Μπορεί οι προσωπικές απόψεις του Άρη Σερβετάλη σχετικά με σημαντικά κοινωνικά θέματα να προκαλούν κατά καιρούς αντιδράσεις, οι καλλιτεχνικές δουλειές του, ωστόσο, γνωρίζουν επιτυχία. Απόδειξη το γεγονός πως «H Καρδιά του Σκύλου», η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί, στο Θέατρο Κιβωτός, σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα, διανύει αισίως την τρίτη σεζόν της, με το ενδιαφέρον του κοινού να παραμένει αμείωτο.
Προσφάτως, μάλιστα, υπήρξε μια αλλαγή στον θίασο, με τον Αργύρη Πανταζάρα να αντικαθιστά τον Αντώνη Μυριαγκό στον ρόλο του Φ. Φ. Πρεομπραζένσκι.
Η “Καρδιά του Σκύλου” είναι ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα έργα του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Γραμμένη το 1925, αυτή η σπονδυλωτή νουβέλα – δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας- αποτελεί μια καυστική σάτιρα της σοβιετικής κοινωνίας και μια βαθιά διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης.
Πρόκειται για ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού, θίγει θέματα που αφορούν τη φύση και την ατομική ταυτότητα και εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες των κοινωνικών πιέσεων και της επιστήμης.
Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από ένα επιστημονικό πείραμα που έχει ως στόχο να μεταμορφώσει έναν αδέσποτο σκύλο σε άνθρωπο. Ο Ρώσος καθηγητής Πρεομπραζένσκι, ένας αριστοκράτης επιστήμονας, επιχειρεί αυτή την τολμηρή διαδικασία, αλλά τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του αντικατοπτρίζοντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά της «νέας» κοινωνίας.
«Η Καρδιά του Σκύλου» είναι ένα έργο που ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και αναδεικνύεται σε μια βαθιά ανθρωπολογική μελέτη. Ο Μπουλγκάκοφ θέτει ερωτήματα για την ταυτότητα, την ανθρώπινη φύση και τη δυνατότητα της επιστήμης να χειραγωγήσει τη ζωή.
Στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Μιχάλης Θεοφάνους, η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, η Αλεξάνδρα Καζάζου και ο Σπύρος Δέτσικας.
Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη, Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00 και 21:00
Κυριακή 20:00
Διαβάστε ακόμη:
- Οι πρώτες προσφορές για την Ακτή Βουλιαγμένης στις 15/5 – «Δεν θα μετατραπεί σε χώρο διασκέδασης» διαβεβαιώνει ο δήμος
- Νίνο για τον θάνατο του πατέρα του: Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για εμένα και την οικογένειά μου
- Ο Έλον Μασκ… «τρελάθηκε»: Δίνει 1 δισ. στη Wikipedia για να κάνει το όνομά της Dickipedia
- Προς αύξηση των αμυντικών δαπανών η Ευρώπη – Διαφωνεί με αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία η Ελλάδα