Ξεκινά από σήμερα και έως 17 Δεκεμβρίου ο τριήμερος, εντυπωσιακός εορτασμός λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με τίτλο «Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μια Τελετή». Η Ελευσίνα ρίχνει την αυλαία με μια τελετή γεμάτη εκδηλώσεις, με ελληνικές και διεθνείς καλλιτεχνικές παρουσίες, θέαμα και φαντασία και πάντα με την ελπίδα πως όταν τα φώτα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σβήσουν θα ξεκινήσει μια νέα δημιουργική εποχή στην πόλη με τις υποδομές που η Πολιτιστική ενεργοποίησε αφού πρώτα τις ανακαίνισε και τις αφήνει προίκα στην Ελευσίνα. Το Παλαιό Ελαιουργείο με τρεις υποδειγματικά κατασκευασμένες αποθήκες, το ανακαινισμένο πρώην εργοστάσιο χρωμάτων «Ίρις» που αποτέλεσε πυρήνα των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής, το ιστορικό αλλά επί χρόνια παρατημένο και τώρα πια ανακαινισμένο Σινέ Ελευσίς, οι υπαίθριοι νεανικοί χώροι -ARKΟPOLIS, το Skate park- είναι κάποιοι από τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του τριημέρου. Στην καρδιά της γιορτής είναι «Οι Ελευσίνιοι» το νέο ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή, που κάνει πρεμιέρα απόψε στο ανανεωμένο Σινέ Ελευσίς, η κεντρική αίθουσα του οποίου, ονομάζεται με απόφαση του Δήμου Ελευσίνας «Δέσποινα Γερουλάνου», ως μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά της αξέχαστης προέδρου του Δ.Σ. της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εμβληματική «Αγέλαστο Πέτρα» επιστρέφει για να συναντήσει το σήμερα της πόλης. Οι «Ελευσίνιοι» εγκαινιάζουν επίσης το 1ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «In Situ Realities Eleusis-Documentary Festival» που έως τις 19/12 θα προβάλει 12 ταινίες σε πανελλήνια πρώτη, παραγωγής ή συμπαραγωγής της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ανάμεσά τους το «Μυστήριο 69 Greekies» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, αφιερωμένο στα παρατημένα και αδέσποτα κάθε λογής, και το «Dark Waters» της Μαριάννας Οικονόμου που διερευνά τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης έξι ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τη Δυτική Αττική, αποτέλεσμα ενός χρόνου περιπλάνησης στην ευρύτερη περιοχή έξι νέων κινηματογραφιστών: του Παύλου Κοσμίδη, του Γιώργου Κραββαρίτη, της Κατερίνας Μαρκουλάκη, της Φανής Μπήτου, του Παναγιώτη Παπαφράγκου και της Χριστιάνας Χειραναγνωστάκη.

Το απόγευμα σήμερα, εγκαινιάζεται η έκθεση «Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης» της βραβευμένης εικαστικού Στεφανίας Στρούζα. Η νέα γλυπτική της εγκατάσταση αναφέρεται στην οικολογική καταστροφή που βιώνει ο πλανήτης, με σημείο εκκίνησης την παράκτια ζώνη της Ελευσίνας. Στο έργο της αυτό, η καλλιτέχνις συνδιαλέγεται με το θεατρικό τρίπτυχο του Χάινερ Μύλλερ «Ρημαγμένη όχθη», «Μήδειας υλικό» και «Τοπίο με Αργοναύτες»(1982), όπου η Μήδεια είναι ο «τόπος» πάνω στον οποίο χαράσσονται μνήμες και τραύματα ενός βίαιου πατριαρχικού και καταναλωτικού κόσμου. Αξιοποιώντας αυτό το ερμηνευτικό σχήμα, προχωρά σε μια ταύτιση της Μήδειας με τη φύση και το τοπίο της Ελευσίνας, εξετάζοντας τις συνέπειες της βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή.

Ακόμα, στις 16 Δεκεμβρίου, στο ARKOPOLIS, έναν ανοιχτό χώρο συνεργασίας, συμπερίληψης και ελεύθερης δημιουργίας, που δημιούργησε για την πόλη η βελγική κολεκτίβα TimeCircus, στήνεται μια ολοήμερη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, που επιμελείται η ομάδα νέων της Ελευσίνας Cultterra. Στο αρχιτεκτονικό αυτό σύμπλεγμα εγκαινιάζεται την ίδια ημέρα το πρώτο Skatepark της ευρύτερης περιοχής, που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση ως αποκλειστική δωρεά στον Δήμο Ελευσίνας.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο διεθνούς φήμης Κολομβιανός Juan Esteban Sandoval παρουσιάζει στο πρώην εργοστάσιο χρωμάτων «Ίρις» την επιβλητική εικαστική εγκατάσταση «Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας». Πρόκειται για 2.000 πήλινα κράνη τα οποία κατασκεύασε μετά από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς την τοπική κοινότητα, εργαζόμενους σε εργοστάσια και εταιρείες, ενεργούς και συνταξιούχους. Πάνω στα κράνη είναι χαραγμένα συμβολικά στοιχεία ή λέξεις που αντιπροσωπεύουν το άτομο στο οποίο ανήκει το αντικείμενο. Το έργο του αποτελεί ένα εφήμερο μνημείο για τους ανθρώπους που εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελευσίνα. Με την ολοκλήρωση της έκθεσης όλα τα κράνη θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες ως ανάμνηση αυτού του γιγαντιαίου έργου, κρατώντας το έργο ζωντανό στην πόλη και τους ανθρώπους της για τους οποίους δημιουργήθηκε.

Επίσης στις 17 Δεκεμβρίου, 150 κάτοικοι της Ελευσίνας πραγματοποιούν στην πόλη μουσική παρέλαση, υπό την επιμέλεια του Aleksandar Carić καταλήγοντας σε μια μεγάλη συναυλία στην Ελαιουργική.

Σε όλη την διάρκεια του τριημέρου, εμβληματικά τοπόσημα της Ελευσίνας φωτίζονται από την Ελευθερία Ντεκώ. Παράλληλα, η Εύα Στεφανή παρουσιάζει μια εικαστική βίντεο εγκατάσταση με θραύσματα καταγραφών απρόσμενων προσωπικοτήτων.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής με την «Κατάδυση: μία αναπάντεχη δύση» μπροστά από το Αναψυκτήριο, ρίχνοντας την αυλαία των δράσεων της χρονιάς του τίτλου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο κύκλος κλείνει. Η Περσεφόνη επιστρέφει στον Κάτω Κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: