Έντονη κινητικότητα υφίσταται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες του Υπ. Δημοσίων Έργων σχετικά με τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ, που περιλαμβάνει και κατασκευαστικό αντικείμενο 1,7 δις. ευρώ, το οποίο ωστόσο οι εργολάβοι θεωρούν ότι βάσει των αναθεωρημένων τιμών σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς ξεπερνά τα 2,2 δις. ευρώ!

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό για τον οποίο φέρεται να ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός και μάλιστα υπήρξε κατά τις πληροφορίες εντολή να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να τα βρουν μεταξύ τους και να μοιραστούν το έργο μαμούθ οι δύο ισχυροί ανταγωνιστές και διεκδικητές του διαγωνισμού Ευάγγελος Μυτιληναίος και Γιώργος Περιστέρης!

Όπως εκ των υστέρων έγινε γνωστό η πολιτική διαμεσολάβηση δεν απέφερε καρπούς, καθώς η κάθε μία εκ των δύο πλευρών θεωρούσε ότι η Παραχώρηση του ΒΟΑΚ της ανήκε, ως μέρος των ευρύτερων συμφωνιών στα μεγάλα έργα και της μοιρασιάς που έχει πραγματοποιηθεί ήδη με πολύ χαμηλές εκπτώσεις όπου μετά βίας ανιχνεύεται προσφορά με άνω του 10% έκπτωση!

Υπό αυτό το πρίσμα, ο διαγωνισμός επισπεύσθηκε και μάλιστα διενεργήθηκε λίγο πριν τις πρώτες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, όπου διασταύρωσαν τα ξίφη τους τα δύο φαβορί Ελλάκτωρ – Μυτιληναίος (το κατασκευαστικό αντικείμενο θα αναλάβει η Ιντρακάτ – Άκτωρ) και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ αουτσάιντερ θεωρείται η κοινοπραξία Αβαξ- Egis – Meridiam!

Μέχρι σήμερα η υπόθεση του διαγωνισμού έχει καθυστερήσει δραματικά.

Φανταστείτε ότι ο τεράστιος διαγωνισμός της Αττικής οδού πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και άνοιξε σε χρόνο ρεκόρ!

Και εδώ, παρότι ο διαγωνισμός τρέχει από τον Μάιο, τα βήματα που έχουν γίνει θεωρούνται αστεία, όπως οι …τρόπος του λέγειν τεχνικές προσφορές που υποτίθεται ότι άνοιξαν! Για γέλια δηλαδή η κατάσταση!

Επί του προκειμένου τώρα, ο διαγωνισμός θεωρείται και είναι σύνθετος, καθώς είναι δισυπόστατος με δύο διαφορετικές προσφορές που έχουν δοθεί από τον κάθε υποψήφιο.

Και τούτο από την κοινή γνώμη δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό: Κάθε κοινοπραξία δίνει δύο προσφορές σε ποσοστά επί τοις εκατό!

1. Η μία προσφορά αφορά το ποσοστό επί της συνεισφοράς του Δημοσίου σε μετρητά, που έχει συγκεντρωθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ! Πρόκειται για ένα ποσόν της τάξης των 850 εκατ. ευρώ, για το οποίο κάθε κοινοπραξία δίνει ένα ποσοστό που έχει να κάνει με τα λεφτά που κρίνει ότι χρειάζεται σε cash! Αν θέλει το 30% των 850 εκατ. ή πολύ υψηλότερο της τάξης του 70% ή του 80%!

2. Η δεύτερη προσφορά αφορά το ποσοστό επί των σκιωδών διοδίων! Δηλαδή αν για παράδειγμα βάσει της κίνησης από τα διόδια σε ετήσια βάση προκύπτει ένα πόσο της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, τότε αν η προσφορά της κοινοπραξίας είναι 30% που αναλογεί σε 3 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 10 σημαίνει ότι θα επιδοτηθεί από το δημόσιο ως κρατική ενίσχυση με άλλα τόσα, δηλαδή με 3 εκατ. ευρώ! Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό τόσο πιο πολλά χρήματα θα πρέπει να καταβάλει το δημόσιο στον παραχωρησιούχο!

Η αναλογία μεταξύ μετρητών (850 εκατ.) και σκιωδών διοδίων όσον αφορά τις προσφορές και την επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα είναι 30%-70%!

Δηλαδή η πρόταση για τα σκιώδη διόδια έχει υπερδιπλάσιο ειδικό βάρος όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα!

Στην προκειμένη περίπτωση τώρα, η πιάτσα βοά ότι ο Γιώργος Περιστέρης έχει και πάλι κατά πληροφορίες υποβάλει την βέλτιστη πρόταση, ξεπερνώντας τον Μυτιληναίο, που θεωρείται επίσης ότι έχει χτυπήσει την εμβληματική παραχώρηση εξίσου υψηλά!

Μολονότι οι προσφορές είναι κλειστές, εντούτοις όπως και στην περίπτωση της Αττικής οδού όπου είχαμε αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή ότι θα πλειοδοτήσει η ΓΕΚ Τέρνα και ότι ο Μυτιληναίος έχει υποβάλει επίσης πολύ υψηλή πρόταση, έτσι και εδώ οι διαρροές προκύπτουν από τις ίδιες τις κοινοπραξίες, στελέχη των οποίων δίνουν το στίγμα των χτυπημάτων τους!

Υπό αυτή την έννοια, οι πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο Radar λένε ότι ο Γ. Περιστέρης έχει χτυπήσει πολύ δυνατά τα σκιώδη διόδια που έχουν επίδραση 70% στο τελικό αποτέλεσμα και πολύ λιγότερο τη συμμετοχή του δημοσίου σε cash, τα 850 εκατ. ευρώ δηλαδή, που έχουν επίδραση μόλις 30% στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού!

Με τον τρόπο αυτό ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ Τέρνα έχει υποβάλει μια μεικτή ανταγωνιστική προσφορά που θεωρεί ότι θα του δώσει τη νίκη και θα του κατοχυρώσει την παραχώρηση, ενώ παράλληλα μέσω της χαμηλής έκπτωσης όσον αφορά το cash των 850 εκατ. ευρώ, θα αποκομίσει μια ρευστότητα διόλου ευκαταφρόνητη, κοντά στο 1 δις. ευρώ δηλαδή, που την έχει ανάγκη ο όμιλος γενικότερα, δεδομένου ότι απαιτούνται χρηματοδοτικές λύσεις μετά την επικράτηση της ΓΕΚ Τέρνα σε Εγνατία οδό και Αττική οδό!

Με κομμένη την ανάσα κόσμος, οικονομία και αγορές: Θα διατηρηθεί η ισορροπία τρόμου ή έρχονται δραματικές ανατροπές; Γιατί τα χρηματιστήρια διατηρούν – ως τώρα – τη ψυχραιμία τους – Μεγάλες οι διαφορές Παλαιστινιακού με την εισβολή στην Ουκρανία!

Χωρίς σημαντικές απώλειες αλλά και χωρίς να αποφεύγονται οι λελογισμένες ρευστοποιήσεις οι αγορές παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, τις οποίες φαίνεται να θεωρούν ήσσονος σημασίας αν συγκριθούν με όσα προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2022 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με καθαρά οικονομικούς όρους, δεν υπάρχουν αμφιβολίες: Οι οικονομικές επιδράσεις των σημερινών εξελίξεων φαίνονται προς το παρόν μικρές, αν συγκριθούν με το ειδικό βάρος στην παγκόσμια εφοδιαστικό αλυσίδα τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Πρόκειται για το καλό σενάριο που προϋποθέτει ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα αναγκάσει Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να μην ξεφύγουν εντελώς και να κινηθούν μέσα σε μη ελεγχόμενα μεν, πλην παραδεκτά επίπεδα.

Ποιος όμως μπορεί να διαβεβαιώσει για κάτι τέτοιο όταν και στις δύο πλευρές το «πάνω χέρι» μοιάζει να τον έχουν ακραία στοιχεία τα οποία δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης; Νετανιάχου και Χαμάς επιδιώκουν μέσω της σύγκρουσης να κατοχυρώσουν τη θέση τους στις εξελίξεις της περιοχής.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διότι γνωρίζει ότι δεν θα έχει κανένα πολιτικό μέλλον αν χάσει αυτή τη μάχη, και η ακραία (ή τρομοκρατική) οργάνωση γιατί τα 2,5 εκατ. που κατοικούν στη λωρίδα της Γάζας θα αμφισβητήσουν την απόλυτη κυριαρχία της, ίσως να προσανατολιστούν σε μετριοπαθέστερες θέσεις αν βρεθεί μια κάποια λύση και αποφευχθεί η τελική σύγκρουση.

Με την επέμβαση του Ισραήλ να επικρέμαται ως απειλή για τις επόμενες ώρες, οι σοβαροί αναλυτές ομολογούν ότι προβλέψεις δεν χωρούν αφού οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι πολλές και απρόβλεπτες.

Πάντως τίποτε δεν αποκλείεται, ούτε η απαρχή ευρύτερων γεωπολιτικών αλλαγών παρόλο που η κοινή λογική λέει ότι μια περιοχή λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Μέση Ανατολή δεν μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες (τρόμου ίσως) που διεθνώς σήμερα καταγράφονται.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ερωτημάτων δεν θα βραδύνει να απαντηθεί, πιθανόν εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών.

Ως τότε η διεθνής σκηνή θα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Όπως και οι αγορές που φαίνεται να εμπιστεύονται τον μυθικό «από μηχανής θεό», που θα προσφέρει την βέλτιστη λύση και θα αποφύγει τα χειρότερα.

Σε μια ανάλογη εκδοχή προσανατολίζονται και τα χρηματιστήρια διεθνώς που, ως την Πέμπτη τουλάχιστον, απέφευγαν τις μαζικές ρευστοποιήσεις αν και αρκετοί αναλυτές θεωρούσαν πως τα χαρτοφυλάκια πρέπει να διατηρούν ατσάλινα νεύρα και αυξημένη ρευστότητα, που την προσδιόριζαν κοντά στο 50%.

Αστέριος Κεχαγιάς: Ισραήλ – Παλαιστίνη. Ποιος έχει δίκιο;

Τι θα γίνει με τις τράπεζες

Στον ελληνικό «μικρόκοσμο» μόλις κλείσει η παρένθεση των αυριανών εκλογών οι προβολείς θα στραφούν στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις προσπάθειες να «γίνουμε Ευρώπη» στη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, στον «μικρόκοσμο» του χρηματιστηρίου μετά τα αποτελέσματα του ενεαμήνου και τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων θα κυριαρχήσει το ζήτημα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

Αρμοδίως αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει, όμως οι επικρατούσες συνθήκες προκαλούν προβληματισμό.

Μετά την επιτυχή κίνηση της Eurobank oι Moody’s έσπευσαν αν σημειώσουν πως προέκυψε η πρώτη εγχώρια συστημική τράπεζα χωρίς καμία κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από τη συναλλαγή της Eurobank, διότι έχει σημαντικά υψηλότερες συμμετοχές (40,4% και 27%, αντίστοιχα), ενώ το ποσοστό της στην Alpha Bank (9% ) θα ήταν ευκολότερο να εκποιηθεί.

Επίσης εκτιμάται ότι το ΤΧΣ ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για αυτά τα σημαντικά μετοχικά μερίδια, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια –συμπεριλαμβανομένων τυχόν αξιόπιστων υφιστάμενων μετόχων– που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς.

Αλαζονεία μόνο, ή…;

Υπό μια οπτική και με βάση τα συντελούμενα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ο αυριανός δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών για 6 περιφέρειες και 85 δήμους της χώρας θεωρείται ελάσσονος σημασίας.

Όμως δεν είναι έτσι. Στις εκλογές σήμερα κρίνονται πολλά και όχι μόνο ως προ τις συγκεκριμένες περιφέρειες και τους διεκδικούμενους δήμους, από τη στιγμή μάλιστα που πολλοί από τους άμεσα εμπλεκόμενους υποστηρίζουν ότι η ψήφος υπέρ τους αποτελεί γεγονός καθοριστικής για το μέλλον των περιοχών τους.

Έστω ως υπερβολή, αυτού του είδους η θεώρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εντάσσεται σε ένα αποδεκτό πλαίσιο «ευγενών φιλοδοξιών».

Το πράγμα αρχίζει να «χαλάει» όταν επικρατούν άλλου είδους λογικές.

Το απόλυτο «εμείς ή αυτοί», τα εμφανή κρούσματα αλαζονείας περιτυλιγμένα με έμμεσες ή άμεσες απειλές («ψηφίστε μας γιατί αν δεν …, θα πάθετε αυτό», «θα δυσκολευτείτε να πάρετε τις αποζημιώσεις», κ.λ.π.) παραπέμπουν σε εποχές μαυρογιαλουρισμού και νταραβεριτζήδων αισχίστου είδους, που ουδείς εχέφρων πολίτης θα ανέμενε να εκπέμπονται σήμερα.

Ιδιαίτερα όταν εκφωνούνται από πολιτικούς που είτε είναι ηλικιακά νέοι είτε κομπάζουν πως βρίσκονται στην πολιτική σκηνή για να φέρουν την ανανέωση.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ταιριάζει απόλυτα η γνωστή σύσταση: «Κύριες – κύριοι, λίγη ψυχραιμία».

Μικρό θα ήταν όλα αυτά να προέρχονται από έναν άκρατο εγωισμό, αλλά οι ψηφοφόροι υποψιάζονται ότι συμβαίνουν γιατί «τα λεφτά είναι πολλά»…

Κυρίαρχος Μητσοτάκης με 7 πρώτες νίκες – Η ΝΔ θα κάνει το 11 στα 13 με Ιόνια και Δυτική Μακεδονία να είναι πολύ δύσκολοι στόχοι – Ο γαλάζιος μηχανισμός θα πέσει πάνω στην Θεσσαλονίκη – Στραπάτσο ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη, μετρημένα χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ, μεγάλη άνοδος για ΚΚΕ – Η κυβέρνηση μεταφράζει την νίκη σε restart! 

Ανησυχητικές ενδείξεις

Η αστάθεια εξακολουθεί να παραμένει βασικό χαρακτηριστικό στις αγορές διεθνώς.

Σύμφωνα με δείκτη που παρακολουθεί την αγορά εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ, και βάσει στοιχείων που έχει συλλέξει η παγκόσμια πλατφόρμα ανάλυσης Koyfin, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους ο S&P 500 «σκαρφάλωσε» στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από τη φούσκα dot-com.

Μάλιστα, ο εν λόγω δείκτης εξακολουθεί να διατηρείται κοντά σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, παρά την πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών.

Ο δείκτης έφτασε για τελευταία φορά σε αυτό το υψηλό την άνοιξη του 2000, και ακολούθησε πολυετής κατάρρευση, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να καταρρεύσει κατά 50% μεταξύ Μαρτίου 2000 και Οκτωβρίου 2002.

Ένας άλλος δείκτης που δείχνει τη «διάσταση» χρέους-μετοχών είναι το λεγόμενο επασφάλιστρο κινδύνου μετοχών, ή αλλιώς η επιπλέον απόδοση των μετοχών σε σχέση με το δημόσιο χρέος, που θεωρείται η ασφαλέστερη μορφή επένδυσης.

Ο εν λόγω δείκτης έχει βυθιστεί φέτος σε πολυετή χαμηλά υποδηλώντας πως οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

«Το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου πλησιάζει το χειρότερο επίπεδό του από το 1927. Στις περιπτώσεις που συνέβη αυτό οι αγορές βίωσαν σημαντική διόρθωση και ύφεση/ύφεση: 1929, 1969, 99/00, 07, 18/19, σήμερα» ανέφερε η εταιρεία ερευνών Macro Edge σε πρόσφατη ανάρτησή της στο X.

Σφαλιάρα στο Μαξίμου η ήττα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Σφαλιάρα στο Μαξίμου η ήττα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία – Οι Αθηναίοι έδωσαν ένα μάθημα στον αλαζόνα Μπακογιάννη, ο κάμπος αποδοκίμασε τον άλλοτε παντοδύναμο Αγοραστό – Ηττήθηκαν τα δαπανηρά συστήματα προπαγάνδας – Αναμενόμενες οι ήττες σε Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά

Ταρακουνήθηκε συθέμελα το Μαξίμου από τις ήττες-σφαλιάρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία κυρίως αλλά και Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια.

Οι Αθηναίοι αποδοκίμασαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τον Κώστα Μπακογιάννη και τον έστειλαν σπίτι του.

Ή απίστευτη ταλαιπωρία που βίωσαν οι δημότες, οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι με τον Μεγάλο Περίπατο έφτασε στην κάλπη.

Κυρίως, όμως, η αντίληψη ότι δεν με ρίχνει κανείς, η αλαζονεία ότι μπορώ να προχωρώ έργα χωρίς να υπολογίζω τους δημότες, η μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια που απόκρυψε τόσο καιρό την έλλειψη ουσίας και οράματος στην Αθήνα, ήταν στοιχεία που έφεραν το αποτέλεσμα αυτό.

Ο Χάρης Δούκας ήταν μετρημένος, απέφυγε τα μεγάλα λάθη, πήρε στήριξη φανερή από τον ΣΥΡΙΖΑ και σιωπηρή από άλλα πολιτικά κόμματα.

Όσον αφορά στην Θεσσαλονίκη, η ήττα Ζέρβα ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε στην συμπρωτεύουσα να τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο.

Και αυτό λέει πολλά. Στο μεγάλο πανικό του μίλησε για συμφέροντα των Αθηνών ενώ ήξερε ότι τα ποσοστά της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη ήταν τα χαμηλότερα της επικρατείας.

Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά, το κυριότερο είναι ότι στηρίχτηκε και από σαμαρικούς πυρήνες και πυρήνες της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στην Θεσσαλία, η κυβέρνηση έπαθε την πιο πολιτική ήττα της.

Από την παντοδυναμία Αγοραστού περάσαμε σε αλλαγή σελίδας με τον Δημήτρη Κουρέτα.

Η ΝΔ πληρώνει τις θητείες Αγοραστού και την ανοχύρωτη από τα ρέματα Θεσσαλία.

Κυρίως στην Καρδίτσα που την πλήρωσε 2 φορές, με Ιανό και Ντάνιελ.

Ενώ ο Αγοραστός είχε κερδίσει στο πρώτο γύρο όλες τις πόλεις εκτός από τον Βόλο και τη Μαγνησία εν τέλει η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη δυσαρέσκεια και των δεξιών πυρήνων άλλαξε τα δεδομένα.

Η στήριξη Τζανακούλη ήρθε αργά. Αν δεν είχε κατέβει, ίσως ο Αγοραστός να έβγαινε από την πρώτη Κυριακή.

Ο γαλάζιος μηχανισμός ατόνησε, επίσης, και αυτό είναι κάτι που χρεώνεται στα κεντρικά της ΝΔ αφού έγινε και αλλού.

Η ήττα Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο έγινε γιατί ο Κώστας Μουτζούρης στηρίχτηκε από όλους και από ακροδεξιούς πυρήνες που θεωρούν ότι η πολιτική της ΝΔ στο μεταναστευτικό έχει αρχίζει και θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ.

Η ήττα Κασαπίδη ήρθε γιατί ο Γιώργος Αμανατίδης είναι πιο αγαπητός στο κόσμο της Μακεδονίας ενώ ο Κασαπίδης ήταν απλά ένας μέτριος περιφερειάρχης.

Η Ρόδη Κράτσα καταψηφίστηκε από τα Ιόνια επειδή ο Τρεπεκλής έχει πολύ καλύτερες σχέσεις και με τα υπόλοιπα νησιά εκτός από την Κέρκυρα ενώ ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ηττήθηκε στη ψήφο εισπράττοντας μία σοβαρή δυσαρέσκεια λόγω της τεράστιας καταστροφής στον Έβρο λόγω πυρκαγιών αλλά και λόγω μεταναστευτικού και διακινητών.

Συνολικά η ΝΔ κέρδισε τα μεγάλα αστικά κέντρα σε επίπεδο περιφερειών, κέρδισε και την Πελοπόννησο μετά την μεγάλη στήριξη Σαμαρά, το επιτελείο του οποίου δεν σταμάτησε να κινείται μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, όμως έχασε σημαντικές περιφέρειες λόγω χαλαρότητας μηχανισμού και λόγω των υποψηφιοτήτων – προσωπικών επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενώ στην περίπτωση Πατούλη το πήρε πάνω του και άλλαξε τον υποψήφιο, έβαλε Χαρδαλιά που πήρε την Αττική από τον πρώτο γύρο, σε άλλες περιπτώσεις βολεύτηκε με τις υπάρχουσες.

Π.χ τον Αγοραστό παρά την δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του τον διατήρησε.

Την Ρόδη Κράτσα που όλοι στην τοπική της ΝΔ τού έλεγε να την αφήσει έξω ή να στην στείλει στην ευρωβουλή, την κράτησε εκεί.

Με τον Μπακογιάννη να καταλάβουμε ότι είναι ανιψιός του και δεν μπορούσε να μην τον στηρίξει, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξε και αποδοκιμασία της οικογενειοκρατίας.

Ένα ολόκληρο σύστημα αποδοκιμάστηκε στην Αθήνα και παίρνει μπάλα και τον Πρωθυπουργό.

Πολιτικά, όμως, ήταν και τα μηνύματα για την ίδια τη κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης είχε το δόγμα ότι οι περιφερειάρχες πρέπει να είναι πρόσωπα δικά μου για να προχωρήσουν τα έργα.

Αυτό το δόγμα καταψηφίστηκε στο δεύτερο γύρο.

Οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα στο Μαξίμου ότι δεν είναι πανίσχυρο, ότι δεν μπορούν να δεχτούν την αλαζονεία και την ανευθυνότητα κάποιων υπουργών υπονοώντας, φυσικά, τις μεγάλες αστοχίες που παρατηρούμε στις 100 πρώτες μέρες της δεύτερης θητείας.

Γι’ αυτό και το μεγάλο στραπάτσο σε περιφέρειες και δήμους, μπορεί να ισοφαριστεί με αλλαγές στην κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει και την ατζέντα.

Καλά Στέφανα! Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται κι ο Στέφανος παντρεύεται!

Το θέατρο του παραλόγου: Παντρεύεται ο Κασσελάκης στα Χαμπτονς με… κουμπάρο τον Πολάκη και… παράνυφο την Τζάκρη- Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται, ο Στέφανος πουλάει τρέλα, περιμένει να αποχωρήσει ησύχως η Ομπρέλα και να προχωρήσει σε ένα νέο πολιτικό φορέα με… ξένη βοήθεια

To θέατρο του παραλόγου συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας να ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί τον Τάιλερ στα Χάμπτονς, μια περιοχή με υπερπολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες στην ανατολική πλευρά, και πιο πλούσια περιοχή, του Λονγκ Αιλαντ.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό από μόνο του, υποβάθμισε την συζήτηση μέσα στο όργανο και ο Κασσελάκης έστειλε μήνυμα ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις απόψεις και τις διαφωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Παύλος Πολάκης ήταν τόσο ερειστικός απέναντι σε στελέχη της Ομπρέλας και άλλους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που πήγε να πλακωθεί με τον Ανδρέα Ξανθό, με τον οποίο έχουν άλλωστε τεράστια κόντρα από παλιά.

Όμως, από τα βέλη του αψύ κρητικού δεν γλίτωσε ούτε ο νηφάλιος Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος κατηγορήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ πως η κριτική του ως παλιού τομεάρχη απέναντι στην κυβέρνηση για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ήταν ήπια.

Συνολικά, όμως, ο κρητικός έβαλε κατά πάντων για την χαλαρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ αυτοί απάντησαν ότι από αυτόν (Πολάκη) ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τουλάχιστον 5 μονάδες!

Το πιο τραγικό είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αγνόησε επιδεικτικά τις επιτακτικές εκκλήσεις αρκετών στελεχών για άμεσο Συνέδριο και τοποθέτησε χρονικά το επόμενο Συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου.

Μήπως γιατί στο ενδιάμεσο πρέπει να λείπει με τον Τάιλερ για το μήνα του μέλιτος;

Όπως καταλαβαίνετε, ο ΣΥΡΙΖΑ δε έλαβε υπόψιν του τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου έχασε δήμους και ήταν ανύπαρκτος στις περιφέρειες. Δεν έγινε ούτε καν αποτίμηση του αποτελέσματος και των επιλογών.

Ψιλά γράμματα αφού οι επιλογές έγιναν στο πόδι. Κείμενο μάλιστα που υπογράφουν στελέχη όπως ο Ν.Φίλης, ο Π.Σκουρλέτης, Ε.Τσακαλώτος και άλλοι μιλούσε για ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, έβγαλε ένα βαρύ κατηγορώ για τον Κασσελάκη για διάφορες παραλείψεις, όπως η απουσία καταδίκης των ισραηλινών επιθέσεων (η θέση της αριστεράς είναι με το μέρος των Παλαιστινίων), όπως η μη αναφορά του υπέρ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ομιλία του στον ΣΕΒ και τέλος την απουσία σύγκλησης οργάνων.

Πώς απάντησε ο Κασσελάκης; Με την ανακοίνωση του γάμου του…

Τι περιμένει ο Κασσελάκης πλέον; Περιμένει να φύγουν ησύχως – χωρίς να διαγράψει- όλο αυτό το παλαιό ΣΥΡΙΖΑ.

Περιμένει να αποχωρήσει η αριστερή πτέρυγα χωρίς να την διαγράψει και τους κάνει όλους εκεί μέσα ήρωες.

Η Ομπρέλα θα αποχωρήσει τον Νοέμβριο, είναι τελειωμένο. Όμως δεν θα ακολουθήσουν όλα τα μεγάλα στελέχη.

Π.χ η Έφη Αχτσιόγλου θα παραμείνει προς το παρόν. Η Έφη έχει την άποψη ότι μπορεί να πιέσει και να φθείρει τον Κασσελάκη στην Βουλή μιας και έχει δικούς της 10+ βουλευτές.

Ο βαθύς στόχος του Κασσελάκη είναι μπορέσει να κάνει επανίδρυση του χώρου και να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα στο οποίο θα έρθουν και οι πασοκογενείς αλλά και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ που πλέον δεν θέλουν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Με την βοήθεια φυσικά του ΓΑΠ, του Νίκου Κοτζιά, του Χάρη Καστανίδη, του Χρήστου Σπίρτζη και της ΡΕΝΕ που επιθυμούν ένα μεγαλύτερο πολιτικό φορέα για να «χτυπήσουν» τον Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη: