Χαμός και πλήρης έλλειψη πολιτικού πολιτισμού επικράτησε στο ντιμπέιτ των Ζαΐρ Μπολσονάρου και Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με τους δύο αντιπάλους να εξαπολύουν εκατέρωθεν πυρά και να επιδίδονται σε προσωπικές επιθέσεις.

Ο Λούλα έχει ισχνό προβάδισμα για τις εκλογές της Κυριακής στη Βραζιλία, ωστόσο ο ακροδεξιός αντίπαλός του έχει κλείσει την «ψαλίδα» και καμία πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.

Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας τους, επιτέθηκαν ο ένας τον άλλον με βαρείς χαρακτηρισμούς και αρνήθηκαν, επανειλημμένα, να απαντήσουν στις ερωτήσεις του άλλου.

Ο Μπολσονάρου άνοιξε τη συζήτηση διαψεύδοντας τις αναφορές ότι μπορεί να αποσυνδέσει τον κατώτατο μισθό από τον πληθωρισμό, ανακοινώνοντας, αντίθετα, ότι θα τον αυξήσει σε 1.400 ρεάλ (260 δολάρια) το μήνα αν επανεκλεγεί, μια κίνηση που δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του για το 2023.

«Αυτός ο άνθρωπος κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια και δεν υπήρξε ούτε 1% πραγματικής αύξησης» απάντησε ο 77χρονος αντίπαλός του.

Και οι δύο υποψήφιοι επέστρεψαν επανειλημμένα στις δύο θητείες του Λούλα ως προέδρου από το 2003 έως το 2010, όταν οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων βοήθησαν στην τόνωση της οικονομίας και στην καταπολέμηση της φτώχειας. Εκείνος υποσχέθηκε να αναβιώσει εκείνες τις εποχές της άνθησης, ενώ ο 67χρονος ακροδεξιός πρόεδρος είπε ότι τα σημερινά κοινωνικά προγράμματα είναι πιο αποτελεσματικά.

«Οι Βραζιλιάνοι γνωρίζουν ποιος είναι ο ψεύτης» δήλωσε ο Λούλα. «Σταματήστε να λέτε ψέματα, σταματήστε να λέτε ψέματα. Αρχίζει να γίνεται άσχημο» του απάντησε ο Μπολσονάρου. Σε άλλο σημείο διερωτήθηκε: «Πρέπει να σας κάνω εξορκισμό για να σας κάνω να σταματήσετε τα ψέματα;»

Ο νυν πρόεδρος επιτέθηκε για άλλη μια στον αντίπαλό του σχετικά με τις καταγγελίες για διαφθορά, οι οποίες θεωρούνται η «αχίλλειος πτέρνα» του στη διεκδίκηση της νέας θητείας.

«Μαζί μου θα έχετε ασφάλεια, θα έχετε ειλικρίνεια. Δεν θα υπάρχει διαφθορά. Θέλεις να σου δώσω κι άλλα παραδείγματα διαφθοράς Λούλα; Ή μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε ο Μπολσονάρου.

Από την πλευρά του, ο αριστερός υποψήφιος αποκάλεσε κάποια στιγμή τον αντίπαλό του «ανισόρροπο» και κατήγγειλε την «παράλογη συμπεριφορά» της κυβέρνησής του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Απομονώσατε τη Βραζιλία. Σήμερα η Βραζιλία είναι πιο απομονωμένη από την Κούβα. Δεν έχετε καμία σχέση με κανέναν. Κανείς δεν θέλει να σας δεχτεί. Κανείς δεν έρχεται εδώ» είπε ο 77χρονος.

Σε άλλο σημείο, ο Λούλα κατήγγειλε την προμήθεια 35.000 χαπιών βιάγκρα από τον στρατό, με τον 67χρονο να λέει πως αφορούσαν θέματα προστάτη. «Χρησιμοποιείτε βιάγκρα;» τον ρώτησε ο Μπολσονάρου.

Διαβάστε ακόμη: