Πολύ δραστήριες στην τακτική της αγοράς ιδίων μετοχών είναι οι μεγάλοι όμιλοι του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών στο ελληνικό χρηματιστήριο, εφαρμόζοντας με συνέπεια αυτή την τακτική που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα φέρνει σημαντικά οφέλη, σε πολλά επίπεδα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολυεθνικών στα αμερικανικά (κυρίως) αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρκετές ελληνικές εισηγμένες – όχι μόνο του ενεργειακού τομέα – επιδίδονται σ’ ένα συνεπές πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, διαδικασία η οποία, εκτός των άλλων, σηματοδοτεί και την πίστη των διοικήσεων στις προοπτικές των εταιρειών τους.

Η επαναγορά ιδίων μετοχών αποτελεί μια τακτική που ακολουθείται κατά κόρον στη… Μέκκα των επενδύσεων, τις ΗΠΑ, καθώς το πιο ελαστικό (σε σχέση με την Ευρώπη) θεσμικό πλαίσιο και η ευελιξία στη μέθοδο των επαναγορών, ευνοεί τη διαδικασία. Στην Ευρώπη αυτή η τακτική είναι λιγότερο μαζική, λόγω των αυστηρότερων θεσμικών πλαισίων στις Κεφαλαιαγορές.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ως πρακτική εδώ και πολλά χρόνια, όμως πολλές εισηγμένες δεν είναι εξοικειωμένες με τη διαδικασία, οπότε επιλέγουν πιο προσφιλείς μεθόδους «γυρίσματος» ωφέλειας στους επενδυτές, όπως το μέρισμα ή η επιστροφή κεφαλαίου.

Η πολιτική αγοράς ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες, έχει ουσιαστική, αλλά και σημειολογική στόχευση. Αποφέρει σημαντικά οφέλη στους μετόχους, όταν γίνεται με σύνεση και σωστό timing, παρέχει πολλές δυνατότητες ευελιξίας για επιστροφές κεφαλαίων, ενώ συνάμα δίνει ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας.

Σηματοδοτεί δηλαδή την πεποίθηση των διοικούντων πως η τρέχουσα αξία υπολείπεται σημαντικά της πραγματικής αξίας της μετοχής.

Τακτική που αποκτά μεγαλύτερη επικοινωνιακή βαρύτητα, όταν αυτά τα προγράμματα συνοδεύονται και από αγορές μετοχών από τα ίδια τα μέλη της διοίκησης.

Συνάμα, αυτή η τακτική βοηθάει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής και τη βάζει περισσότερο στο «παιχνίδι» της χρηματιστηριακής διαδικασίας. Επίσης, μέσω της αγοράς ιδίων μετοχών, οι εισηγμένες αποκτούν επιλογές οι οποίες αποβαίνουν σε όφελος τόσο των μετοχών μειοψηφίας, όσο και των βασικών μετόχων. Μπορούν δηλαδή να αυξήσουν την διασπορά των ελεύθερων μετοχών με συμμετοχή ξένων ή Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και να εγγράψουν έκτακτα κέρδη.

Εταιρείες όπως ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Metlen κ.α. έχουν χρησιμοποιήσει πακέτα μετοχών που προήλθαν από αγορά ιδίων μετοχών διευρύνοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο με ξένους επενδυτές.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, διέθεσε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές μέσω placement 6 εκατ. μετοχές, ήτοι 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 79,2 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων είχε προέλθει από αγορές ιδίων μετοχών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Αλμα 51,3% στα προσαρμοσμένα κέρδη

ΓΕΚ Τέρνα: Διάθεση 1,59 εκατ. μετοχών σε 19 στελέχη

Η ΓΕΚ Τέρνα ενημέρωσε πρόσφατα πως διέθεσε σε δεκαεννέα διοικητικά στελέχη έναντι άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, συνολικά 1.595.966 ίδιες μετοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,5431% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, έναντι συνολικού τιμήματος 3.191.932,00 ευρώ. Οι δικαιούχοι, υποχρεώνονται να κρατήσουν τις μετοχές τουλάχιστον για δύο έτη.

Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει από τις 13 Φεβρουαρίου 2024, με την εταιρεία να γνωστοποιεί πως την Τετάρτη 7 Αυγούστου προέβη σε αγορά 28.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 16,8247 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 471.091 ευρώ.

Πώς ο Μυτιληναίος στα ΕΛΠΕ (HELLENiQ ENERGY) θέλει να γίνει όπως η CVC στην ΔΕΗ

Helleniq Energy: Πρόγραμμα επαναγοράς 1 εκατ. μετοχών

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως και 1 εκατ. τεμαχίων προωθεί η HelleniQ Energy, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,327% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το εύρος τιμών είναι μεταξύ 5 και 15 ευρώ. Στόχος οι μετοχές που θα αποκτηθούν, να χρησιμοποιηθούν σε πρόγραμμα επιβράβευσης στελεχών του ομίλου μέσω δωρεάν διάθεσης μετοχών.

Motor Oil: Η πρόταση για την Ηλέκτωρ και η ενεργειακή μετάβαση της εταιρείας

Motor Oil

Ένα από τα πλέον συνεπή προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών «τρέχει» διαχρονικά το management της Motor Oil, έχοντας μάλιστα και σημαντικές υπεραξίες όλα τα τελευταία χρόνια από αυτή τη διαδικασία.

Στις 29 Ιουλίου η εταιρεία προέβη σε αγορά 10.669 μετοχών ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 250.266 ευρώ, με μέση τιμή κτήσης τα 23,457 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο συνολικός αριθμός ιδίων μετοχών που κατέχει ανέρχεται σε 2.733.452 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,47% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μέση τιμή κτήσης των ιδίων μετοχών ανέρχεται σε ευρώ 19,055 ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο του 2023 η εταιρεία ανέβασε το πλαφόν και το ανώτερο όριο που κάνει τις αγορές ιδίων μετοχών, καθώς το προηγούμενο που ήταν στα 23 ευρώ, ξεπεράστηκε. Έτσι, έως τις 30 Μαΐου 2025, υπάρχει νέο πρόγραμμα, με μέγιστο αριθμό προς αγορά τα 5 εκατ. τεμάχια, με κατώτατη τιμή αγοράς τα 8 ευρώ και ανώτατη τα 31 ευρώ.

To μεγάλο bayback της ΔΕΗ – Ξεκίνησε νέο μεγάλο πρόγραμμα

Μόλις πριν από ελάχιστες ημέρες ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (bayback) της ιστορίας της ΔΕΗ, διαδικασία που έβαλε αναχώματα και προσέδωσε σταθερότητα στη μετοχή, ασχέτως ευρύτερου κλίματος την τελευταία διετία. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, η ΔΕΗ από 25 έως 30 Ιουλίου, προχώρησε στην αγορά 140.041 ιδίων μετοχών, οπότε πλέον κατέχει συνολικά 24.077.179 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,3029% του μετοχικού κεφαλαίου.

Την περασμένη Δευτέρα 5 Αυγούστου όμως, η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέο μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, που αφορά την απόκτηση μέχρι και 38.200.000 ιδίων μετοχών κατ’ ανώτατο όριο, συμπεριλαμβανομένων των 24.175.179 ιδίων μετοχών που έχουν αποκτηθεί και διακρατούνται από την Επιχείρηση. Η αγορά θα γίνει με κατώτερη τιμή αγοράς τα 2,48 ευρώ και ανώτερη τα 29 ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα θα λήξει το αργότερο σε δύο χρόνια, ήτοι στις 4 Αυγούστου 2026.

Metlen: Απολύτως αβάσιμα τα δημοσιεύματα για συγχώνευση με ΑΒΑΞ στις κατασκευές

Metlen – Κατά τα πρότυπα του εξωτερικού

Η Metlen Energy & Metals είναι μακράν ο όμιλος που χρησιμοποιεί την τακτική της αγοράς ιδίων μετοχών περισσότερο από κάθε άλλη ελληνική ενεργειακή ή βιομηχανική εταιρεία και μαζί με τον ΟΤΕ είναι οι δύο πιο ώριμες στον τομέα αυτό εισηγμένες, έχοντας συνεπέστατο και διαχρονικό πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανόδου της μετοχής, ο όμιλος έχει κάνει κατ’ επανάληψη γενικές συνελεύσεις ώστε να ανεβάσει το όριο που θα γίνεται η αγορά ιδίων μετοχών, καθώς μετά τα 40 ευρώ που είχαν τεθεί πέρυσι, πλέον το πλαφόν ανέβηκε στα 50 ευρώ! Πρόκειται για το υψηλότερο όριο από κάθε άλλη μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου, που δείχνει και το momentum αλλά και το εκτόπισμα του συγκεκριμένου ομίλου.

Η Metlen Energy & Metals προ ημερών γνωστοποίησε πως από τις 27 Μαρτίου 2024 έως 6 Αυγούστου απέκτησε μέσω του Χ.Α. 15 χιλ. ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης 33,8182 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 507.272 ευρώ. Μετά και την προαναφερόμενη απόκτηση, η Metlen Energy & Metals κατέχει συνολικά 4.939.677 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 3,4570% του συνόλου των μετοχών της.

Εκτίναξη κερδών για τη Cenergy του ομίλου Στασινόπουλου

Cenergy Holdings

Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατ’ ανώτατο όριο 120.000 μετοχών, που θα αποκτηθούν για μέγιστο συνολικό ποσό 1,3 εκατ. ευρώ ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Cenergy Holdings στις 23 Ιουλίου. Το πρόγραμμα, θα εκτελεστεί εντός των επόμενων έξι μηνών.

Τιτάν: Επιχορήγηση έως και $61,7 εκατ. από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ

Τιτάν

Η Titan Cement International SA την περίοδο από 29 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2024 αγόρασε συνολικά 14.700 μετοχές της Titan Cement International SA στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά τις ανωτέρω συναλλαγές, η Titan διαθέτει (άμεσα ή έμμεσα μέσω της θυγατρικής της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ) 3.832.379 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,89% των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης.

ElvalHalcor: Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 38,2% και του όγκου πωλήσεων κατά 7,8%

ElvalHalcor

Η ElvalHalcor την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, ήτοι την προηγούμενη Πέμπτη 31/7 απέκτησε μέσω του Χ.Α. 23.988 ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή 1,88 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 45.097,59. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η εισηγμένη κατέχει συνολικά 66.288 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,0177% του συνόλου των μετοχών της.

ΑΒΑΞ: Διαψεύδει τα περί μετοχικής συνεργασίας με επιχειρηματικό όμιλο

AVAX

Στη γενική συνέλευση της 14ης Ιουνίου η AVAX αποφάσισε την έναρξη εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος ηθική ανάγκη. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται με κατώτατη τιμή αγοράς 0,50 ευρώ ανά μετοχή και ανώτατη τιμή αγοράς τα 4 ευρώ. Το Πρόγραμμα θα διαρκέσει κατ’ ανώτατο 24 μήνες από την ημερομηνία απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ήτοι μέχρι τις 13 Ιουνίου 2026. Η εταιρεία κατέχει συνολικά 37.000 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 0,02% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ελλάκτωρ: Επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή, εξωδικαστικός συμβιβασμός με Καλλιτσάντση

Ελλάκτωρ

Η Ελλάκτωρ έχει επίσης εγκρίνει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Στις 31 Ιουλίου προχώρησε σε 20.000 ιδίων μετοχών, με μέση τιμή κτήσης 1,9449 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 38.898,40 ευρώ. Έτσι, έως σήμερα η Ελλάκτωρ κατέχει συνολικά 20.000 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,006% του συνόλου των μετοχών της.

Διαβάστε ακόμη: