Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου στην Αθηναϊκή Ριβιέραεκτιμώμενου μήκους 13,5 χιλιομέτρων, έγινε της προηγούμενες ημέρες, καθώς αποφασίστηκε η «έγκριση σύναψης και όρων του σχεδίου της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ) και της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου στο Παράκτιο Μέτωπο της Αττικής», ενώ εξουσιοδοτήθηκε και η Περιφέρεια Αττικής για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ εμπίπτουν ελεύθερα εδαφικά τμήματα που θα διατρέχονται από τον ποδηλατόδρομο/πεζόδρομο, συνολικής επιφάνειας κατά προσέγγιση 46.891 τ.μ., με την εταιρεία ακινήτων του δημοσίου να έχει παλιότερα αποφασίσει την παραχώρηση των εν λόγω επιφανειών στην Περιφέρεια Αττικής.

Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ενιαία και προσβάσιμη ακτογραμμή στην Ευρώπη, παρόμοια με τη Γαλλική Ριβιέρα, την Ιταλική Ριβιέρα, τη Βαρκελώνη, το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη κ.λπ. και να προσφέρει επιπλέον ανοιχτό χώρο στους πολίτες, ενθαρρύνοντας την πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΤΑΙΠΕΔ (PPF)

Το έργο δημιουργίας ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου στο Παράκτιο Μέτωπο της Αττικής έχει επισήμως ανακοινωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2021. Για το τμήμα από τον Πειραιά έως τη Βούλα το έργο, υπό τον τίτλο Αθηναϊκή Ριβιέρα (Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα), έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ν. 4799/2021 και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως δημόσια επένδυση που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (NextGeneration EU).

Αναθέτουσα Αρχή του Έργου πρόκειται να είναι η Περιφέρεια Αττικής, φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αρμόδια υπηρεσία για την ωρίμανση, τη διενέργεια του διαγωνισμού και την παρακολούθηση της εκτέλεσής του είναι η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, σε πρόσφατη παρουσίαση της μονάδας PPF του Ταμείου αναφέρονταν ότι για το project «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ» με φυσικό αντικείμενο την ανάπτυξη Αστικού Περίπατου (ενοποίηση αστικής ακτογραμμής Νομού Αττικής, από Δήμο Καλλιθέας έως Δημαρχείο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, περίπου 12 χιλιόμετρα), ύψους σχεδόν 20 εκατ. ευρώ (19,93 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, με συνδρομή RRF), υπήρχε προγραμματισμός για διαγωνιστικής διαδικασία στα τέλη 2023 με ολοκλήρωση εργασιών στο τέλος 2025 (αν και πάντα τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά).

Το έργο

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου στο τμήμα της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο ξεκινάει από το Δήμο Καλλιθέας και καταλήγει στο Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης). Το εκτιμώμενο συνολικό μήκος του ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου είναι 13,5 χιλιόμετρα, με κυμαινόμενο πλάτος έως 6μ. Η παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου και την παράλληλη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της στήριξης των υπαρχόντων οικονομικών δραστηριοτήτων, της προσέλκυσης νέων οικονομικών λειτουργιών αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΕΤΑΔ – Περιφέρειας Αττικής

Όσον αφορά στην παραπάνω απόφαση, η ΕΤΑΔ παραχωρεί στην Περιφέρεια Αττικής το δικαίωμα χρήσης ελεύθερων εδαφικών τμημάτων ακινήτων αρμοδιότητάς της συνολικής επιφάνειας 46.891 τ.μ. κατά προσέγγιση, για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου. Η παραχώρηση συμφωνείται για χρονικό διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών από την υπογραφή της παρούσας και θα ισχύει με την προϋπόθεση της υλοποίησης του έργου του Ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου εντός πενταετίας από την υπογραφή της παρούσας. Σε περίπτωση μη υλοποίησης του έργου κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα η Παραχώρηση θα ανακαλείται αυτοδικαίως.

Η παραχώρηση των ανωτέρω εδαφικών τμημάτων στην Περιφέρεια Αττικής συμφωνείται να είναι χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για την ΕΤΑΔ, καθώς το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του Ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος όπως αναλύθηκε στο Προοίμιο της παρούσας και αναμένεται να προσδώσει αύξηση στην αξία των ακινήτων της ΕΤΑΔ από τα οποία θα διέρχεται ή θα γειτνιάζει. Η Παραχωρησιούχος από την υπογραφή της παρούσας αναλαμβάνει την υποχρέωση και βαρύνεται κατ’ αποκλειστικότητα να συντηρεί, να επισκευάζει και να καλύπτει κάθε ανεξαιρέτως δαπάνη που αφορά τα παραχωρούμενα εδαφικά τμήματα, ακόμη και αυτές που σύμφωνα με το νόμο βαρύνουν τον κύριο των ακινήτων.

Διαβάστε ακόμη: