Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, έπειτα από μια βδομάδα με ράλι στις αγορές, με το επενδυτικό κοινό να αναμένει με αγωνία μια σειρά από ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια και στοιχεία πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα.

Σε επίπεδο ανακοινώσεων, η Τράπεζα της Κορέας θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Η Κίνα θα δημοσιεύσει αύριο Τρίτη την απόφαση για τα επιτόκια δανείων ενός και πέντε ετών.

Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση 2,01% στις 37.362,50 μονάδες. Στην Κίνα, οι Shanghai και SZSE Component ενισχύονται κατά 0,45% και 0,17% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κερδίζει 0,89%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 πρόσθεσε 0,10%. Στον αντίποδα, στη Νότια Κορέα, ο Kospi χάνει 1,13%.

Στα νέα της ημέρας, το γεν σημείωσε ράλι έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα, ενισχύθηκε κατά 1% έναντι του δολαρίου στα 146,19 κατά τη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών στο Τόκιο. Το γεν σημειώνει ράλι λόγω της ευρείας αδυναμίας του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την εμφάνιση του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα ενώπιον του κοινοβουλίου στις 23 Αυγούστου και την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες μηχανημάτων στην Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, προκαλώντας έκπληξη στους οικονομολόγους που ανέμεναν αύξηση 1,8%. Το Reuters ανέφερε ότι τόσο η εθνική κυβέρνηση της Ιαπωνίας όσο και η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο επιδιώκουν μια αποτίμηση 700 δισ. γεν (4,7 δισ. δολαρίων) για τη διαχειρίστρια του μετρό Tokyo Metro.

Διαβάστε ακόμη: