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ 190-1/2022 δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν την εταιρεία. (Δεν τηρείται.)
  • Δεν μπορεί να συγκληθεί Συνέλευση των Μετόχων επειδή δεν έχει εφαρμοστεί έως σήμερα η απόφαση του ΣτΕ

Γ) ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΣ (Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα)

Η απώλεια του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Ύδρευσης (ΕΥΣ) από την ΕΥΔΑΠ έχει ονοματεπώνυμο, αυτό του Σαχίνη, αφού σύμφωνα με την γραπτή θέση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ΣΔΙΤ για το ΕΥΣ και δεν το έπραξε ( έπρεπε να συμμετάσχει στο ΣΔΙΤ όπως κατ’ αντίστοιχο τρόπο έπραξε η ΕΥΑΘ). Δηλαδή ο Σαχίνης είναι σύμφωνα με το υπουργείο και την κυβέρνηση ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την απώλεια ενός σοβαρού αντικειμένου της ΕΥΔΑΠ, με σοβαρές οικονομικές και λειτουργικές συνέπειες για την Εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις σύλλογοι της ΕΥΔΑΠ προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης της κυβέρνησης για το ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ.

Αυτά που εξασφάλισε η Διοίκηση είναι:

  1. Στρατιά συμβούλων χωρίς να δίνονται στους εργαζόμενους τα παραδοτέα
  2. Αύξηση στον μισθό της από την πρώτη στιγμή
  3. Δύο μισθούς bonus με την υπογραφή της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο (ανεξάρτητα, βέβαια, κατά πόσο συμφέρουσα είναι αυτή για την Εταιρεία)
  4. Εργασιακό χάος.

Για όλα τα ανωτέρω, τα οποία αποτελούν μόνο ενδεικτικά δείγματα γραφής της σημερινής διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ απαιτούν από την κυβέρνηση να απαλλαγεί η Εταιρεία από μια Διοίκηση που δεν σέβεται την νομοθεσία και τους θεσμούς.

Ο Σαχίνης της ΕΥΔΑΠ κόβει το νερό σε φτωχούς, γέρους και παιδιά για χρέος 100 ευρώ, από 300, για να παίρνει bonus!!!

Σε μία πρωτοφανή κίνηση κοινωνικής αναλγησίας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας, πληθωρισμού και οικονομικής εξαθλίωσης των νοικοκυριών, που στην κυριολεξία την ώρα τούτη δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα (εν μέσω πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας) αλλά και το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο και η κυβέρνηση καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ανακούφισης τους μέσα από φιλολαϊκά μέτρα και επιδοτήσεις, ο ισχυρός άνδρας της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης προκειμένου να αποσπάσει προσωπικά οικονομικά οφέλη (bonus) όπως αυτά προβλέπονται στην «πολιτική αποδοχών» της κρατικής επιχείρησης που εγκρίθηκε στην γενική συνέλευση της 25-06-2021, αποσκοπώντας δηλαδή να βάλει πρόσθετα λεφτά (έξτρα αμοιβές) στην τσέπη, προχώρησε στην διακοπή παροχής νερού σε όλους όσοι χρωστάνε 100 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, από όριο χρέους 300 ευρώ που ίσχυε έως τώρα!!!

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια κίνηση άνευ προηγούμενου εις βάρος της κοινωνίας και των νοικοκυριών, με προσωπικά οικονομικά κίνητρα και οφέλη από την Διοίκηση της κατά τα άλλα κρατικής ΕΥΔΑΠ, που έρχεται να καταδείξει ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ έχει πάει προ πολλού περίπατο και πως σε κάθε περίπτωση με τη στάση της η διοίκηση της επιχείρησης πιστοποιεί στην πράξη ότι δεν λειτουργεί ως «Κρατική» εταιρία, όπως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας ορίζει με την απόφαση του που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο και επιβάλει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ υπό τον έλεγχο του Κράτους, θεωρώντας και επισήμως το νερό ως Δημόσιο Αγαθό!!!

Η εξέλιξη αυτή, της σκληρής, άτεγκτης και ανάλγητης πολιτικής της ΕΥΔΑΠ απέναντι στην εξαθλιωμένη κοινωνία και τα νοικοκυριά, κόβοντας το νερό για χρέος μόλις 100 ευρώ, από 300 που ίσχυε ως σήμερα, αποκλειστικά και μόνο για να επιτυγχάνονται οικονομικά αποτελέσματα που αποφέρουν bonus στις τσέπες του Σαχίνη και των εκτελεστικών μελών της Διοίκησης της κρατικής – υποτίθεται- επιχείρησης, εκτός από την λαϊκή βάση την οποία συνθλίβει και οδηγεί στην ανέχεια και την απελπισία, γιατί χωρίς ρεύμα ζεις, χωρίς νερό όχι (!!!), επιφέρει και ένα τέταρτο χτύπημα στην κυβέρνηση την οποία αδιαμφισβήτητα προεκλογικά υπονομεύει!

Γιατί κακά τα ψέματα, με τη στάση του ο Σαχίνης, που διατηρείται στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ (παρά τη συγκλονιστική απόφαση του ΣτΕ που καθιστά τη διοίκηση του παράνομη και στην οποία απόφαση της Δικαιοσύνης δείχνουν πρωτοφανή ασέβεια πρωτοκλασάτοι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης) μόνο και μόνο επειδή η σύζυγος του υπήρξε στενή φίλη και συμμαθήτρια του πρωθυπουργού, του πρώην υπουργού Σπήλιου Λιβανού και ενός ακόμη προσωπικού τους φίλου που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναιρεί την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και υπονομεύει προεκλογικά μία συντονισμένη προσπάθεια της κυβερνώσας παράταξης να επιδείξει κοινωνικό πρόσωπο και να διασφαλίσει στην εξαθλιωμένη και ισοπεδωμένη κοινωνία έστω τα απαραίτητα προς το ζην, όπως είναι για παράδειγμα το νερό, που ετσιθελικά για να αποκομίζει προσωπικό κέρδος ο Σαχίνης και η παρέα του, οι δήθεν μάνατζερ του γλυκού νερού, με τα bonus και τις επιστροφές κεφαλαίου προς τους κερδοσκόπους επενδυτές και μετόχους, τύπου Πόλσον«πίνουν» το αίμα του λαού και τον καταδικάζουν στην ανέχεια και την δίψα!!!

Υπό το πρίσμα αυτό, καλείται η κυβέρνηση να πάρει θέση «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ» ως προς το θλιβερό αυτό φαινόμενο της κοινωνικής αναλγησίας του Σαχίνη και των «λευκών κολάρων» της ΕΥΔΑΠ, που δεν διστάζουν προ του προσωπικού τους οφέλους, όπως αυτό προκύπτει μέσα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων που έλαβαν, να κλείνουν την κάνουλα της παροχής ύδατος στην κοινωνία και να αφήνουν οικογένειες, νοικοκυριά, φτωχούς συμπολίτες μας, γέρους και παιδιά, χωρίς ΝΕΡΟ, σε μια εποχή κρίσης, ακρίβειας, εμπόλεμης κατάστασης και οικονομικής ισοπέδωσης μετά την πανδημία του κορωνοιού που ακόμη μας απειλεί!

Και όλα αυτά από τον Σαχίνη και την παρέα του, παρά την απόφαση της Δικαιοσύνης για επιστροφή της ΕΥΔΑΠ στο Κράτος την οποία κάποιοι κυβερνώντες έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, ενώ η χώρα και η κυβέρνηση έχουν εισέλθει σε μακρά προεκλογική περίοδο!

Αλήθεια, πόσο θα τον κρατήσετε ακόμη; Και γιατί ανέχεστε την κοινωνικά ανάλγητη – προκλητική πολιτική του;

Εάν σας εκφράζει και σας εκπροσωπεί, πείτε το μας ΞΕΚΑΘΑΡΑ να το ξέρουμε, για να προσδιορίσουμε εφεξής τη στάση μας…