Ραγδαίες εξελίξεις προδιαγράφονται στον τραπεζικό τομέα καθώς σε πολύπαθη συστημική τράπεζα, που τελεί υπό πλήρη εξυγίανση μετά και την τελευταία επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ, γίνονται μετοχικές διεργασίες που πιθανόν να οδηγήσουν, στο βαθμό που τελεσφορήσουν, σε πλήρη ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και σε αναταράξεις- αλλαγές όσον αφορά την άσκηση του μάνατζμεντ!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα και των οποίων η αξιοπιστία δεν δύναται να αμφισβητηθεί, ο ένας εκ των 3 βασικών μετόχων της συστημικής τράπεζας, εξαιρουμένου του ΤΧΣ, έχει κάνει πρόταση στους άλλους 2 βασικούς μετόχους να αποκτήσει τα ποσοστά τους και να φθάσει να ελέγχει συνολικά άνω του 30% των μετοχών της τράπεζας καθιστάμενος ως ο ένας και ισχυρός βασικός μέτοχος που θα έχει απέναντι του μόνο το Δημόσιο και θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο και το μάνατζμεντ!

Για την ιστορία και την πληρότητα του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι πέραν του ΤΧΣ το οποίο προτίθεται να προβεί σε πώληση του 10% των μετοχών της τράπεζας σε επόμενη χρονική στιγμή και όταν η συγκυρία είναι κατάλληλη, η κατάταξη των βασικών μετόχων της συστημικής τράπεζας έχει ως εξής:

Το 18,6% των μετοχών κατέχει γνωστός και πολυδιαφημισμένος Αμερικανός ιδιώτης επενδυτής, που έχει συμμετοχές και σε άλλη μία συστημική τράπεζα, καθώς και σε εισηγμένη επιχείρηση του Δημοσίου τομέα!

Ένα ιταλικό fund το οποίο δραστηριοποιείται έντονα στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα (ΔΕΗ, Eurobank) κατέχει την ώρα τούτη γύρω στο 5,5% των μετοχών της τράπεζας και προσφάτως μετά από ενοικίαση μετοχών για 2-3 χρόνια, ελέγχει το 9,37% των δικαιωμάτων ψήφου!

Στην κατάταξη των μετόχων ακολουθούν σημαντικό fund που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το 2009 όταν και είχε αποχωρήσει, κατέχοντας στην τράπεζα μέσω της αύξησης κεφαλαίου περίπου το 4,7%, ενώ ακολουθούν ένα αμερικανικό fund που δραστηριοποιείται στα κόκκινα δάνεια με περίπου 4% και ένα νορβηγικό με ποσοστό γύρω στο 3,5%!

Όπως αναφέρουν οι ίδιες έγκυρες πηγές, πίσω από την εξέλιξη αυτή, βρίσκεται πρώην πολυδιαφημισμένος τραπεζίτης, ο οποίος την ώρα τούτη έχει δημιουργήσει ένα fund με το οποίο μπαίνει σε ξενοδοχεία, τρόφιμα, υπηρεσίες σεκιούριτι και άλλα πολλά, έχοντας ήδη δημιουργήσει συμμαχίες λόγω υπηρεσιών φύλαξης και ξενοδοχείων, με 2 πανίσχυρες επιχειρηματικές οικογένειες!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο βασικός μέτοχος της τράπεζας που έκανε πρόταση στους άλλους 2 για την απόκτηση των μετοχών τους, θέλει να αποκτήσει τώρα τις μετοχές της τράπεζας με discount και δεσμεύεται μόλις πάρει τον πλήρη έλεγχο του πιστωτικού ιδρύματος να πληρώσει σε δεύτερο χρόνο premium!

Ο πρώην τραπεζίτης, φέρεται να είναι ο μυστικοσύμβουλος και καθοδηγητής της υπόθεσης αυτής, που αν οριστικοποιηθεί και κλείσει, θα αποτελεί το big deal της χρονιάς στον τραπεζικό και όχι μόνο τομέα και θα προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες!

Πέραν πάσης αμφιβολίας, το Radar είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η Διοίκηση της τράπεζας είναι απολύτως ενήμερη για τις εξελίξεις, με τον ισχυρό άνδρα του πιστωτικού ιδρύματος να «πιέζεται» τόσο από τους μνηστήρες όσο και από τον πρώην τραπεζίτη!

Το ζήτημα του μάνατζμεντ στο βαθμό που το deal ολοκληρωθεί, παραμένει ασαφές, με σοβαρές τις πιθανότητες παραμονής του υφιστάμενου ισχυρού ανδρός, τουλάχιστον προσωρινά!

Πάντως, για να ξέρετε, ο Αμερικανός επενδυτής – κερδοσκόπος, φέρεται ήδη να έχει συμφωνήσει με την πρόταση του άλλου βασικού μετόχου, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την ώρα τούτη κοντά στο 30% των μετοχών της τράπεζας!

Διαβάστε ακόμη: