Η Attica Bank εμφάνισε ζημιά ύψους 27.6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 έπειτα από φόρους σε επαναλαμβανόμενη βάση, από 26.9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ύστερα από την ανάθεση της άσκησης εξέτασης εναλλακτικών επιλογών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διοίκηση της τράπεζας προσδοκά ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα έχει αποφασισθεί η στρατηγική με σκοπό την βέλτιστη διαχείριση εκείνων αλλά και των στοιχείων ενεργητικού που διακρατούνται από τις παρελθούσες συναλλαγές τιτλοποίησης των ΜΕΑ, σύμφωνα με τη σημερινή (28/12) ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα

  • Ζημιά έπειτα από φόρους σε επαναλαμβανόμενη βάση ύψους 27.6 εκατ. ευρώ, από 26.9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Λειτουργική ζημία ύψους 20.4 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων εξόδων έναντι ζημιάς 12.1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εσόδων από τόκους.
  • Η λειτουργική ζημιά ανήλθε σε 34.2 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων λόγω του περιορισμού του επιτοκιακού εσόδου και της επιβάρυνσης των λειτουργικών εξόδων με ένα μη επαναλαμβανόμενο κονδύλι ύψους 13.8 εκατ. ευρώ που αφορά σε αμοιβές τρίτων για ενέργειες και έργα στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας των μετόχων και του μετασχηματισμού της τράπεζας.
  • Μείωση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 23.5% σε σύγκριση με τη συγκριτική περίοδο λόγω μεγάλων αποπληρωμών καθώς και λόγω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής τιτλοποίησης Omega εντός του 2021, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη δανειακή εκτοκιστική βάση για το εννεάμηνο του 2022 συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2021, καθώς και του χαμηλότερου κουπονιού που φέρει το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής σειράς της εν λόγω συναλλαγής τιτλοποίησης.
  • Συνεχιζόμενη μείωση κατά 20% των εξόδων από τόκους στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου εξορθολογισμού της τράπεζας, αναφορικά με την τιμολόγηση των καταθέσεων και τη διεύρυνση των πηγών άντλησης ρευστότητας.
  • Αύξηση καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 24.1% σε ετήσια βάση, προερχόμενη από την αύξηση των προμηθειών από συναλλαγές τόσο με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών όσο και μέσω αποδοχής συναλλαγών στα τερματικά της τράπεζας, καθώς και τις αυξημένες προμήθειες που σχετίζονται με τις συναλλαγές κίνησης κεφαλαίων και έκδοσης νέων εγγυητικών επιστολών.
  • Εξορθολογισμός βάσης κόστους με συνολική μείωση των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων κατά 8%, σε ετήσια βάση. Η δαπάνη προσωπικού περιορίσθηκε κατά 9.4%, ενώ, τα λειτουργικά έξοδα κατά 8%, σε ετήσια βάση.
  • Καταθέσεις στα 2.72 δισ. ευρώ έναντι δανείων, ύστερα από προβλέψεις 1.35 δισ. ευρώ
  • Νέες εκταμιεύσεις ύψους 241 εκατ. ευρώ, κατά το εννεάμηνο του έτους.
  • Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων NPE 65.97%.
  • Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Ομίλου CET1 6.3% και CAD 10.1% με τις διαδικασίες αποκατάστασης σε εξέλιξη, καθώς έχουν προγραμματισθεί ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας ύψους 490 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο, οι δείκτες CET1, Tier 1 και CAD θα αυξηθούν, κατά περίπου 18%.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Αύξηση καθαρών εσόδων από προμήθειες με διατήρηση υψηλής ρευστότητας και παράλληλα, μείωση των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων κατά 8% σε ετήσια βάση καταγράφει η Attica Bank, στο εννεάμηνο του 2022.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν σε 4.6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,1% κατά το εννεάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Η σημαντική αύξηση προήλθε κυρίως από την αύξηση των συναλλαγών με χρήση καρτών, καθώς και η χορήγηση νέων δανείων και η έκδοση εγγυητικών επιστολών.

Οι νέες εκταμιεύσεις κατά το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε 242 εκατ. ευρώ, με τους δείκτες ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου να βελτιώνονται. Από το σύνολο των νέων χορηγήσεων, τα 221.8 εκατ. ευρώ αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και τα 19.4 εκατ. ευρώ, τη λιανική τραπεζική. Η Attica Bank συνέχισε την πιστωτική επέκταση σύμφωνα με τον στρατηγικό της σχεδιασμό, επιδεικνύοντας ικανοποιητική πορεία στις χορηγήσεις νέων δανείων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού.

Η ρευστότητα της τράπεζας παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τις καταθέσεις των πελατών να διαμορφώνονται στα 2.72 δισ. ευρώ στις 30/09/2022. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως ανήλθαν σε 1.08 δισ. ευρώ, ενώ, οι προθεσμιακές καταθέσεις σε 1.6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις ενέργειες εξορθολογισμού της βάσης κόστους και κατά το εννεάμηνο του 2022 συνεχίσθηκε η λελογισμένη διαχείριση των επαναλαμβανόμενων εξόδων, καθώς και η περιστολή των δαπανών προσωπικού. Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου των ετών 2021 και 2022, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρουσίασαν μείωση κατά 9.4% σε ετήσια βάση, ενώ, οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας παρουσίασαν μείωση ύψους 8%.

Η Attica Bank για το εννεάμηνο 2022 παρουσίασε λειτουργική ζημία ύψους 34.2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού του επιτοκιακού εσόδου και της επιβάρυνσης των λειτουργικών εξόδων με ένα μη επαναλαμβανόμενο κονδύλι ύψους 13.8 εκατ. ευρώ που αφορά αμοιβές τρίτων για ενέργειες και έργα στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας των μετόχων και του μετασχηματισμού της τράπεζας.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου, CET1 και CAD διαμορφώθηκαν σε 6.3% και 10.01% αντίστοιχα, με τις διαδικασίες αποκατάστασης να είναι σε εξέλιξη.

Κεφαλαιακή ενίσχυση 490 εκατ. ευρώ

«Το 2023 αποτελεί έτος μετασχηματισμού για την Attica Bank, τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργίας όσο και ενεργειών και αποφάσεων ενίσχυσης και αποκατάστασης της κεφαλαιακής της θέσης», σύμφωνα με τη διοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε στις 09/12/2022 την κεφαλαιακή της ενίσχυση ύψους 490 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει αμέσως στις ενέργειες του λειτουργικού και επιχειρηματικού της μετασχηματισμού.

Στόχος, είναι να καλυφθούν αμέσως οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών, η αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΑ και η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας μέσω της υλοποίησης του εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου 2022 – 2025.

Στις 30/12/2022, έχει αποφασισθεί η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης, προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους έως 473.3 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, διαδικασία που θα επιτρέψει την κάλυψη του συνολικού ποσού της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 490 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο θα αυξήσει τους δείκτες CET1, Tier 1 και CAD, κατά περίπου 18%.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, ανέφερε ότι «με συστηματική δουλειά και επαγγελματισμό, θέτουμε τις βάσεις μετασχηματισμού της τράπεζας, ενώ, η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι σε εξέλιξη, ύψους 473.3 εκατ. μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, διαδικασία που θα επιτρέψει την κάλυψη του συνολικού ποσού της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 490 εκατ. ευρώ και θα αποκαταστήσει τους κεφαλαιακούς δείκτες μας.

Στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, διατηρούμε υψηλά επίπεδα ρευστότητας, καταγράφουμε ικανοποιητική πορεία στις χορηγήσεις νέων δανείων, έχουμε σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες και παραμένουν ανθεκτικές οι επιδόσεις των κύριων λειτουργικών αποτελεσμάτων μας.

Έχουμε εκκινήσει να υλοποιούμε τον στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας, που εστιάζει στον πελάτη και την εξυπηρέτησή του, είτε είναι ιδιώτης, είτε μικρομεσαία επιχείρηση, με νέα προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα αναμορφωμένο και αποδοτικό δίκτυο. Παράλληλα, θέτουμε σε προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της Attica Bank σε βασικούς τομείς, όπως η βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών πληροφορικής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση της διοικητικής της δομής και ομάδας, ώστε η τράπεζα να καταστεί συνειδητή επιλογή συνεργασίας για επιχειρήσεις και ιδιώτες πελάτες, ένας πέμπτος τραπεζικός πόλος που θα στηρίζει την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη».

Διαβάστε ακόμη: