To 2021 ήταν αναμφισβήτητα μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς προκλήσεις και ανατροπές συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Όμως, από την άλλη, συντελέστηκε και μια δυναμική επανεκκίνηση των πολιτιστικών δράσεων που είχαν διακοπεί λόγω των lockdown και των επιβεβλημένων μέτρων για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης.

Οίκος δημοπρασιών Bέργος – Γράφει η Ιωάννα Ανδριοπούλου

Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία ο οίκος δημοπρασιών Bέργος κατέγραψε μοναδικές επιδόσεις και απανωτά ρεκόρ που μαρτυρούν ότι η τέχνη θα είναι πάντα ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο και ένα μοναδικό αντίδοτο στις δύσκολες στιγμές για τους φιλότεχνους.

Με όχημα εξαιρετικά έργα που έφεραν υπογραφές σπουδαίων εικαστικών, σπάνια βιβλία και αντικείμενα με ιστορική αξία ο οίκος πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές της χρονιάς που εκπνέει, η δημοπράτηση του έργου του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967) «H αποθέωση της Ομορφιάς». Το εμβληματικό έργο κατακυρώθηκε στην ιστορικά υψηλότερη τιμή για την ελληνική αγορά τέχνης στα 370.680 ευρώ, δηλαδή ανάμεσα στις πέντε υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Tο εντυπωσιακό, τόσο λόγω διαστάσεων όσο και λόγω σπανιότητας, έργο φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο εικαστικό το 1940.

Κωνσταντίνος Παρθένης, «H αποθέωση της Ομορφιάς», τιμή πώλησης 370.680 ευρώ

Παγκόσμια ρεκόρ για Αντωνάκο και Takis

Στο σφυρί του οίκου και η υψηλότερη τιμή παγκοσμίως για τον σύγχρονο δημιουργό με ευρέως αναγνωρισμένη πορεία στο εξωτερικό, Στήβεν Αντωνάκο (1926 – 2013) για το έργο «Λευκό εικονοστάσιο». Το έργο κατακυρώθηκε για 28.274 ευρώ.

O οίκος Βέργος είδε να καταγράφεται στους κόλπους του η υψηλότερη τιμή παγκοσμίως για το γλυπτό του πρωτοποριακού Takis (1925 – 2019) «Signal [1974]» που άλλαξε χέρια για 190.300 ευρώ.

Tην υψηλότερη τιμή πώλησης έπιασε στο σφυρί του οίκου Βέργος το χειρόγραφο μονόφυλλο του Κωνσταντίνου Καβάφη (1863-1933) για το ποίημα «Che fece ….. il gran rifiuto».

Το χειρόγραφο κατακυρώθηκε για 67.276 ευρώ κατά την πρόσφατη δημοπρασία σπάνιων βιβλίων του οίκου.

Takis [Βασιλάκης], «Signal [1974]», τιμή πώλησης 190.300 ευρώ

Και τα σπουδαία δεν σταματούν εδώ, καθώς ο οίκος έκλεισε την χρονιά με έναν άκρως εντυπωσιακό τρόπο. Στην τελευταία δημοπρασία του έτους, και συγκεκριμένα αυτή της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, το ανανεωμένο κι ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων συλλεκτών για την εγχώρια εικαστική σκηνή επιβεβαιώθηκε.

Ο οίκος Βέργος στην εν λόγω δημοπρασία τζίραρε περί τα 2.000.000 ευρώ πετυχαίνοντας τον υψηλότερο τζίρο της τριετίας.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι το 80% των έργων βρήκαν αγοραστές γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη των φιλότεχνων όσο και των επενδυτών για κορυφαία έργα.

Στήβεν Αντωνάκος, «Λευκό εικονοστάσιο» τιμή πώλησης 28.274 ευρώ

Mια νέα εποχή

Το 2021 καθιέρωσε επίσης μία νέα εποχή, όπου φυσικές και διαδικτυακές δημοπρασίες αλληλοσυμπληρώνονται με επιτυχία, με ενδεικτικό παράδειγμα τη νέα κατηγορία δημοπρασιών που εγκαινίασε ο oίκος Βέργος την άνοιξη.

Πρόκειται για τις ζωντανές δημοπρασίες χωρίς παρουσία κοινού, αλλά με δυνατότητα παράλληλης διαδικτυακής παρακολούθησης και συμμετοχής, με πρωτότυπα έργα μεγάλων καταξιωμένων δημιουργών σε προσιτές τιμές εκκίνησης, η οποία βρήκε ένθερμη ανταπόκριση από το κοινό καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην ελληνική αγορά Τέχνης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε στα αξιέπαινα του οίκου Βέργος ότι πέτυχε να αναγάγει την τέχνη σε προσφορά. Έτσι, ίσως η πιο σημαντική στιγμή της χρονιάς, τόσο σε εταιρικό όσο και σε προσωπικό για τον οίκο επίπεδο, είναι η επιτυχία της φιλανθρωπικής δημοπρασίας για την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κτήμα ΣΚΟΥΡΑΣ. Μέσω αυτής συγκεντρώθηκε ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό που προσφέρθηκε εξ ολοκλήρου στην εταιρία για την υποστήριξη των σκοπών της και για την απρόσκοπτη συνέχιση του αξιέπαινου έργου της.

Κωνσταντίνος Καβάφης, «Che fece… il gran rifiuto» τιμή πώλησης 67.276 ευρώ