Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες συνεχίστηκαν για την πλεονάζουσα προσφορά αργού παρά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ και την πιο ήπια αύξηση της ζήτησης καυσίμων το επόμενο έτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 43 σεντς στα 75,41 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 47 σεντς στα 70,76 δολάρια.

Και τα δύο συμβόλαια εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή, αλλά υποχώρησαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων μειώσεων από το 2018, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για υπερπροσφορά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πετρελαϊκό συγκρότημα παραμένει σε κατάσταση ευπάθειας», δήλωσε ο John Evans της πετρελαϊκής PVM σε σημείωμα τη Δευτέρα.

Παρά τη δέσμευση του ομίλου OPEC+, που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο, οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι ως προς τη συμμόρφωση.

Η αύξηση της παραγωγής σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά το επόμενο έτος.

Η RBC Capital Markets αναμένει υποχώρηση των αποθεμάτων κατά  700.000 bpd το πρώτο εξάμηνο, αλλά μόνο 140.000 bpd για ολόκληρο το έτος.

Μακροπρόθεσμα για το αργό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε τη Δευτέρα ότι ένα κλειδί για την επιτυχία της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 ήταν να καταλήξουν τα έθνη σε συμφωνία για την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, αν και τα σχόλιά του συνάντησαν την αντίσταση του ΟΠΕΚ.

Διαβάστε ακόμη: