Mε το χρονοδιάγραμμα να μην τίθεται εν αμφιβόλω και να προβλέπει υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ εντός του τρέχοντος τριμήνου το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank συνεδριάζει σήμερα ώστε να αξιολογήσει την πρόταση της Thrivest να συμμετάσχει στην ΑΜΚ

Πρόταση που διατυπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μέσω υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους της Thrivest των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη –  Εξάρχου, που έχουν κάνει δυναμική είσοδο στο μη συστημικό τραπεζικό σύστημα μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Thrivest, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται στην απόκτηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών).

Η  δημιουργία ενός 5ου τραπεζικού πόλου που είχε τις «ευλογίες» της ΤτΕ, αλλά και του SSM, προϋποθέτει μια γενναία κεφαλαιακή «ένεση» και ξεκάθαρη στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων  (2,6 δισ. ευρώ και NPE ration 66%) ώστε να εξυγιανθεί και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η τράπεζα των μηχανικών.

Έτσι, στο σημερινό Δ.Σ. θα πρέπει να αποσαφηνιστεί από πλευράς Ellington (που συμπράττει μαζί με το ΤΜΕΔΕ και ελέγχοντας αθροιστικά άνω του  20%) πώς αντιλαμβάνεται τον δικό της ρόλο στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας και ποιες υποχρεώσεις εκτιμά ότι απορρέουν από το συμφωνηθέν πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, το οποίο επικαλείται και ζητά να τηρηθεί.

Πλαίσιο το οποίο, ωστόσο, θα πρέπει να εξειδικεύει τη στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων, που αποτελεί θέμα βασικό θέμα διαφωνίας μετά και τις αντικρουόμενες εισηγήσεις των συμβούλων που όρισαν διοίκηση της Attica Bank και Ellington (UBS – Euroxx και Pepper αντίστοιχα, με τους πρώτους να προκρίνουν ως λύση τις πωλήσεις και τον δεύτερο την τιτλοποίηση «Ηρακλή»).

Το επικρατέστερο σενάριο

Καθώς, λοιπόν, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι θέμα ημερών ξεκαθαρίσει αν η Ellington θα παραμείνει στην Attica ή θα αποχωρήσει δίνοντας τη θέση της στη Τhrivest και υπό ποιος όρους – και στις δύο περιπτώσεις – που κατά πολλούς είναι και σενάριο που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, δίνοντας «διέξοδο» στη διοίκηση της Attica Bank

Αντίθετα, η διεύρυνση του υφιστάμενου μετοχικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν και η Thrivest και η Εllington μαζί με  το ΤΜΕΔΕ, το ΤΧΣ που σήμερα ελέγχει το 62,93% και τον ΕΦΚΑ, συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

Σε κάθε περίπτωση, αν όχι σήμερα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να συνταχθεί το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ και να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμη: