Ο ενεργειακός κολοσσός BP προβλέπει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα σημειώσουν δραματική μείωση ως μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος έως το 2050, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις μηδενικού άνθρακα όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα συνεχίσουν να ανεβάζουν ρυθμούς.
Σύμφωνα με την 12η Ετήσια Έκθεση για τις προοπτικές του ενεργειακού κλάδου,το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων ως πρωτογενούς πηγής ενέργειας θα μειωθεί από 80% το 2019 σε μεταξύ 55% και 20% έως το 2050, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ θα αυξηθεί από 10% σε 35% και 65% κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Όπως εξηγεί η ΒΡ αυτή η θεμελιώδης αναδιάρθρωση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας καθοδηγείται από τρεις παράγοντες:
Βιωσιμότητα: Αυξάνεται η ανάγκη επιβράδυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και οι πολίτες και οι πελάτες απαιτούν δράση.
Ασφάλεια: Νέα επιθυμία των χωρών σε όλο τον κόσμο είναι να αυξήσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Προσιτές τιμές: Μια συνεχής προσπάθεια διατήρησης των τιμών της ενέργειας σταθερές για τους καταναλωτές.
Μάλιστα η BP αποκάλεσε αυτούς τους τρεις παράγοντες «ενεργειακό τρίλημμα». «Η συνεχιζόμενη αύξηση των εκπομπών Co2 και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζουν πιο ξεκάθαρα από ποτέ τη σημασία μιας αποφασιστικής στροφής προς ένα net zero μέλλον», έγραψε σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε παράλληλα με την έκθεση ο Spencer Dale, επικεφαλής οικονομολόγος του ενεργειακού κολοσσού. «Σε οποιοδήποτε από τα τρία σενάρια, ο ρυθμός με τον οποίο οι ΑΠΕ εισέρχονται στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα είναι «γρηγορότερος από οποιοδήποτε προηγούμενο καύσιμο στην ιστορία», ανέφερε η έκθεση.
Οι ΑΠΕ έχουν γίνει φθηνότερες και απολαμβάνουν περισσότερα οικονομικά κίνητρα, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να «κορυφωθεί» την επόμενη δεκαετία πριν αρχίσει να μειώνεται, ανέφερε η BP. Ο μεγαλύτερος παράγοντας θα είναι οι μεταφορές, οι οποίες γίνονται πιο αποτελεσματικές και τροφοδοτούνται ολοένα και περισσότερο από ηλεκτρική ενέργεια παρά από πετρέλαιο, ακόμη και όταν η συνολική ζήτηση αυξάνεται στις αναδυόμενες οικονομίες.
Ενεργειακή ασφάλεια
Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει τις χώρες να ξανασκεφτούν πόσο εξαρτημένες είναι από εισαγωγές άλλων χωρών και πόση ενέργεια μπορούν να παράγουν εγχώρια, αναφέρει η εταιρεία.
«Το πιο σημαντικό είναι η επιθυμία των χωρών να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια μειώνοντας την εξάρτησή τους από εισαγωγές ενέργειας – όπου κυριαρχούν τα ορυκτά καύσιμα – και αντ’ αυτού να έχουν πρόσβαση σε περισσότερη εγχώρια παραγόμενη ενέργεια – μεγάλο μέρος της οποίας είναι πιθανό να προέρχεται από ΑΠΕ και άλλα μη ορυκτά καύσιμα– υποδηλώνει ότι ο πόλεμος είναι πιθανό να επιταχύνει τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης», έγραψε ο Dale.
Διαβάστε ακόμη:
- Τι σημαίνει το «Ω», που πόσταρε στο Twitter, για τον Έλον Μασκ;
- Η κάνναβη ενώνει: Γεωργιάδης – Καρανίκας μαζί σε εγκαίνια μονάδας στην Κόρινθο
- Έλενα Κρεμλίδου: Έφτασα στα πρόθυρα της αυτοκτονίας για το revenge porn
- Ηλίας Ψινάκης: «Αν κάνω παιδί τώρα που είμαι ετοιμοθάνατος, θα έχει μπαμπά για 5 χρόνια»