Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την συμφωνία μεταξύ των μετόχων σε Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα (ΤΧΣ, Thrivest, ΕΦΚΑ) αναφορικά με το πλάνο εξυγίανσης του υπό συγχώνευσης του δημιουργία 5ου τραπεζικού πόλου.

Χθες το απόγευμα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού, με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο στόχος μας παραμένει η πλήρης εξυγίανση, μεγέθυνση και εκσυγχρονισμός της Τράπεζας με υψηλή ρευστότητα και ικανοποιητική κεφαλαιακή βάση.

Σε αυτό αναμένουμε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μετόχων στο αμέσως προσεχές διάστημα που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε το σχεδιασμό μας τόσο για την πιθανή υπαγωγή της Τράπεζας στο σχέδιο “Ηρακλής ΙΙΙ”, όσο και την επίτευξη της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και ακόλουθη ανακεφαλαιοποίηση.

Επιστολή Στουρνάρα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με επιστολή του χθες προς τις διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτια, ζήτησε ως εποπτεύουσα αρχή από τις δύο τράπεζες έως την 5η Ιουλίου να ενημερώσουν για την συμφωνία μεταξύ των μετόχων (ΤΧΣ, Thrivest, ΕΦΚΑ) και για το πλάνο εξυγίανσης του υπό δημιουργία 5ου τραπεζικού πόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλειδί των εξελίξεων το κρατάει η DBRS, η μελέτη της οποίας για την αποτίμηση της ζημίας λόγω της ένταξης των NPL στον μηχανισμό του «Ηρακλή ΙΙΙ» θα ξεκλειδώσει τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα.

Επομένως μέχρι την 5η Ιουλίου οι διοικήσεις των δύο τραπεζών πρέπει να ενημερώσουν την Τράπεζα της Ελλάδος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ήδη τις επιπτώσεις από την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον Ηρακλή και τις κεφαλαιακές ανάγκες του υπό διαμόρφωση 5ου πόλου, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν οι μέτοχοι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία οι ίδιοι τοποθετούν το Φθινόπωρο.

Τα τρία «καμπανάκια» του Γιάννη Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία

Αίτημα για τον Ηρακλή ΙΙΙ

Υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Attica Bank για το πρώτο, είναι πλέον θέμα λίγων ημερών η κατάθεση του αιτήματος στον «Ηρακλή» για την ένταξη των τιτλοποιήσεών των δύο υπό συγχώνευση τραπεζών.

Οι ανακοινώσεις για το πόρισμα της DBRS και το κόστος της εξυγίανσης θα γίνουν στους μετόχους, στη γενική συνέλευση της 16ης Ιουλίου.

Σαφώς νωρίτερα θα έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία των μετόχων, οι οποίοι έχουν λάβει γνώση του πορίσματος της DBRS και των νέων κεφαλαιακών αναγκών, έχουν καταλήξει για τη συμμετοχή του καθενός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις με την υποβολή του αιτήματος για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Σημειώνεται ότι η εξυγίανση της Attica Bank συμβαδίζει με αυτήν της Παγκρήτιας Τράπεζας, με τις δύο τράπεζες να έχουν αθροιστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 3 δις. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν σε νομική συγχώνευση πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος τον Οκτώβριο.

Το ενιαίο σχήμα θα έχει καθαρό ισολογισμό και μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 72,54% στην Attica Bank, η Thrivest Holding των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica.

Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank.

Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των μετοχών της σε ευρεία διασπορά, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.

Διαβάστε ακόμη