«Γκάζι» πατάει από Δευτέρα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού καθώς απομένει σχεδόν μία εβδομάδα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου όπου έχει συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας κατά την διάρκεια της οποίας οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τη συγχώνευσή της µε την Παγκρήτια Τράπεζα, µε απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει επίσης την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, συνεπεία της συγχώνευσης, λόγω εισφοράς του µετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας στην Attica, µε ταυτόχρονη µείωση του µετοχικού κεφαλαίου της λόγω ακύρωσης των µετοχών της Attica που κατείχε η Παγκρήτια Τράπεζα.

Το Νοέμβριο η ΑΜΚ

Με βάση τον σχεδιασµό που έχει καταστρώσει η διοίκηση, θα ακολουθήσουν οι εγκρίσεις των εποπτικών αρχών –ΤτΕ και Επιτροπής Ανταγωνισµού– προκειµένου τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο να υλοποιηθεί η συµφωνηθείσα αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους 675,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 475,1 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε µετρητά το ΤΧΣ και 200 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε µετρητά η Thrivest.

Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης µετοχών (warrants) υπέρ των µετόχων που θα συµµετάσχουν στην αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου. Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων µετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και 735 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συµφωνίας, το ΤΧΣ «αναλαµβάνει την υποχρέωση µετά από έγγραφη ειδοποίηση της Thrivest να µεταβιβάσει και να παραδώσει στην Thrivest χωρίς επιβάρυνση 180,8 εκατ. τίτλους κτήσης, έτσι ώστε µετά από την άσκησή τους από την Thrivest η συµµετοχή της στη συγχωνευµένη τράπεζα να ανέρχεται σε 50% + 1 µετοχές της συγχωνευµένης τράπεζας».

Πρόκειται για την επακόλουθη επένδυση που περιγράφεται στη σύµβαση την οποία υπέγραψαν τα δύο µέρη, προκειµένου η πλευρά του ιδιώτη επενδυτή να καταστεί µέτοχος πλειοψηφίας σε ποσοστό που µπορεί να φτάσει έως το 58,5%, εφόσον η Thrivest επενδύσει το συνολικό ποσό των έως 200 εκατ. ευρώ και ασκήσει πλήρως τα δικαιώµατά της.

Το µερίδιο του ΤΧΣ θα κυµανθεί από 35% έως 37% και του ∆ηµοσίου συνολικά (µαζί µε τον ΕΦΚΑ) µεταξύ 38,5% έως 40%.

Συνολικά στο πλαίσιο της ΑΜΚ θα εκδοθούν 359,5 εκατ. µετοχές, µε τιµή 1,87 ευρώ ανά µετοχή. Επιπλέον, θα εκδοθούν 359,5 εκατ. τίτλοι κτήσης, οι οποίοι θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγµα σε αναλογία µία µετοχή της συγχωνευµένης τράπεζας έναντι ενός τίτλου κτήσης.

Η τιµή έκδοσης κάθε µετοχής της συγχωνευµένης τράπεζας που αντιστοιχεί σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 0,05 ευρώ, ενώ ο αριθµός των µετοχών που αντιστοιχούν σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 3,5.

Aλέξανδρος Εξάρχου: Επενδύουμε 340 εκατ. για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

Το Business plan

Παράλληλα η Ελένη Βρετού και το επιτελείο της έχουν ήδη ολοκληρώσει και το busines plan της νέας τράπεζας βασικοί άξονες του οποίου είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ταχύτατη επιστροφή σε σταθερή κερδοφορία που θα επιτρέψει την διανομή μερίσματος από την χρήση του 2028.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, στόχος της Attica Bank είναι να εκμεταλλευθεί το κενό που υπάρχει στην αγορά των µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων, καθώς στην μεγάλη πλειοψηφία τους δηλώνουν «αποκλεισμένες» από τις συστημικές τράπεζες.

Ισχυρό «όπλο» σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να είναι η υψηλή ρευστότητα που θα είναι σε θέση να διαθέτει η Attica Bank µέσα από την ανταγωνιστική τιµολόγηση των καταθέσεων σε σχέση µε το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

Συνολικό στόχος του επιχειρησιακού σχεδίου είναι το μερίδιο αγοράς στα δάνεια να προσεγγίσει σταδιακά το 10%, γεγονός που προϋποθέτει υπερδιπλασιασμό των χρηµατοδοτήσεων στο σύνολο του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Σε ότι αφορά την επιστροφή στην κερδοφορία, στόχος της διοίκησης είναι η τράπεζα, αμέσως μετά τις φετινές ζημιές που θα εγγράψει λόγω της εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων και τις συνεπακόλουθες τιτλοποιήσεις, να εμφανίσει κέρδη, σταθερά αυξανόμενα από το 2025.

Διαβάστε ακόμη: