Πτώση 14% στα ετήσια κέρδη της, ανακοίνωσε η Barclays, καθώς το κόστος από μια διοικητική γκάφα που την οδήγησε στην υπερπώληση τίτλων στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδείνωσε την κατάρρευση των αμοιβών που εισέπραξε η επενδυτική της τράπεζα.

Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων για το 2022 ύψους 7 δισ. λιρών (8,5 δισ. δολάρια), μειωμένα από 8,2 δισ. λίρες το προηγούμενο έτος και λίγο κάτω από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 7,2 δισ. λίρες, όπως καταρτίστηκε από την τράπεζα.

Οι αποδόσεις επί των ιδίων κεφαλαίων που κατέγραψε η διεθνής μονάδα που στεγάζει την υπερατλαντική επενδυτική τράπεζα της Barclays υποχώρησαν στο 10,2% από 14,4% ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι αμοιβές από τη συμβουλευτική για τη χρηματοδότηση χρέους και μετοχών έπεσαν σχεδόν κατά δύο πέμπτα σε ετήσια βάση.

Τα κέρδη προ φόρων του εν λόγω τμήματος κατέρρευσαν επίσης κατά 23% σε περίπου 5 δισ. στερλίνες.

Η Barclays ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων (FICC), το παραδοσιακό της πλεονέκτημα, αυξήθηκαν κατά 65% σε 5,7 δισ. στερλίνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις αμερικανικές ανταγωνίστριες Morgan Stanley και Goldman Sachs που ανακοίνωσαν αύξηση 20% και 38% σε ετήσια βάση αντίστοιχα το 2022.

Μέρισμα και επαναγορά μετοχών

Η Barclays κατέβαλε ετήσιο μέρισμα 7,25 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, και ανακοίνωσε επίσης νέα επαναγορά μετοχών ύψους 500 εκατ. λιρών, ώστε το σύνολο για το 2022 να ανέλθει σε 1 δισ. λίρες.

Η Barclays κατέγραψε για το έτος έξοδα δικαστικών διαφορών και συμπεριφοράς ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων προστίμων και αποζημιώσεων σε πελάτες από την υπέρβαση των συμφωνηθέντων ορίων στις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε επίσης την Τετάρτη, η Barclays δήλωσε ότι μείωσε τις αμοιβές των κορυφαίων στελεχών κατά 1 εκατ. λίρες συνολικά για να αντανακλά τα ρυθμιστικά λάθη.

Η Barclays είναι η πρώτη μεγάλη βρετανική τράπεζα που ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές και τους επενδυτές να επικεντρώνονται πιθανότατα περισσότερο στις μελλοντικές οδηγίες της τράπεζας σχετικά με τις προοπτικές για το τρέχον έτος, παρά στις επιδόσεις της το 2022.

Ο δανειστής δήλωσε ότι θα επιτύχει τον στόχο του να επιτύχει απόδοση άνω του 10% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων το επόμενο έτος, έχοντας προηγουμένως περιγράψει αυτόν τον στόχο ως “μεσοπρόθεσμο”.

Διαβάστε ακόμη: