Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να γίνεται η Τέχνη αφορμή για ταξίδια στον κόσμο; Σίγουρα όχι, γι’ αυτό κι εμείς ρίχνουμε μια ματιά στις πιο συναρπαστικές εκθέσεις της νέας χρονιάς, τις οποίες ξεχωρίζουμε για την ώρα, και ετοιμάζουμε το επόμενο ταξίδι και τις επισκέψεις μας σε μουσεία και γκαλερί  σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Keith Haring: Art Is For Everybody, The Broad, Λος Άντζελες

Keith Haring, The Broad retrospective (2023)

Με περισσότερα από 120 έργα τέχνης και αρχειακό υλικό, η έκθεση Keith Haring: Art is for Everybody θα είναι η πρώτη έκθεση στο μουσείο σύγχρονης τέχνης The Broad στο Λος Άντζελες και η οποία πρόκειται να παρουσιάσει το τεράστιο έργο του θρυλικού Αμερικανού καλλιτέχνη και πρωτοπόρου της street art κουλτούρας.

Συμπεριλαμβανομένων βίντεο, γλυπτών, σχεδίων, πινάκων, χαρακτικών, μαζί με αναπαραστάσεις από την τεράστια παραγωγή δημοσίων έργων του καλλιτέχνη, η έκθεση “Art is for Everybody” θα αποτυπώνει ξεκάθαρα το ισχυρό μήνυμα αγάπης και συμπερίληψης των έργων του Haring, που πίστευε βαθιά πως η Τέχνη «απελευθερώνει την ψυχή, προκαλεί τη φαντασία και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προχωρήσουν».
Από 27 Μαΐου μέχρι 8 Οκτωβρίου 2023

Johannes Vermeer, Rijksmuseum, Άμστερνταμ

Girl Reading a Letter at an Open Window, Johannes Vermeer, 1657-58, oil on canvas. Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden

Το Rijksmuseum φιλοξενεί 28 από τους 37 συνολικά πίνακες που δημιούργησε ο Johannes Vermeer σε μια έκθεση που αναμένεται να ακολουθεί (σχεδόν) χρονολογική πορεία και θα καταλαμβάνει συνολικά δέκα αίθουσες. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Άμστερνταμ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τους πρώτους πίνακες του Vermeer, αλλά και πιο ύστερα έργα του που ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τον θάνατό του το 1675. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βαθύτερα την προσωπικότητα πίσω από τον καλλιτέχνη αλλά και τις τεχνικές του που για πολλούς αποτελούν μυστήριο.

Μεταξύ των έργων της έκθεσης, περιλαμβάνονται τρία έργα από τη συλλογή Frick της Νέας Υόρκης, καθώς και το «Κορίτσι που διαβάζει ένα γράμμα σε ανοιχτό παράθυρο» από την Gemäldegalerie Alte Meister της Δρέσδης και το «Ποτήρι με κρασί» από την Gemäldegalerie του Βερολίνου. Επιπλέον, στην έκθεση θα περιλαμβάνεται και το παγκοσμίου φήμης «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» από το Mauritshuis της Χάγης, η «Δακτυλογράφος» από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και η «Γυναίκα που κρατάει μια ζυγαριά» από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.
Από 10 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Ιουνίου 2023

Georgia O’Keeffe: To See Takes Time, MoMA, Νέα Υόρκη

Georgia O’Keeffe, “Evening Star No.III” (1917). Watercolor on paper mounted on board. 8 7/8 x 11 7/8″ (22.7 x 30.4 cm).

«…Κατά κάποιο τρόπο – κανείς δεν βλέπει ένα λουλούδι – πραγματικά είναι τόσο μικρό – δεν έχουμε χρόνο – και για να δούμε χρειάζεται χρόνος, όπως για να έχουμε έναν φίλο χρειάζεται χρόνος», είχε πει κάποτε η Georgia O’Keeffe. Ως η πρώτη μεγάλη έκθεση που θα εστιάσει στο έργο της O’Keeffe πάνω σε χαρτί, αυτή έρχεται να υπογραμμίσει τις προπαρασκευαστικές, διερευνητικές εργασίες που ρίχνουν φως στην πρακτική της σπουδαίας Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας, καθώς και στη διαδικασία με την οποία η ίδια ανέπτυξε και βελτίωσε τις ιδέες της, αναφερόμενη συχνά στις φωτογραφίες της ως «σκίτσα».

Παρουσιάζοντας περισσότερα από 120 έργα τέχνης που έγιναν σε μια περίοδο τεσσάρων δεκαετιών με τη χρήση κάρβουνου, ακουαρέλας, παστέλ και γραφίτη, η έκθεση πρόκειται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη διαδικασία με την οποία η O’Keeffe δημιούργησε τα πιο διάσημα έργα της και, ενώ ορισμένα από τα έργα που θα εκτίθενται θα είναι εμβρυϊκά, αποτελούν και από μόνα τους εξαιρετικά έργα τέχνης.
Από 12 Απριλίου μέχρι 12 Αυγούστου 2023

Sarah Lucas, Tate, Λονδίνο

Sarah Lucas, “Pauline Bunny” (1997), Wooden chair, vinyl seat, tights, kapok, metal wire, stockings, metal clamp, 950 x 640 x 900 mmTate © Sarah Lucas

Η Sarah Lucas είναι γνωστή για τα προκλητικά έργα τέχνης με τα προβοκατόρικα μηνύματα που μιλούν ανοιχτά για το φύλο την εξουσία και πολλά άλλα. Μεταμορφώνοντας συχνά συνηθισμένα αντικείμενα με τους πιο ασυνήθιστους τρόπους, η Lucas είναι ίσως η πιο σταθερά εφευρετική και πρωτοποριακή στον κόσμο της Young British Art, από τον οποίο αναδύθηκε τη δεκαετία του 1990. Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα διπλά νοήματα της Τέχνης της με την συνοδεία της φωνής της ίδιας της Lucas.
Από 28 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι 14 Ιανουαρίου 2024

Zanele Muholi, THE MEP, Παρίσι

Zanele Muholi, “Sebenzile”, Parktown (2016) . Courtesy of the Artist and Stevenson, Cape Town/Johannesburg and Yancey Richardson, New York © Zanele Muholi

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως «ακτιβιστή της εικόνας», ο Zanele Muholi με τα μαγευτικά του πορτρέτα ενισχύει την ορατότητα της μαύρης ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Χρησιμοποιώντας την κάμερά του ως μέσο για την αντιμετώπιση της έλλειψης εκπροσώπησης των queer αλλά και όλων όσων έχουν βιώσει τον ρατσισμό, ο Muholi έρχεται να καταρρίψει κάθε στερεότυπο και να αμφισβητήσει κάθε είδους διάκριση, με την εξαιρετική δουλειά του που περνά δυνατά μηνύματα και οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην καρδιά του Παρισιού. «Στον κόσμο μου κάθε άνθρωπος είναι όμορφος. Μιλάω για την φωτογραφία και για την ανάγκη να απεικονίζω πραγματικότητες των ανθρώπων που τους αξίζει να ακουστούν, που τους αξίζει να φανούν και των οποίων οι ζωές εξαιρούνται από τον κανόνα», έχει αναφέρει ο Muholi.
Από 1 Φεβρουαρίου μέχρι 21 Μάΐου 2023

David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away), Lightroom, Λονδίνο

Installation of David Hockney’s Gregory Swimming Los Angeles March 31st 1982, composite polaroid, 27 3/4 x 51 1/4 (Image credit: © David Hockney)

Ο θρυλικός και μεγαλύτερος εν ζωή Βρετανός καλλιτέχνης, στα 85 του χρόνια πειραματίζεται με τα νέα μέσα τολμώντας μια μια πολυαισθητηριακή εμπειρία τέχνης, σε μια φιλόδοξη και καθηλωτική έκθεση τέχνης που φιλοξενείται ήδη από τις 25 Ιανουαρίου, καταλαμβάνοντας και τους τέσσερις ορόφους στον καινούριο χώρο Lightroom στο King Kross στο Λονδίνο. Για τρία ολόκληρα χρόνια ο Hockney προετοίμαζε ένα τέτοιο μεγάλο art show που θα συνδυάζει ψηφιακά μέσα και high tech ακουστική και θα προσκαλεί το κοινό να ταξιδέψει μέσα στον δικό του συναρπαστικό κόσμο. Εμβληματικοί πίνακες, φωτογραφίες και κολλάζ αφηγούνται τη ζωή και το έργο του, σε μια εγκατάσταση με τίτλο «Bigger & Closer (not smaller and further away)» η οποία συνοδεύεται από σχόλια του ίδιου του Hockney, καθώς και μουσική του Nico Muhly.
Μέχρι τις 23 Απριλίου 2023

Yayoi Kusama: 1945 to Now, M+, Χονγκ Κονγκ

Installation view of Self-Obliteration (1966–1974), ‘Yayoi Kusama: 1945 to Now’, 2022 (Image credit: Lok Cheng, M+ © Yayoi Kusama)

Το Μ+ του Χονγκ Κονγκ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αλλά και σημαντικότερη αναδρομική έκθεση του έργου της Yayoi Kusama στην Ασία, εκτός της πατρίδας της. Η καλλιτέχνιδα από την Ιαπωνία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο που εξακολουθεί να δημιουργεί τέχνη μέσα από το ψυχιατρείο, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 200 έργα, που αποτελούνται από τελευταίες δημιουργίες της, μαζί με κάποια πρώιμα σχέδια και τα παρουσιάζει στην έκθεση με τίτλο «Yayoi Kusama: 1945 to now». Η έκθεση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για κάθε επισκέπτη να «βουτήξει» βαθιά στο σπουδαίο έργο της Kusama, το οποίο σίγουρα θα εγείρει τον στοχασμό σχετικά την ψυχική υγεία, την ελπίδα και τη δύναμη της Τέχνης.
Μέχρι τις 14 Μαΐου 2023

Monica Bonvicini ‘I do You’, Neue Nationalgalerie, Βερολίνο

Monica Bonvicini ‘I do You’, Neue Nationalgalerie Berlin (Image credit: Courtesy the artist, Tanya Bonakdar Gallery, Galleria Raffaella Cortese, Galerie Peter Kilchmann, Galerie KrinzingerCopyright the artist, VG-Bild Kunst, Bonn, 2022, / Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin / Jens Ziehe)

Η πολυαναμενόμενη ατομική έκθεση της Monica Bonvicini, «I do You», φιλοξενείται στην Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο παρουσιάζοντας μια σειρά από εγκαταστάσεις, γλυπτά, παραστατικά και ηχητικά έργα μέσα από το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο της καλλιτέχνιδας, από τη δεκαετία του 1990 έως και σήμερα. Η έκθεση προσφέρει μια εντελώς νέα αντίληψη του χώρου, η οποία μπορεί να βιωθεί μέσα από την αλληλεπίδραση της όρασης και της ακοής με έργα που αναδεικνύουν τους χαρακτηριστικούς τρόπους φεμινιστικής και αρχιτεκτονικής έρευνας της Bonvicini, ειδικά προσαρμοσμένες στο κτήριο που σχεδίασε ο Mies van der Rohe.
Μέχρι τις 30 Απριλίου 2023

Gabrielle Chanel. Μανιφέστο μόδας, Victoria and Albert Museum, Λονδίνο

Credits: Victoria and Albert Museum

Το V&A στο Λονδίνο πρόκειται να φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση αφιερωμένη στο έργο της Γαλλίδας σχεδιάστριας Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρτογραφώντας την εξέλιξη του σχεδιαστικού της στιλ και την ίδρυση του οίκου Chanel, από την πρώτη της μπουτίκ στο Παρίσι του 1910 μέχρι την επίδειξη της τελευταίας της συλλογής το 1971. Η έκθεση έχει τίτλο «Fashion Manifest» και θα περιλαμβάνει περισσότερα από 180 ρούχα μαζί με κοσμήματα, αξεσουάρ, καλλυντικά και αρώματα, τα οποία θα αποτυπώνουν μοναδικά την πρωτοποριακή προσέγγιση της Coco Chanel στο σχέδιο μόδας.
Από 16 Σεπτεμβρίου 2023 έως 25 Φεβρουαρίου 2024

Marina Abramovic, Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, Λονδίνο

Marina Abramović, ‘Artist Portrait with a Candle (A)’, from the series With Eyes Closed I See Happiness, 2012. Colour, fine art pigment print. Courtesy of the Marina Abramović Archives © Marina Abramović.

Η πρώτη μεγάλη και πολυαναμενόμενη έκθεση της Marina Abramovic, που είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας, έρχεται επιτέλους στο Λονδίνο, συγκεντρώνοντας έργα που καλύπτουν 50 χρόνια καριέρας. Γνωστή για τη δημιουργία έργων που ωθούν το κοινό στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής τους αντοχής, η Abramovic υπόσχεται πως αυτή η έκθεση θα προσφέρει στους επισκέπτες το είδος εκείνης της έντονης, φυσικής συνάντησης για την οποία έχει γίνει γνωστή. Η ίδια η καλλιτέχνις θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ομιλιών και εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την έκθεση.
Από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2023

Διαβάστε ακόμη: