Ξέρεις ότι τα πράγματα είναι σοβαρά, όταν το μεγαλύτερο οικονομικό portal του πλανήτη προτείνει να το βουλώσεις, και να αρχίσεις να φυτεύεις όσπρια…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Και δεν είναι πλάκα, δυστυχώς. Χωρίς πλάκα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Ίσως σοβαρότερα κι από ό,τι φοβόμασταν εμείς οι ίδιοι, που πρώτοι στην Ελλάδα προειδοποιήσαμε για τον στασιμοπληθωρισμό εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Εκείνοι… κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις, μίντια, ψεύδονταν μέσα στα μούτρα μας (για ευνόητους λόγους) συστηματικά επί μήνες. Στην αρχή έλεγαν πως όχι μόνο δε θα έχουμε πληθωρισμό, αλλά πως χρειαζόμαστε κιόλας! Ότι κινδυνεύουμε με αποπληθωρισμό άκουσον-άκουσον (δηλαδή μείωση τιμών, πωπω θρίλερ)!

Πληθωρισμός: «Φάτε φακές και πουλήστε το αμάξι σας!»

Μετά είπαν ίσως έχουμε λίγο πληθωρισμό, αλλά θα είναι παροδικός. Μετά είπαν εντάξει, θα έχουμε πληθωρισμό, αλλά είναι καλός (διά στόματος Μπάιντεν)! Στον πληθωρισμό ανεβαίνουν οι μισθοί!

Στον πληθωρισμό πράγματι ανεβαίνουν και οι μισθοί υποτίθεται, αν και δυσανάλογα πάντα των αυξήσεων στα αγαθά. Ωστόσο εμείς έχουμε ΣΤΑΣΙΜΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ. Δηλαδή ακρίβεια, με μισθούς πείνας.

Πληθωρισμός: «Φάτε φακές και πουλήστε το αμάξι σας!»

Μετά είπαν, ωραία λοιπόν, θα έχουμε πληθωρισμό, αλλά φταίει ο Πούτιν (όχι τα τρισεκατομμύρια που τύπωσε και έριξε στην αγορά η Fed επί πανδημίας).

Πληθωρισμός: «Φάτε φακές και πουλήστε το αμάξι σας!»

Και τώρα… βγαίνει το Bloomberg και λέει «πως να αντιμετωπίσετε τον πληθωρισμό». Μεταξύ άλλων «προτείνουν» (τρομάρα τους) να τρώμε φακές αντί για κρέας, να πουλήσουμε το αμάξι μας (!), να μην έχουμε κατοικίδια γιατί κοστίζουν, να παίρνουμε το λεωφορείο, και, το καλύτερο: «κανείς δεν είπε ότι θα είναι ωραίο όλο αυτό».

Εμ, εσείς το είπατε. Όταν λέγατε «χρειαζόμαστε πληθωρισμό, θα ανέβουν και οι μισθοί»! Δεν είναι πλάκα, είναι όλα εδώ.

Θύμισε το “Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο“.

Και τώρα ξεδιάντροπα λένε στον κόσμο να πουλήσει hard assets, δηλαδή «σκληρά» περιουσιακά στοιχεία όπως το αυτοκίνητο, που είναι το αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνεις σε περίπτωση πληθωρισμού! Διότι όλα τα hard assets κρατάνε την αξία τους, τα μετρητά είναι που την χάνουν, το ίδιο το χρήμα.

Δεν πιστεύω πως πρόκειται για θράσος μόνο… Πιστεύω πως σκόπιμα δίνουν τέτοιες «συμβουλές» στον κόσμο, αντί να τους πουν προστατεύστε την αγοραστική σα δύναμη με μέταλλα, γη κλπ – όπως κάνουν οι ίδιοι οι εκατομμυριούχοι. Το κάνουν σκόπιμα διότι μας θέλουν σε αυτήν την κατάσταση εξαθλίωσης…

Ειδικότερα, το άρθρο φέρει τον τίτλο «Ο πληθωρισμός τσούζει περισσότερο εάν κερδίζετε λιγότερα από 300 χιλιάδες δολάρια. Δείτε πως θα τα καταφέρετε».

Όπου κάτω από 300k το χρόνο (δηλαδή οι περισσότεροι Αμερικανοί), βάλτε αντίστοιχα τη μέση τάξη οποιασδήποτε χώρας της Δύσης. Είναι τόσο προκλητικοί αυτοί που γράφουν αυτά τα άρθρα (το Bloomberg υπόψιν ανήκει σε δισεκατομμυριούχους και ανεβοκατεβάζει αγορές) που ξεχνάνε μάλλον σε ποιους απευθύνονται.

Φυσικά υπήρξε κατακραυγή στο Διαδίκτυο, ενώ δεν άργησε να γίνει κι ανέκδοτο (τι να κάνει ο κόσμος) ή στάμπα σε μπλουζάκι.

Πληθωρισμός: «Φάτε φακές και πουλήστε το αμάξι σας!»

“φιλαράκι έχεις 50 λεπτά να πάρω φακές;”

Μέσα στο κείμενο (που αξίζει) να διαβάσετε, προτρέπει τους πολίτες, μεταξύ άλλων, να

εγκαταλείψουν ή και να πουλήσουν τα αυτοκίνητά τους και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Αν και ο ουρανίσκος σας μπορεί να μην είναι συνηθισμένος σε αυτό, τα νόστιμα υποκατάστατα κρέατος περιλαμβάνουν λαχανικά (όπου οι τιμές είναι λίγο πάνω από 4%, ή φακές και φασόλια, που είναι περίπου 9%). Είναι ένας πιο αποτελεσματικός, πιο υγιεινός και φθηνότερος τρόπος για να πάρετε θερμίδες», αναφέρει το άρθρο.

Το μόνο που έμεινε είναι να μας πουν να τρώμε ζωύφια, κάτι που προτείνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Και δε θα αργήσει να έρθει κι αυτό, μην ανησυχείτε (ξεκινάτε να αγοράζετε μετοχές εταιριών καλλιέργειας βρώσιμων εντόμων!)

Πληθωρισμός: «Φάτε φακές και πουλήστε το αμάξι σας!»

Θα φάτε καλά, που λένε…

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προτείνει επίσης τη μείωση των ταχυτήτων στους αυτοκινητόδρομους, ώστε οι πολίτες να εξοικονομήσουν χρήματα από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου.

Το άρθρο στο Bloomberg πρότεινε επίσης να μην προσπαθήσετε να σώσετε (με πανάκριβες χημειοθεραπείες) τη ζωή του αγαπημένου σα σκύλου εάν χτυπηθεί από καρκίνο.

«Αν είστε ένας από τους πολλούς Αμερικανούς που έγιναν νέος ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ίσως θελήσετε να ξανασκεφτείτε αυτές τις δαπανηρές ιατρικές ανάγκες για κατοικίδια.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά οι ερευνητές στην πραγματικότητα δεν συνιστούν χημειοθεραπεία με κατοικίδια – η οποία μπορεί να κοστίσει έως και 10.000 δολάρια – για ηθικούς λόγους».

Και την ίδια ώρα η Fed τι κάνει για τον πληθωρισμό; Τίποτα. Τα επιτόκια είναι στο 0.25% όταν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στο 3-5% για να αντισταμίσουν έναν πληθωρισμό που στην πραγματικότητα είναι πάνω από 15%, όπως μαρτυρούν τα λεγόμενα ShadowStats, τα οποία υπολογίζουν όλα τα βασικά αγαθά, τρόφιμα κι ενέργεια, τα οποία σκοπίμως οι οικονομολόγοι δε μετρούν πλέον στον πληθωρισμό.

Πληθωρισμός: «Φάτε φακές και πουλήστε το αμάξι σας!»

Γι’ αυτό άλλωστε ακούμε νούμερα 5-7-8% πληθωρισμό, αλλά η τσέπη μας πονάει πολύ περισσότερο. Διότι το ρεύμα και το σούπερμαρκετ είναι το ζήτημα. Είναι ντροπή και αίσχος. Δυστυχώς έρχονται πολύ άσχημες μέρες. Όταν προειδοποιούσαμε γι αυτές, ο κόσμος ζητούσε λοκντάουν. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ας το λουστούμε τώρα.

Μην περιμένετε από καμία κυβέρνηση να σα σώσει. Διότι έτσι κι αλλιώς δεν έχει τη δύναμη. Μόνο οι κεντρικές τράπεζες Fed/ΕΚΤ την έχουν. Κι αυτές έχουν κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις τους. «Δε φταίμε εμείς, βρείτε τα με τον Πούτιν». Καταλάβατε;

Περισσότερα σχετικά με τις προθέσεις της Fed, και το πως πρέπει να κινηθούμε στις αγορές τώρα, διαβάστε στο: «Η Fed μόλις πρόδωσε το φύλλο της – Πως παίζουμε την παρτίδα»

Διαβάστε ακόμη:

Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει 70s δίχως μίνι και Led Zeppelin

https://radar.gr/article/kryptonomismata-o-apolytos-odigos-epiviosis

Η Ευρώπη «γερνάει» – Τι φανερώνει το ρεκόρ εμπορικού ελλείμματος

Πληθωρισμός: «Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο»