Σήμερα (22/03), ο Άντονι Μπλίνκεν, απευθυνόμενος σε νομοθέτες, τόνισε ότι η Κίνα παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον και ο κόσμος αντιδρούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος της οποίας, όπως σημείωσε, έχει γίνει αισθητός στην Ασία.

Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε ότι «αν επιτραπεί στη Ρωσία να επιτεθεί ατιμώρητα στον γείτονά της, αυτό θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και θα οδηγήσει σε έναν κόσμο συγκρούσεων», μιλώντας στον απόηχο της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη Μόσχα.

«Το διακύβευμα στην Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ τη χώρα. Νομίζω ότι έχει βαθύ αντίκτυπο στην Ασία, για παράδειγμα», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας στη σύγκρουση. Η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο, ο πόλεμος θα επηρεάσει τη στρατιωτική σκέψη της Κίνας όσον αφορά την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος.

«Νομίζω ότι αν Κίνα το βλέπει αυτό –και το βλέπει πολύ προσεκτικά– θα αντλήσει διδάγματα για το πώς η διεθνής κοινότητα συσπειρώνεται, ή όχι, για να αντισταθεί σε αυτήν την επιθετικότητα», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν, μιλώντας στην υποεπιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας. Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρετήθηκαν αποκαλώντας ο ένας τον άλλο «αγαπητέ φίλε», όταν συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο και συζήτησαν τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέληξε ότι η πολιτική και υλική στήριξη της Κίνας στη Ρωσία αντίκειται στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως, συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει εντοπίσει ακόμη αποδείξεις ότι το Πεκίνο παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα, για την εμπόλεμη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: