Μία ακόμη μεγάλη αποκάλυψη του Radar και της εφημερίδας «Αξία» του Σαββάτου βαίνει προς επιβεβαίωση καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι οι Γερμανοί της Deutsche Telekom έχουν μπει στη φάση αποεπένδυσης από τον ΟΤΕ και συζητάνε με τους Αμερικανούς της CVC αφού πρώτα τον αφαίμαξαν μέσα από μερίσματα, αγορές και διαγραφές μετοχών, υπεραξίες ακινήτων αλλά και το ιλιγγιώδες πρόγραμμα προμηθειών, το οποίο ολοκληρώθηκε!

Επί του προκειμένου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, σε διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom για την αγορά του πακέτου των μετοχών του ΟΤΕ, δηλαδή του 50,86% που κατέχει μετά το τελευταίο πρόγραμμα αγοράς και ακύρωσης μετοχών, βρίσκεται το περίφημο αμερικανικό fund CVC που δραστηριοποιείται ενεργά στην Ελλάδα, με μετοχική παρουσία στον κλάδο των νοσοκομείων, τα τρόφιμα, τις ασφάλειες αλλά και την ΔΕΗ, όπου απέκτησε το 10% των μετοχών κατά τη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου και φιλοδοξεί να φτάσει το 20% μέσα από αγορές από το Χρηματιστήριο!

Αξιόπιστοι κύκλοι, που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, διαβεβαιώνουν ότι η σχετική πληροφορία είναι βέβαιη και ότι οι 2 πλευρές έχουν μπει σε συζητήσεις από τα τέλη του 2022, δηλαδή εδώ και 2-3 μήνες υπό απόλυτη μυστικότητα.

Μάλιστα από τον Νοέμβριο του 2022 η Deutsche Telekom μέσα από το πρόγραμμα αγοράς και ακύρωσης μετοχών, διέγραψε 8.818.730 μετοχές, οι οποίες είχαν αποκτηθεί από το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου με μέση τιμή τα 16,57 ευρώ! Δαπανήθηκαν δηλαδή περί τα 146 εκατ. ευρώ!

Από το 2020 έως και σήμερα έχουν αποκτηθεί με τα διαθέσιμα του ΟΤΕ και τις ελεύθερες ταμειακές ροές και στη συνέχεια έχουν διαγραφεί 47.667.063 μετοχές με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μετοχών του ΟΤΕ να υποχωρήσει σε 442.483.326 μετοχές και το ποσοστό της DT να διαμορφωθεί στο 49,85% και την ώρα τούτη μετά τη διαγραφή των 8,8 εκατ. μετοχών να υπερβεί το 50% (50,86%)!

Έτσι, χωρίς να ξοδέψουν δικά τους κεφάλαια οι Γερμανοί απέκτησαν την πλειοψηφία του ΟΤΕ που έχει κεφαλαιοποίηση η οποία κινείται γύρω από το εύρος των 7 δις. και πλέον!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών ανανεώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 για άλλα δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική αμοιβών των μετόχων προβλέπει ότι από το διαθέσιμο ποσό το 50% θα δίνεται ως μέρισμα και το υπόλοιπο θα αξιοποιείται για την αγορά και διαγραφή μετοχών!

Φέτος θα διατεθούν 500 εκατ. εκ των οποίων τα 250 για μέρισμα, ενώ τα άλλα 250 αξιοποιήθηκαν ήδη για αγορά ίδιων μετοχών!

Η Deutsche Telekom είχε αποκτήσει σταδιακά το 45% των μετοχών του ΟΤΕ από το 2008 έως το 2018 ξοδεύοντας περίπου 4,5 δις. ευρώ.

Την ώρα τούτη το ποσοστό που ελέγχει (50,86%) αποτιμάται χρηματιστηριακά γύρω στα 3,5 δις. ενώ με τα μερίσματα που έχει εισπράξει αυτό το διάστημα, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, έχει ήδη κάνει break even της επένδυσης της!

Για την ιστορία, η Deutsche Telekom στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της φέρεται να έχει αποφασίσει την αποεπένδυση από τις περισσότερες μετοχικές τοποθετήσεις της στο εξωτερικό!

Διαβάστε ακόμη: