Μαζεύει άρον-άρον τις κυρώσεις στη Ρωσία, αφού όχι φυσικό αέριο αλλά… ούτε σιτάρι δε θα έχουμε σε λίγο! Ξεχάστε το πετρέλαιο. Τα τρόφιμα είναι ο μεγάλος παράγοντας του πληθωρισμού…

Η σύγχρονη Ευρώπη μοιάζει με κακομαθημένο έφηβο που αφενός θεωρεί αυτονόητες όσες ανέσεις της παρέχονται (διατροφή, θέρμανση, δικαιώματα), αφετέρου “μισεί” τους κηδεμόνες που “της κάνουν τη ζωή δύσκολη”.

Και πως επαναστατεί σε αυτό; Δεν τους μιλάει, δεν αγγίζει το φαγητό, δε μελετά για το σχολείο. Κοινώς, πυροβολεί τα πόδια της, φορτωμένη με περίσσια μαγκιά. Ταυτόχρονα όμως αντί να σταθεί στα δικά της πόδια, αφού τόσο δεν έχει ανάγκη κανέναν, και να γίνει ανεξάρτητη, τι κάνει; Τελικά τρώει τις φακές (μόλις πέσει πείνα), ζητάει το χαρτζηλίκι, ανοίγει το κλιματιστικό καθώς ρίχνει ένα μεσημεριανό υπνάκο στο απαλό κρεβάτι.

Αφού λοιπόν της κόπηκε η μαγκιά με τις θλιβερές κυρώσεις-μπούμερανγκ, τι κάνει τώρα; Υπό το φόβο κλιμάκωσης μιας ήδη τρομακτικής επισιτιστικής κρίσης, αρχίζει να τα μαζεύει όσον αφορά την “τιμωρία” που επέβαλε στον νο1 πάροχο-κηδεμόνα της. Και εντάξει, όσον αφορά την ενέργεια, βρίσκει άλλο κηδεμόνα -τον ακριβότερο Αμερικάνο- παρά τη ξεκάθαρη υποκρισία του ρωσικού φυσικού αερίου που εξακολουθεί να αγοράζει-χρυσοπληρώνει μέσω Σαουδικής Αραβίας…

Αλλά όσον αφορά το φαϊ;! Το πράγμα έχει αρχίσει να χοντραίνει επικίνδυνα. Σε λίγο όχι φυσικό αέριο, αλλά σιτάρι δε θα έχουμε. Δεν το λέμε εμείς, το λένε πλέον οι ίδιες οι αρχές, η Κομισιόν, οι μεγάλες τράπεζες. Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν μήνες αρνούνταν την πιθανότητα πληθωρισμού, όταν άλλοι ήδη γράφαμε για την εποχή της Μεγάλης Στέρησης που θα βιώσουμε…

Ξεχάστε το πετρέλαιο. Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή δεν τροφοδοτείται από τα καύσιμα, αλλά από τις ολοένα αυξανόμενες τιμές σε βασικά γεωργικά εμπορεύματα, λιπάσματα και τρόφιμα. Ακριβώς ό,τι είχαμε προειδοποιήσει ήδη από πέρυσι. Το πετρέλαιο υποχώρησε, ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει. Τρόφιμα, τρόφιμα, τρόφιμα.

Αντιμέτωπη με πρωτοφανή επισιτιστική κρίση η ΕΕ

Μετά το φυσικό αέριο δε θα έχουμε ούτε σιτάρι!

Υπό το φόβο λοιπόν μιας όχι απλώς κρίσης, αλλά ενός νέου Μεσαίωνα, η Ευρώπη ξεφορτώνει μαγκιά και μαζεύει κυρώσεις -ξέρετε, από αυτές που δεν πουλάνε στα σόσιαλ όπως το cancel Ρώσων αθλητών – από αυτές όμως που πραγματικά μετράνε, οικονομικά.

Μέσα στην περήφανη αναδίπλωσή της λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την αποδέσμευση ορισμένων κεφαλαίων κορυφαίων ρωσικών τραπεζών που ενδέχεται να απαιτηθούν για την άμβλυνση των σημείων συμφόρησης στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων. Συγκεκριμένα θα τροποποιήσει τις κυρώσεις της στη Μόσχα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω κριτικής από αφρικανούς ηγέτες για τον αρνητικό αντίκτυπο των κυρώσεων στο εμπόριο, οι οποίες μπορεί να έχουν επιδεινώσει τις ελλείψεις που προκλήθηκαν κυρίως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό λιμένων στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους εκπροσώπους της ΕΕ, στις 20 Ιουλίου 2022, η ΕΕ θα μπορεί να ξεπαγώσει τους αποκλεισμένους οικονομικούς πόρους που ανήκουν σε κορυφαίες ρωσικές τράπεζες, τις VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank και Bank Rossiya.

Ξεχωριστά, υπό τις νέες κυρώσεις που θα εγκριθούν στις 20 Ιουλίου, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα υπόκειται επίσης σε δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, με εξαίρεση τους πόρους που απαιτούνται για το εμπόριο τροφίμων, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Στο προσχέδιο του εγγράφου αναφέρεται ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν «αφού καθοριστεί ότι τέτοια κεφάλαια ή οικονομικοί πόροι είναι απαραίτητοι για την αγορά, την εισαγωγή ή τη μεταφορά γεωργικών εφοδίων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων».

Η ΕΕ θα διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων από ρωσικά λιμάνια

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες κυρώσεις, η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων από ρωσικά λιμάνια, τα οποία οι έμποροι είχαν σταματήσει να εξυπηρετούν μετά τις κυρώσεις της ΕΕ παρά τα μέτρα που απαλλάσσουν ρητά τις εξαγωγές τροφίμων, δήλωσε αξιωματούχος.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί ότι οι κυρώσεις της επηρέασαν το εμπόριο τροφίμων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλους, επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της Ουκρανίας θα φυτέψουν έως και κατά τα δύο τρίτα λιγότερο σιτάρι αυτό το έτος, εάν η κύρια οδός εξαγωγών της χώρας εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη, παρατείνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, προέβλεψε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας.

Ο Mykola Solskyi είπε ότι οι αγρότες αντιμετώπιζαν οικονομική κρίση εάν δεν αρθεί ο ρωσικός αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας.

Πολλοί δεν θα έχουν τα μετρητά για να πληρώσουν για σπόρους, λίπασμα, ζιζανιοκτόνα και καύσιμα για το χειμερινό σιτάρι και θα καλλιεργούσαν αντ’ αυτού κραμβόσπορο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγή δημητριακών ή ψωμιού, αλλά έχει υψηλότερη τιμή και χαμηλότερη απόδοση.

Ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία έχει πλήξει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, ανεβάζοντας τις τιμές των τροφίμων και αφήνοντας κάποιες φτωχότερες χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν το σιτάρι.

Ο Solskyi είπε στους Financial Times ότι ένας παρατεταμένος αποκλεισμός θα στερήσει από τους αγρότες τις ταμειακές ροές, οδηγώντας σε περαιτέρω μεγάλες μειώσεις στις εξαγωγές.

«Οι αγρότες θα μειώσουν τη χειμερινή σπορά, το σιτάρι και το κριθάρι από 30% σε 60%», είπε.

Σε συνομιλίες με τη Ρωσία η Ουκρανία

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, εάν τα λιμάνια της Ουκρανίας παραμείνουν κλειστά την επόμενη άνοιξη, ο Solskyi είπε ότι οι αγρότες θα «μειώσουν δραματικά» τη φύτευση καλαμποκιού και θα καλλιεργούσαν σόγια και ηλίανθους, πάλι λόγω χαμηλότερων αποδόσεων και υψηλότερων τιμών.

Η χαμηλότερη παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού το 2023 θα παρατείνει τις παγκόσμιες ελλείψεις σιτηρών και θα ωθήσει τις τιμές των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει πλήξει τη γεωργία στην Ουκρανία – έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών και βρώσιμων ελαίων παγκοσμίως.

Οι αγρότες έχουν αντιμετωπίσει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και φορτηγών, πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και ναρκών στα χωράφια τους, καθώς και τις υψηλότερες τιμές για λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και καύσιμα.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία εξαγωγής μέσω θαλάσσης λόγω του αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας.

Η χώρα εξήγαγε 54 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τους 106 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν πέρυσι, σύμφωνα με την Ουκρανική Ένωση Σιτηρών.

Δύσκολη και η σιδηροδρομική σύνδεση

Οι σιδηροδρομικές εξαγωγές είναι περιορισμένες επειδή η Ουκρανία και οι γείτονές της στην ΕΕ χρησιμοποιούν διαφορετικά μεγέθη εύρους τροχιάς και υπάρχουν λίγες εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης.

Οι εναλλακτικές διαδρομές οδικώς ή μέσω του ποταμού Δούναβη αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα των κανονικών θαλάσσιων αποστολών, οι οποίες πέρυσι εκτελούσαν 6-7 εκατομμύρια τόνους το μήνα.

Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν κολλήσει σε αποθήκες.
Πολλές χώρες παλεύουν με τη μείωση των εισαγωγών σιταριού.

Ο ιδρυτής της BlackRock, Larry Fink είπε στους FT την περασμένη εβδομάδα ότι οι «γεωπολιτικές» συνέπειες του πληθωρισμού των τροφίμων υποτιμώνται από τους επενδυτές.

Αν και μόνο το 75% της καλλιεργήσιμης γης της Ουκρανίας σπάρθηκε φέτος, η κυβέρνηση αναμένει ότι η συνολική καλλιεργήσιμη συγκομιδή θα είναι 10% μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από μερικούς μήνες, σε 60 εκατ. αντί 55 εκατ. τόνους, χάρη στις καλές συνθήκες καλλιέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg για πληθωρισμό: Πουλήστε το αμάξι και φάτε φακές!

Η Ευρώπη «γερνάει» – Τι φανερώνει το ρεκόρ εμπορικού ελλείμματος

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;

Ακριβό φυσικό αέριο σημαίνει ακριβό λίπασμα, και αυτό σημαίνει… «πόλεμο»

Πληθωρισμός: Το κακό σενάριο έγινε… το καλό

Τι σημαίνει για Ευρώπη η απόλυτη ισοτιμία

BlackRock: Έρχεται νέο ράλι τιμών σε εμπορεύματα και τρόφιμα