Δεν χωρεί αμφιβολία, ο ανασχηματισμός ήταν κατώτερος των προσδοκιών!

Όχι εκείνων που αυθαίρετα δημιούργησε στο μυαλό του ο μέσος πολίτης ή τα media μέσα από προσωπικές αναλύσεις, αλλά επί τη βάσει των διαρροών και της επικοινωνιακής πολιτικής του Μαξίμου που προϊδέαζε για αναδόμηση σαρωτική η οποία θα δρομολογούσε το «νέο ξεκίνημα», με αφετηρία τη ΔΕΘ και με πρόσωπα νέα και άφθαρτα!

Και η δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν έχει δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις με πρόσωπα δεν φανταζόταν κανείς ότι περιοριζόταν μόνον σε ένα,  άντε δύο με το ζόρι κυβερνητικά στελέχη!

Δεν θα σταθώ στο εάν έπρεπε να φύγει ο Χρυσοχοΐδης ή να μετακινηθεί ο Κικίλιας! Έχουν ήδη γίνει αναλύσεις επί αναλύσεων και έχουν προηγηθεί άλλωστε και …ενισχυτικές δημοσκοπήσεις! Ο πρωθυπουργός θεσμικά λαμβάνει τις αποφάσεις αυτές.

Ούτε στην πρωτοφανή έκβαση της υπόθεσης με την υπουργοποίηση του ναυάρχου εν αποστρατεία και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκη και όσα επακολούθησαν!

Κατανοώ και αντιλαμβάνομαι σκοπιμότητες, προθέσεις, σχέδια των κυβερνώντων!

Δεν κατανοώ όμως προαναγγελία δομικού ανασχηματισμού, την οποία αδιαμφισβήτητα χρειάζεται ο τόπος και η κοινωνία μετά από δύο έτη διακυβέρνησης και υπό το πλήθος των αντιξοοτήτων, με ουσιαστικές αλλαγές μόνο δύο κεντρικών προσώπων!

Επειδή δεν μου ταιριάζει να μιλάω αορίστως, ούτε θέλω να μεταβληθώ σε θεσμικό αναλυτή από εκείνους που βρίσκονται πίσω από στρογγυλέματα και αποφυγή αναφοράς προσώπων, διερωτώμαι ευθέως:

Είναι ευχαριστημένος ο πρωθυπουργός με τον Άδωνι Γεωργιάδη; Με τον τρόπο λειτουργίας του υπ. Ανάπτυξης!  Με την Μενδώνη; Γιατί εδώ δεν αποδόθηκαν ευθύνες ως προς το μείζον ζήτημα του Λιγνάδη; Με την Κεραμέως; Ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη για το φιάσκο με τις εισαγωγές στα ΑΕΙ; Για να μην αναφερθώ σε όλα όσα έχουν συμβεί στο Υπ. Παιδείας τα δύο τελευταία χρόνια!

Και διερωτώμαι ακόμη, αφού ο Κικίλιας ήταν ανεπαρκής και μαζί του αντικαταστάθηκε όλο το επιτελείο του Υπ. Υγείας, ο Ακης Σκέρτσος που ήταν ο γενικός συντονιστής  γιατί αναβαθμίστηκε σε Υπ. Επικράτειας;

Και γιατί ο Ν. Χαρδαλιάς που υπήρξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την πυρόσβεση και ο κύριος υπεύθυνος για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών διασώθηκε μετακινούμενος στο Υπ. Άμυνας;

Όλα τούτα και πολλά άλλα θα κριθούν και θα απαντηθούν εκ καιρώ!

Η κυβέρνηση βρίσκεται την ώρα τούτη στο μέσον της θητείας της κουβαλώντας τα βαρίδια της πανδημίας που ακόμη δεν έχει οριστικά αντιμετωπισθεί, τη διαχείριση του ολοκαυτώματος από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά!

Και έχει μπροστά της δύο χρόνια να παράξει έργο, να επιφέρει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την κοινωνία, να προωθήσει αποκρατικοποιήσεις, να κερδίσει το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης!

Ο χρόνος είναι επαρκής, αλλά δεν είναι απεριόριστος!

Η διάφορα με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται! Και ήδη οι «παίκτες» της πιάτσας έχουν ρίξει γέφυρες με τον Αλέξη!

Αδιαμφισβήτητα ο ανασχηματισμός αν και όχι δομικός ή σαρωτικός, είχε τη σημειολογία του!

Ανοίγματα στην πατριωτική δεξιά, υφυπουργοί από πυρόπληκτες περιοχές, αλλαγή προσέγγισης στο Προστασίας του Πολίτη με προφανώς περισσότερο διάλογο και μικρότερη αστυνόμευση, καθώς και διαφοροποίηση εικάζω σε ζητήματα συγκεντρώσεων και πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Και αποκατάσταση ισορροπίας με ΤτΕ και Επ. Κεφαλαιαγοράς μέσα από την αποπομπή Ζαββού!

Ωστόσο η ίδια η πράξη θα κρίνει αν ήταν τόσο ευρύς και αποτελεσματικός όσο οι καιροί επιτάσσουν. Αν θα επιφέρει απτά αποτελέσματα στην κοινωνία! Και αν τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν ανταποκριθούν στους νέους ρόλους!

Και φυσικά η μεγαλύτερη προϋπόθεση είναι να κληθούν να αποδώσουν και να παράσχουν έργο όλοι εκείνοι που μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης θεωρούνται -και είναι- τουλάχιστον ανεπαρκείς!