Σύμφωνα με νεέα μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν κάθε μέρα μία μπάρα πρωτεΐνης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος μέσα σε μια εβδομάδα σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν το συγκεκριμένο σνακ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, ενώ οι μπάρες πρωτεΐνης είναι συχνά θρεπτικές, δεν είναι αρκετά χορταστικές ώστε να εμποδίσουν κάποιον να φάει περισσότερο μετά από λίγο.

Οι περισσότερες δημοφιλείς μάρκες δίνουν περίπου 200 θερμίδες, οι οποίες ισοδυναμούν με δύο μήλα ή τρία μεσαίου μεγέθους αυγά.

Οι πωλήσεις αυτών των σνακ στις ΗΠΑ έφτασαν φέτος τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο από αυτό του 2014.

Μια διατροφή με πολλές πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους, μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας και αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης του κορεσμού.

Αν τρώτε όμως πολλές μπάρες πρωτεΐνης, παίρνετε πολλές θερμίδες, κάποιες από τις οποίες θα παίρνατε από άλλες τροφές, ενδεχομένως πολύ πιο υγιεινές.

Οι μπάρες πρωτεΐνης θεωρούνται υγιεινό σνακ αλλά…δεν είναι – Τι έδειξε νέα μελέτη

Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα παρακολούθησαν 21 άτομα ηλικίας περίπου 20 ετών.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες της μελέτης, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή τους και παρακολουθούσαν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Στη συνέχεια έτρωγαν μια μπάρα πρωτεΐνης την ημέρα εντός μιας ώρας μετά το πρωινό ξύπνημα για άλλες δύο εβδομάδες.

Η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων τους αυξήθηκε έως και κατά 220 θερμίδες, ενώ η λιπώδης μάζα τους αυξήθηκε κατά μισό κιλό μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Η Δρ. Κάρολ Τζόνστον, ειδικός σε θέματα υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δήλωσε:

«Οι πωλήσεις ράβδων πρωτεΐνης παρουσιάζουν ταχεία άνοδο χρόνο με το χρόνο στις ΗΠΑ. Μπορεί να αποτελούν μια καλή πηγή συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, η χωρίς μέτρο κατανάλωσή τους όμως μπορεί να αυξήσει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και τον κίνδυνο αύξησης του λίπους και εν τέλει του βάρους με την πάροδο του χρόνου».

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να περιορίσει την όρεξη επειδή μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης, της «ορμόνης της πείνας», και αυξάνει τα επίπεδα του πεπτιδίου YY, το οποίο προκαλεί κορεσμό.

Πολλές από τις μπάρες που κυκλοφορούν όμως στο εμπόριο, δεν είναι παρά «μεταμφιεσμένες μπάρες ζάχαρης».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, συστατικά που οι μελέτες έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Παχυσαρκίας 2022 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

 

Διαβάστε ακόμη: