Μπορεί πράγματι ο ανασχηματισμός να προκάλεσε την πρώτη μίνι κρίση στην κυβέρνηση, για την έκταση και τα πρόσωπα, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που φέρονται ενθουσιασμένοι με μεμονωμένες επιλογές, όπως για παράδειγμα εκείνης της αποπομπής Ζαββού διά της κατάργησης του σχετικού υφυπουργείου του οποίου ηγείτο!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «άνοιγαν σαμπάνιες» με την αποκαθήλωση του υφυπουργού, με τον οποίο είχαν έλθει σε σφοδρή σύγκρουση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα!

Ως γνωστόν το κλίμα μεταξύ του κ, Γ. Ζαββού και του κ. Ι. Στουρνάρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο με αφορμή την εποπτεία των τραπεζών, την σύσταση bad bank που πρότεινε επανειλημμένως ο κεντρικός τραπεζίτης, της οποίας ο υφυπουργός υπήρξε ο μεγαλύτερος πολέμιος, εμμένοντας στην ολοκλήρωση των σχεδίων Ηρακλής I και II για τα κόκκινα δάνεια.

Επιπροσθέτως, μολονότι ο κ. Ζαββός με την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο, που ούτως ή άλλως θα έρθει άμεσα στη Βουλή από τον Χρ. Σταικούρα, έβαζε ένα τέλος στον κίνδυνο νέας κρατικοποίησης των τραπεζών λόγω ύπαρξης ζημιών από την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, εντούτοις ο κ. Στουρνάρας με διαρροές σε φιλικά μέσα πέρναγε το μήνυμα ότι η τροπολογία δεν είναι λύση επαρκής, αλλά απλά μεταθέτει το πρόβλημα το οποίο οι τράπεζες θα βρουν και πάλι μπροστά τους σε δεύτερο χρόνο!

Την ίδια στιγμή ο κ. Ζαββός βρισκόταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κ. Λαζαράκου πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή πρώτον το σχετικό νομοσχέδιο που βρισκόταν για καιρό σε διαβούλευση και δεύτερον για το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την Επ. Κεφαλαιαγοράς και το οποίο καταργούσε την ανεξαρτησία της Επιτροπής, όπως υποστήριζαν!

Υπό αυτό το πρίσμα, χθες σε Επ. Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος «έγινε πάρτι», καθώς ο ισχυρότερος εντός κυβέρνησης «κοινός εχθρός» αποδομήθηκε, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ανατροπές και επαναξιολόγηση δεδομένων και προτάσεων!

Ταυτοχρόνως, η πολιτική και τραπεζική πιάτσα εκτιμά ότι η αποχώρηση Ζαββού ανοίγει το δρόμο για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Στουρνάρα που είχαν «παγώσει» κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα!