Υπάρχουν λίγα φαγητά που μένουν για πάντα καρφωμένα στη μνήμη μας. Το κορυφαίο, ίσως, είναι τα κεφτεδάκια της μαμάς ή της γιαγιάς μας. Σ’ αυτό το πλανητικό σύμπαν με τις στρογγυλές λιχουδιές από κιμά ήρθε μόλις να προσγειωθεί ο κορυφαίος… κεφτές όλων των εποχών, επισκιάζοντας –αν όχι σε γεύση αλλά σε μέγεθος και πρωτοτυπία- όλους τους προηγούμενους.

Η πειραματική φίρμα τροφίμων Forged by Vow παρουσίασε την Τρίτη 28 Μαρτίου το Mammoth Meatball, έναν τεράστιο κεφτέ, φτιαγμένο από το DNA του εξαφανισμένου προϊστορικού μαστόδοντου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, παρά το γεγονός ότι τα μαμούθ έχουν εξαφανιστεί εδώ και τέσσερις χιλιετίες, η εταιρεία μπόρεσε να χρησιμοποιήσει γενετικό υλικό για να δημιουργήσει το εργαστηριακό κρέας για τη συνταγή της.

«Αντί απλώς να αναπαράγουμε υπάρχοντα προϊόντα, αυτή η τεχνολογία μας προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά μοναδικό και καλύτερο», δήλωσε ο James Ryall, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στη Vow.

Mammoth Meatball: Κεφτέδες με DNA από μαμούθ

Για να φτιάξουν το κεφτεδάκι, οι ερευνητές απομόνωσαν DNA από μαμούθ που δίνει γεύση στο κόκκινο κρέας. Τα κενά συμπληρώθηκαν με γενετικό υλικό από έναν αφρικανικό ελέφαντα, τον πλησιέστερο εν ζωή συγγενή του μαμούθ. Το καλλιεργημένο κρέας στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε εργαστήριο από ζωικά κύτταρα και διαμορφώθηκε στη μορφή του φαγητού που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε: το νόστιμο κεφτεδάκι.

Το Mammoth Meatball δωρίστηκε από την εταιρεία στο μουσείο ιστορίας της επιστήμης και της ιατρικής Rijksmuseum Boerhaave στην Ολλανδία, αφού προηγουμένως παρουσιάστηκε στο Μουσείο Επιστημών Nemo στο Άμστερνταμ.

Κατά την αποκάλυψη, η Forged ανέφερε ότι στόχος της είναι να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν την επιβάρυνση που προκαλούν στην κλιματική αλλαγή τα βοοειδή και άλλα ζώα, καθώς το βόειο κρέας είναι επί του παρόντος η τροφή με τις πιο επιβλαβείς συνέπειες στο κλίμα. «Το μαμούθ είναι ένα γιγάντιο σύμβολο απώλειας», αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της. «Ελπίζουμε το κεφτεδάκι μας να αναβιώσει τις συζητήσεις για τη σχέση του κρέατος με την κλιματική αλλαγή».

Το κρέας που καλλιεργείται στα εργαστήρια χρησιμοποιείται όλο και πιο έντονα, αν και σπάνια χρησιμοποιείται υλικό από εξαφανισμένα ζώα για την κατασκευή του. Λέμε σπάνια, γιατί το Mammoth Meatball δεν είναι μοναδικό από αυτή την άποψη. Σύμφωνα και πάλι με το δημοσίευμα του Bloomberg, το 2018, η νεοφυής εταιρεία Geltor χρησιμοποίησε DNA από το εξαφανισμένο μαστόδοντο για να δημιουργήσει μια ζελατίνη που χρησιμοποιείται στα γνωστά ζελεδάκια gummy bears.