Τη διαφωνία τους με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επαναβεβαιώνουν τα στελέχη της «Ομπρέλας» με επιστολή τους προς την ηγεσία του κόμματος, ενώ αναπτύσσουν και το σκεπτικό τους.

«Με σεβασμό στην πλειοψηφούσα άποψη της Πολιτικής Γραμματείας και συνεκτιμώντας τις ιδιαίτερες πολιτικές εξελίξεις και την κρίσιμη ατζέντα της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ομιλίας και συνέντευξης τύπου του σ. Προέδρου Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με αίσθημα ευθύνης επιλέξαμε να μην δημοσιοποιήσουμε τότε τη διαφωνία μας, αν και πρόκειται κατά τη γνώμη μας για ζήτημα στρατηγικού και ταυτοτικού χαρακτήρα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή που απέστειλαν μέσω της Γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου και του αν. Γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη στον Αλέξη Τσίπρα και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα στελέχη της «Ομπρέλας» που υπογράφουν την επιστολή:

«Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ανατρέπει βασική ρύθμιση της μεταπολεμικής περιόδου για την ουδετερότητα των δύο χωρών, που συνδυάζονταν μάλιστα επί χρόνια στο εσωτερικό τους με ένα αξιοζήλευτο κοινωνικό κράτος. Επρόκειτο για το σκανδιναβικό μοντέλο που θεμελιώνονταν στον αντιμιλιταρισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μετά από διαδοχικές μεταλλάξεις,, σήμερα το μοντέλο αυτό οδηγείται σε θρυμματισμό. Υποτάσσονται στον Ατλαντισμό. Ενισχύεται μάλιστα η Ακροδεξιά όπως φάνηκε στις εκλογές στη Σουηδία.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει γεωπολιτικές ισορροπίες και αποτελεί κακή είδηση για την Ειρήνη στην Ευρώπη. Η Αμερικανική επιλογή για παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ γίνεται μέσα στη συγκυρία του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία λόγω της Ρωσικής εισβολής και της επιχειρούμενης συγκρότησης μόνιμου αντιρωσικού μετώπου. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τροποποιήθηκε το στρατηγικό δόγμα του και ανακηρύχθηκε ως κύριος εχθρός του η Ρωσία, δηλαδή, εγκαταλείφθηκε το δόγμα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου σύμφωνα με το οποίο η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών.

Η αλλαγή αυτή συνιστά μια νέα ψυχροπολεμική θεώρηση των διεθνών σχέσεων. Υλοποιείται μάλιστα με εγκατάσταση αμερικανικών και νατοϊκών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία. Σε περίπτωση μάλιστα που κριθεί σκόπιμο θα τοποθετηθούν και πυρηνικά όπλα. Για το λόγο αυτό η Σουηδία αποσύρεται από τη δέσμευσή της κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών. Συνδέεται επίσης με σχεδιασμούς για την στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής που δεν απειλεί μόνο τη Ρωσία, αλλά είναι απειλή και για το περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, εφόσον αρχίσουν εξορύξεις για την εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους της περιοχής».

Τονίζουν επίσης:

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει χρέος να μείνει στον αντίποδα τέτοιων μεθοδεύσεων που ενισχύουν το πολεμικό κλίμα στην Ευρώπη. Να επιμείνει σε πρωτοβουλίες ειρήνευσης και Δημοκρατίας. Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στα κινήματα Ειρήνης και όχι να συγκατανεύει στη νατοποίηση της Ευρώπης. Άλλος δρόμος υπέρ των ευρωπαϊκών λαών δεν υπάρχει! Μας ρωτούν γιατί με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών συμφωνήσαμε να ενταχθεί η μικρή αυτή χώρα στο ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε σύγκριση, αγνοεί τις διαφορές του Μακεδονικού με το Σκανδιναβικό, το μέγεθος των χωρών και κυρίως το νέο Ψυχρό Πόλεμο στις διεθνείς σχέσεις και τον θερμό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Συνθήκες που δεν υπήρχαν την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» καταλήγουν στο κείμενο πως θα δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους αφού για αυτούς το θέμα είναι μείζον: «Επειδή πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα αρχών, που συνδέεται με τα “ταυτοτικά” και προγραμματικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς, μετά την ενημέρωση των Οργάνων του κόμματος η άποψή μας θα δημοσιοποιηθεί».

Το κείμενο υπογράφουν:

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

  • Αννέτα Καββαδία
  • Έφη Καλαμαρά
  • Κατερίνα Κνήτου
  • Πάνος Λάμπρου
  • Ανδρέας Ξανθός
  • Πάνος Σκουρλέτης
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • Νίκος Φίλης
  • Θεανώ Φωτίου
  • Θοδωρής Δρίτσας

(κλήθηκε και πήρε μέρος στη συνεδρίαση της Π.Γ., με την ιδιότητα του Τομεάρχη Άμυνας).

Διαβάστε ακόμη: