search

AREA 51

Attica Bank: Το ΤΧΣ, η…προκαταβολή των 300 εκατ., οι προνομιούχες και τα warrants – Θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα 9μήνου τα 300 εκατ. ευρώ των προβλέψεων;

Όλα στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα τα κάνει η Attica Bank, στην κορύφωση των εορτών, μέρες που ως συνήθως όταν λείπουν οι περισσότεροι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο, δηλαδή...

Attica Bank: Η πορεία εξέλιξης σε μια νέα, υγιή, μη συστημική τράπεζα

Τελικά, όλα στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα τα κάνει η Attica Bank, στην κορύφωση των εορτών, μέρες που ως συνήθως όταν λείπουν οι περισσότεροι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο, δηλαδή. Τι έχουμε, λοιπόν, μέχρι τώρα:

Η προγραμματισμένη  συνεδρίαση του Δ.Σ., αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας. Υπήρχε λόγος; Σαφώς και θα τον κατανοήσουμε όλοι τις επόμενες ημέρες.

Στα αποτελέσματα που θα δημοσιευθούν, παραμένει ερωτηματικό αν θα ενσωματωθούν τα περίφημα 300 εκατ., για τα οποία η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Βρεττού, είχε δεσμευτεί σε τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά και με επιστολή της στη συνέχεια προς την ΤτΕ, ότι θα ενσωματωθούν ή όλα ή ένα μέρος τους τουλάχιστον.

Το ζητούμενο στις 28 Δεκεμβρίου είναι να αποφασιστεί ο αποτελεσματικότερος τρόπος χρήσης των 300 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την εξυγίανση της τράπεζας και το πλάνο αυτό να στηριχθεί από τη διοίκηση και όλους τους μετόχους.

Η ανακοίνωση της τράπεζας ότι θα εκδοθούν παραστατικοί τίτλοι (warrants), “κρύβει” το γεγονός ότι αυτά θα τα λάβει μόνο η Ellington, πληρώνοντας μόνο περί τα 20 εκατ. ευρώ και αποκτώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο πακέτο μετοχών, πιθανότατα πλειοψηφικό, αν προστεθεί και το ποσοστό που κατέχει σήμερα η ίδια μαζί με το ΤΜΕΔΕ!

Οι προνομιούχες μετοχές, θα δοθούν μόνο στο ΤΧΣ, το οποίο θα θα εισπράττει από αυτές ετησίως ένα μέρισμα της τάξης των 7 εκατ. ευρώ περίπου, ως…αντάλλαγμα για τα νέα κεφάλαια των 300 εκατ., που θα εισφέρει στη δρομολογούμενη αύξηση.

Προσέξτε, όμως, τώρα, το πιο ωραίο της υπόθεσης: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα καταβάλλει αυτό το ποσό, όχι όταν γίνει η αύξηση, το 2023, αλλά μέχρι το τέλος αυτού του μήνα!

Και αυτό γιατί, κρίθηκε ότι έτσι η (προ)καταβολή αυτή, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα!!!

Αναζητώντας εξηγήσεις για το επίμαχο και χρονίζον πρόβλημα της μικρής πλην ιστορικής τράπεζας, απευθύνθηκα σε τραπεζικό στέλεχος με μακρά πείρα, η άποψη του οποίου έχει τη δική της σημασία, καθώς δεν έχει καμία σχέση με όσα διαδραματίζονται στην Attica Bank, αλλά παρακολουθεί όλες τις τραπεζικές εξελίξεις.

Η άποψή του, λοιπόν, είναι ότι “ακόμα και αν δεν έχει κεφάλαια η Ellington, θα πρέπει να τα βρει, γιατί αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί μου, με κεφάλαια λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ, θα βρεθεί τελικά να ελέγχει το 60% περίπου της τράπεζας. Δεν υπάρχει τέτοιο τίμημα πουθενά και αν αποχωρήσει, εγώ θα εκπλαγώ αρνητικά, δεν πιστεύω ότι δεν ξέρουν με τι θα βρεθούν στα χέρια τους. Επιπλέον, παρά τα όσα λέγονται, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι”.

Μάλιστα. Σας παρέθεσα και μία άλλη άποψη και την παραδίδω στην κρίση σας και στη μελλοντική επιβεβαίωση ή διάψευσή της.

Διαβάστε ακόμη: