Στο τέλος της φτάνει σήμερα μία εντυπωσιακή εβδομάδα για τις παγκόσμιες αγορές,  καθώς τα εκπληκτικά αποτελέσματα της Nvidia προκάλεσαν ένα κύμα ρεκόρ από την Ασία έως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Nvidia σημείωσε άνοδο 16,4% κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ρεκόρ 277 δισ. δολαρίων στην αξία της, ξεπερνώντας το πρόσφατο ρεκόρ της Meta. Τα αποτελέσματα της εταιρείας επιτάχυναν το παγκόσμιο ράλι των μετοχών τεχνολογίας υπό την αιγίδα της τεχνητής νοημοσύνης, ωθώντας τον S&P 500, τον Dow Jones Industrials, τον ευρωπαϊκό STOXX 600 και τον μέσο όρο των μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας σε υψηλά ρεκόρ.

Συνέχεια στο ράλι

Η Ιαπωνία είναι κλειστή για αργία την Παρασκευή, αλλά τα futures του Nikkei αυξήθηκαν σχεδόν 1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ιαπωνικές μετοχές θα επεκτείνουν το ρεκόρ τους την επόμενη εβδομάδα.

Ορισμένες περιφερειακές μετοχές τεχνολογίας πήραν ανάσα μετά από το ράλι της εβδομάδας, αλλά ο δείκτης MSCI Asia-Pacific ex-Japan IT εξακολουθεί να ενισχύεται 0,3% στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με το Reuters.

Η Hynix της Νότιας Κορέας, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο που έχει την Nvidia ως βασικό πελάτη, σημείωσε άλμα 2,2%. Το ETF ημιαγωγών Global X Asia σημείωσε άνοδο 0,9%.

Το φαινόμενο Nvidia

“Το φαινόμενο της Nvidia έδωσε νέο αέρα στις αγορές που έμοιαζαν έτοιμες για μια πτώση 3-5%”, δήλωσε ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας της Pepperstone στη Μελβούρνη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ οδεύει προς εβδομαδιαία άνοδο 1,3%.

Οι κινεζικές μετοχές ταλαντεύονταν μεταξύ κερδών και απωλειών. Ο δείκτης Shanghai Composite ανήλθε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων. Ο δείκτης σημειώνει άνοδο 4,6% για την εβδομάδα. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,2%.

Διαβάστε ακόμη: