Στο Κίεβο ταξίδεψε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όπου συναντήθηκε και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών είπε ότι είναι «προνόμιο» για αυτόν να επισκέπτεται τη χώρα μετά από πρόσκληση του Ζελένσκι.

Η απροειδοποίητη επίσκεψη έγινε ωστόσο, την ώρα που στη Βρετανία έχουν προκύψει νέα ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ βοήθησε τον Τζόνσον να εξασφαλίσει εγγύηση δανείου ενώ ήταν πρωθυπουργός. Ο Σαρπ διορίστηκε στη θέση του στο BBC από την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τζόνσον στην Ουκρανία, στην οποία δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτές τις εξελίξεις, έγινε δεκτός από τον Ζελένσκι και άλλους Ουκρανούς υπουργούς στο Κίεβο.

«Καλωσορίζω τον Μπόρις Τζόνσον, έναν πραγματικό φίλο της Ουκρανίας, στο Κίεβο. Μπόρις ευχαριστώ για την υποστήριξή σου!» έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Επισκέφτηκε επίσης τις πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου υπάρχουν καταγγελίες για θηριωδίες Ρώσων σε αμάχους.

Ο Τζόνσον είπε ότι «τα βάσανα του λαού της Ουκρανίας συνεχίζονται για πάρα πολύ καιρό. Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι να κερδίσει η Ουκρανία – και να κερδίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

«Είναι η στιγμή να διπλασιάσουμε (τη βοήθεια) και να δώσουμε στους Ουκρανούς όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τη δουλειά. Όσο πιο γρήγορα αποτύχει ο Πούτιν, τόσο το καλύτερο για την Ουκρανία και για ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν Βρετανός πρωθυπουργός «υποστηρίζει» την επίσκεψη Τζόνσον.

Η επίσκεψη Τζόνσον πραγματοποιείται καθώς ασκείται αυξημένη πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να προμηθεύσουν περισσότερα τανκς στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Βρετανία επιβεβαίωσε ότι θα στείλει άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία για να ενισχύσει την πολεμική προσπάθεια της χώρας, μια απόφαση που υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις στην Ουκρανία, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και από τότε που έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, συμμετείχε σε μια συζήτηση για την Ουκρανία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στην οποία παρευρέθηκε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο.

Διαβάστε ακόμη: