Αντιμέτωπες µε μία διπλή κρίση, διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, βρίσκονται οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Από τη µία, οι εισκοµίσεις γάλακτος βαίνουν συνεχώς μειωμένες, µε ορατό το ενδεχόμενο έλλειψης της βασικής πρώτης ύλης για τη γαλακτοβιομηχανία σε μερικούς μήνες.

Από την άλλη, οι ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα, που συνδέονται µε το αυξημένο κόστος παραγωγής, φέρνουν… «φρένο» στις πωλήσεις, κυρίως στο γάλα και το γιαούρτι, µε τη μείωση του όγκου πωλήσεων να φθάνει αντιστοίχως το 7.4% και το 10.4%.

Αν και οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν αυξημένες τιμές στους παραγωγούς, αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν το υπέρογκο κόστος των ζωοτροφών, οι τιμές των οποίων έχουν υπερδιπλασιασθεί.

Έτσι, είτε τα ζώα υποσιτίζονται και επομένως είναι λιγότερο παραγωγικά, είτε οδηγούνται στη σφαγή, καθώς η συνέχιση της εκτροφής κρίνεται πλέον ασύµφορη.

Τούτο, πλέον, αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος υποχώρησε κατά 2.8%, σύμφωνα µε τα στοιχεία του ΕΛΓΟ.

«Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εκτιμάται ότι αυτή η τάση θα ενταθεί και θα πλησιάσει το 4% – 5%», επεσήμαναν παράγοντες της αγοράς γάλακτος. Το α’ τρίμηνο του 2022, παραδόθηκαν 165.621 τόνοι, έναντι 170.495 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η εικόνα, δυστυχώς, δεν είναι καλύτερη ούτε στην περίπτωση του πρόβειου και του γίδινου γάλακτος, κάτι που ήδη προκαλεί αναταράξεις κυρίως στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Η μείωση στις εισκομίσεις πρόβειου γάλακτος έφθασε το α’ τρίµηνο του 2022 το 3.24% σε σύγκριση µε το 2021, ενώ στο γίδινο γάλα, η μείωση πήγε στο 8.17%.

«Το πρόβλημα µε την επάρκεια γάλακτος θα γίνει πιο εμφανές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και κυρίως τον επόμενο χρόνο, καθώς πλέον θα έχουν τελειώσει και τα όποια αποθέματα φθηνών ζωοτροφών», εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ.

«Δουλεύω 22 χρόνια, αλλά αυτή την κατάσταση, δεν την έχω αντιμετωπίσει ξανά», ανέφερε ο Αθανάσιος Κουκάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος της «Φάρµας Κουκάκη», στο Κιλκίς. «Εάν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί, μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά», συμπλήρωσε.