Με κέρδη διαπραγματεύτηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές την Παρασκευή, ακολουθώντας τα ισχυρά κέρδη στη Wall Street, με τις ιαπωνικές και αυστραλιανές αγορές να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, εν μέσω των προσδοκιών για χαμηλότερα επιτόκια το 2024.

Οι περιφερειακές αγορές ακολούθησαν το ράλι στη Wall Street, καθώς ο S&P 500 και ο NASDAQ  σημείωσαν ρεκόρ χάρη στις αγορές σε μετοχές τεχνολογίας. Τα κέρδη ήρθαν μετά τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό PCE που υποχώρησαν όπως αναμενόταν τον Ιανουάριο, γεγονός που τροφοδότησε τα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια έως τον Ιούνιο.

Ο Nikkei 225 επέστρεψε στα ρεκόρ

Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν μακράν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ασία, με τον Nikkei 225 να σημειώνει άνοδο 1,7% και να διαμορφώνεται στο ρεκόρ των 39.920 μονάδων. Ο ευρύτερος δείκτης TOPIX σημείωσε άνοδο 1,1% και έφτασε επίσης σε υψηλό στις 2.707,05 μονάδες, σύμφωνα με το investing.com.

Τα κέρδη της Παρασκευής προήλθαν κυρίως από τις μετοχές τεχνολογίας, με τις ιαπωνικές εταιρείες κατασκευής τσιπ και τις μετοχές που σχετίζονται με τα τσιπ να παρακολουθούν τα κέρδη των ομολόγων τους στις ΗΠΑ, λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας για τις βελτιωμένες προοπτικές από την τεχνητή νοημοσύνη. Η Tokyo Electron σημείωσε άνοδο 4,6%, ενώ η Advantest πρόσθεσε 2,6%.

Οι ιαπωνικές αγορές αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο.

Οι ευρύτερες ασιατικές αγορές ήταν επίσης θετικές, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Ο ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,5% και έφτασε στο ρεκόρ των 7.737,80 μονάδων.

Κίνα

Στην Κίνα, οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite αυξήθηκαν κατά 0,5% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ τα κέρδη στις μετοχές τεχνολογίας βοήθησαν τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να ενισχυθεί 0,5%.

Οι τοπικές μετοχές διεύρυναν την πρόσφατη ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία για τον δείκτη διευθυντών αγορών (PMI) έδειξαν ότι η κινεζική επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, διατηρώντας τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα υποτονική,παρά το γεγονός ότι οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους, στήριξαν τις μη μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: