Την ημερομηνία γενεθλίων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την 4η Μαρτίου, έχει «κυκλώσει» στην ατζέντα του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ως την επικρατέστερη για να ξεκινήσει το placement των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά την δημοσίευσης των ισχυρότερων οικονομικών αποτελεσμάτων στην ιστορία της η διοίκηση ξεκινάει τις επόμενες 15 μέρες μπαράζ επαφών με υποψήφιους επενδυτές με στόχο η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ να ξεκινήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης έχει στα χέρια του την εισήγηση του συμβούλου της Bank of America για τον χρόνο, τον τρόπο διάθεσης και, κυρίως, για το ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει στην παρούσα φάση.

Πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προκριθεί η διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 20-22% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου το υπόλοιπο 5-7% να διατεθεί το 2025 σε κάποιον στρατηγικό επενδυτή-διεθνή τράπεζα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Unicredit για το 9% της Alpha Bank.

Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, ειδικά αν δώσει την επενδυτική βαθμίδα και η Μoodys το 2025 και αναβαθμιστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, πάντως, εξακολουθεί να προκρίνει τη διάθεση του συνόλου του 27% των μετοχών, σύμφωνα με τα μηνύματα και το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, και δηλώνει ότι το εγχείρημα έχει εξασφαλισμένη αρκετές φορές υπερκάλυψη.

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Το εύρος τιμής διάθεσης

Όπως έγινε και στις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, εκτός από το ύψος του προς διάθεση πακέτου μετοχών μείζον ζήτημα είναι και η τιμή διάθεσης.

Έμπειρος τραπεζικός αναλυτής παίρνοντας ως οδηγό την πρόσφατη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά το εύρος της τιμής διάθεσης κάπου μεταξύ 3,5 ευρώ και 3,85 ευρώ ανά μετοχή. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στα 3,93 ευρώ.

Πρόκειται για αποτίμηση που, όπως τονίζει ο συνομιλητής μας, αντιστοιχεί σε 0,77x την ενσώματη λογιστική της αξία στις 31/12//2023 (5,08 ευρώ) και σε 0,714x την εκτιμώμενη βάσει κερδοφορίας ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής στο τέλος της φετινής χρονιάς (5,5 ευρώ).

«Ως εκ τούτου, και με δεδομένο το πρόσφατο προηγούμενο της Εθνικής Τράπεζας, το εύρος τιμής διάθεσης θα μπορούσε να βγει κάπου μεταξύ 3,5 με 3,85 ευρώ» καταλήγει η πηγή μας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς προσμετράται και η διάθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΤΧΣ να αξιοποιήσουν την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από τους διεθνείς επενδυτές προκειμένου να κατοχυρώσουν την υψηλότερη δυνατή αποτίμηση. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είθισται η τιμή διάθεσης να βγαίνει πάντα σε ένα discount της τάξης 7% με 10% έναντι της τρέχουσας.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σθεναρή αντίσταση του οχυρού των 1350 μονάδων!

Ισχυρό μήνυμα στις αγορές

Στο Conference Call που είχε με τους διεθνείς αναλυτές το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους αναλυτές για την αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας τα επόμενα χρόνια.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2023 εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα προσεχή χρόνια η κερδοφορία θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ ετησίως, εξέλιξη που θα επιτρέψει την διανομή μερίσματος ίσου με 25% επί των κερδών του 2024, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 50% το 2025-2026.

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η τράπεζα έχει ήδη υπερκαλύψει τους στόχους που είχε θέσει για το 2023 και η εξαιρετική κερδοφορία του 2023 θέτει τις βάσεις και για τους στόχους της περιόδου 2024-2026. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τις επιδόσεις του 2023» δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι «τα αποτελέσματα εκπλήρωσαν, και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν, τις προβλέψεις της τράπεζας για το προηγούμενο έτος».

Όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου «Η προσεχής 3ετία θα είναι περίοδος ανάπτυξης σε όλες τις βασικές γραμμές εργασιών και θα μας επιτρέψει την διανομή μερίσματος με βάση τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο νέο business plan. Όπως σημείωσε, η διοίκηση της τράπεζας έχει επιβεβαιώσει τα τελευταία χρόνια την ικανότητά της να επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει και η πρόβλεψη για κερδοφορία ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως θεωρείται βιώσιμη και στηρίζεται σε συντηρητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των επιτοκίων με μικρή πτώση από το δ΄ τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις της διοίκησης προβλέπουν την μείωση των επιτοκίων στο 3,75% εφέτος, στο 2,75% το 2025 και στο 2,5% το 2026, με το Euribor να διαμορφώνεται σε περίπου 3,8%, 3,1% και 2,4% αντιστοίχως.

Το νέο κόλπο πριν τις εισαγωγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Προσδιορίζουν κεφαλαιοποίηση στην πιο υψηλή τιμή – Ο Φουρλής και οι λοιπές δυνάμεις…

Οι στόχοι της επόμενης τριετίας

Σημειώνεται ότι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την 3ετία προβλέπει:

• Επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία ένα δισ. ευρώ ανά έτος.
• Διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών εσόδων στο 1,9 δισ. ευρώ το 2024 και 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2025-2026.
• Περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 14% εφέτος, 14,5% το 2025 και 15% το 2026.
• Άνοδο των ενήμερων δανείων περίπου 5% το 2024 και 6% τη διετία 2025-2026, με αποτέλεσμα αυτά να «αγγίξουν» τα 35,5 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου.
• Δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από 3,5% εφέτος, περίπου 3% το 2025 και 2,5% το 2026.
• Ποσοστό διανομής περίπου 25% από το 2024 και 50% την επόμενη διετία.

To 2024 η τράπεζα θα πρέπει επίσης να περιορίσει το προσωπικό της στα 7.000 άτομα μέσω προγράμματος εθελούσιας εξόδου -προβλέπεται να είναι το τελευταίο- με τη σχετική δαπάνη να εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Ο CEO Χρήστος Μεγάλου θέλει να δοθεί εφάπαξ το 27%

Πού θα στηριχθεί η κερδοφορία

Στήριξη στην οργανική κερδοφορία του κλάδου αναμένεται να προσφέρουν οι νέες εργασίες στις χρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, η καθαρή πιστωτική επέκταση από το επίπεδο των 4 δισ. ευρώ στο σύνολο της αγοράς το 2023 θα αυξηθεί σταδιακά έως και στα 8 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία.

Το 2024 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στη ζώνη των 5-6 δισ. ευρώ, το 2025 στα 6-7 δισ. ευρώ και το 2026 στα 7-8 δισ. ευρώ. Κινητήριος μοχλός αναμένεται να αποτελέσουν οι εκταμιεύσεις δανείων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ από την ερχόμενη χρήση οι τράπεζες βλέπουν ουσιαστική βελτίωση και στη λιανική τραπεζική.

Ταυτόχρονα, προβλέπουν σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες, μέσω της ανάπτυξης των εργασιών στη διαχείριση διαθεσίμων πελατείας και στα τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα.

Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει αύξηση των ετήσιων καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 40% έως το 2026. Συγκεκριμένα, από τα 500 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν στα 600 εκατ. ευρώ το 2024 και το 2025 για να αναρριχηθούν στα 700 εκατ. ευρώ το 2026.

Στην παρουσίαση στους αναλυτές αναφέρθηκε και η ισχυρή θέση της Τρ. Πειραιώς στην εγχώρια αγορά. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα σε εξυπηρετούμενα δάνεια (25%) και καταθέσεις (28%), πρώτη σε τραπεζοασφάλειες (29%), μεσιτείες (21%) και χρηματοδοτικές μισθώσεις (29%), έχει πελατεία 6 εκατ. ανθρώπων, περίπου 65% του bankable πληθυσμού στην Ελλάδα, δάνεια 2,7 δισ. ευρώ στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης (10% του χαρτοφυλακίου δανείων που εξυπηρετείται), μερίδιο αγοράς 36% στην ηλεκτρονική τραπεζική (το 98% των συναλλαγών γίνεται μέσω ψηφιακών καναλιών) και βρίσκεται στο 33% των κορυφαίων τραπεζών της Ε.Ε. σε εμπειρία πελατών.

ευρωαγορές

Θετικές οι αντιδράσεις των αναλυτών

Όπως ήταν φυσικό, τα αποτελέσματα-ρεκόρ επιβεβαίωσαν και στο σύνολό τους οι αναλυτές οι οποίοι θα προβούν το επόμενο διάστημα σε νέο re-rating. Ήδη πρώτη η AXIA αύξησε την τιμή στόχο στα 5 ευρώ, με την Jefferies να ακολουθεί θέτοντας τιμή στόχο στα 5,20 ευρώ από 4,45 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η AXIA υποδέχεται θετικά το νέο business plan της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο χαρακτηρίζει φιλόδοξο και εφικτό, με «αιχμή» τη βιώσιμη κερδοφορία και την επιβράβευση και ενίσχυση της αξίας των μετοχών.

Η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε επίπεδο ευρωπαϊκών αποδόσεων εντός κλάδου από τις αρχές του έτους (άνοδος 22,81%) και διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P/TE για το 2025 στο 0,60x για δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων, ROTE στο 13,8% για το 2025. Η AXIA αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το 2024-2026 ώστε να συμπεριλάβει τις νέες τάσεις στη βάση του business plan. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 5 ευρώ πλέον (από 3,7 ευρώ προηγουμένως).

Η J.P. Morgan βλέπει ένα πολύ ισχυρό guidance σε μεσοπρόθεσμη βάση, με τη μετοχή της τράπεζας να διαπραγματεύεται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα, με δείκτη P/E στο 4,8x για το 2025 και δείκτη P/TBV στο 0,64x.

Από τη μεριά της η Morgan Stanley εστιάζει στον στόχο για κέρδη 0,9 δισ. ευρώ το 2024 και περίπου 1 δισ. ευρώ το 2025, που υπερβαίνουν κατά πολύ τον «πήχυ» που είχε θέσει ο οίκος στα 0,8 δισ. ευρώ για το 2024 και το 2025. Η Πειραιώς στοχεύει σε ποσοστό διανομής επί των κερδών στο 25% το 2024 και στο 50% το 2025 (έναντι 20% το 2024 και 30%-35% το 2025 που ανέμενε το consensus).

H Goldman Sachs βλέπει: (α) τα κέρδη προ φόρων που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις του οίκου και του consensus, (β) το νέο guidance και (γ) τις εποικοδομητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις διανομές μερισμάτων ως θετικούς «καταλύτες» για τη μετοχή.

Η Citi στέκεται στο πολύ δυναμικό φινάλε της Πειραιώς για το 2023 και θεωρεί θετικό το νέο business plan, που προτείνει σταθερά εξομαλυμένα κέρδη για τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα επιφέρει νέα αύξηση των εκτιμήσεων του οίκου.

επενδυτές

Άμεσα στον SSM για το μέρισμα

Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2023 μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Αμέσως μετά, και με υπερόπλο τα κέρδη-ρεκόρ που θα ανακοινώσουν τόσο για το 2023 όσο και για τα επόμενα χρόνια, θα καταθέσουν επίσημα αιτήματα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για την διανομή μερίσματος ήδη από φέτος.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023 θα καταθέσει αίτημα στον SSM προκειμένου ο επόπτης να εγκρίνει τη χορήγηση μερίσματος χρήσης 2023, που θα αντιστοιχεί σε 10% των καθαρών κερδών.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα κλιμάκιο με υψηλόβαθμα στελέχη του SSM, και είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα έτερο κλιμάκιο του SSM, το οποίο θα ασχοληθεί με την Alpha Bank και την Tράπεζα Πειραιώς. Θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες συναντήσεις με το διοικητικό προσωπικό των δύο τραπεζών.

Πρόκειται για επαφές που εντάσσονται στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του SSM για την πορεία των τραπεζών, ωστόσο εφέτος αποκτά πιο βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διανείμουν μέρισμα από τα κέρδη του 2023.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των στελεχών του ευρωπαϊκής εποπτείας (SSM) με τα ανώτατα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν τα 3ετή business plan (2024-2026) ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση για τους βασικούς άξονες που οδήγησαν στην κερδοφορία του 2023 (προαπαιτούμενο για τη διανομή μερίσματος).

Με δεδομένο ότι όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει με ουσιαστικό τρόπο την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, τα θέματα που εκτιμάται ότι απασχολούν πλέον τον επόπτη είναι: Η περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας, η διατήρηση και ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας, η αύξηση των πηγών εσόδων από διαφορετικές πηγές, η μείωση του κόστους, οι εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL, και σαφώς οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων.

Το καίριο, όμως, ζήτημα για το οποίο δείχνει ενδιαφέρον ο επόπτης, καθώς αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα των ελληνικών τραπεζών, είναι η πορεία της πιστωτικής επέκτασης εφέτος και τα επόμενα δύο χρόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα business plan των τραπεζών είναι φιλόδοξα σε αυτό το κομμάτι, λαμβάνοντας υπόψη τα προς διάθεση δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη: