Τελικά όπως στην πράξη αποδείχτηκε, ο ανασχηματισμός δεν ήταν ούτε δομικός, ούτε σαρωτικός όπως αναμενόταν!

Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί απλώς συνέχεια των διορθωτικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν προσφάτως στο Μαξίμου!

Ωστόσο, παρά τον περιορισμένο του χαρακτήρα, εμπεριέχει μια σημειολογία που έχει ενδιαφέρον να αναλυθεί!

Φαγώθηκε ο Χρυσοχοίδης!

Παρά το ομολογουμένως θετικό του έργο σε πλήθος ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών, στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υπουργό χρεώθηκε η καταστροφή από τις πυρκαγιές που μονοπώλησε  την τηλεοπτική εικόνα, διαμόρφωσε κλίμα και επέφερε κυβερνητική αστάθεια και πτώση των ποσοστών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις! Βεβαίως η απόφαση αυτή συνιστά αποδοχή του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ!

Μετακίνηση – διάσωση Χαρδαλιά!

Μολονότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το ζήτημα της πυρόσβεσης, εντούτοις έπεσε στα μαλακά, καθώς μπορεί να απομακρύνθηκε από τον τομέα που ηγείτο, ωστόσο διατηρήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα μετακινούμενος στο υφυπουργείο Άμυνας!

Προφανώς τα καλύτερα ποσοστά που έλαβε σε πρόσφατη δημοσκόπηση έπαιξαν τον ρόλο τους ως προς την παραμονή του. Και φαίνεται ότι το υπαρκτό ζήτημα της υγείας του ξεπεράστηκε και δεν απασχολεί…

Επιστροφή Θεοδωρικάκου, αυτή τη φορά στο ΠΡΟ-ΠΟ!

Για πολλούς η επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση  αποτελεί έκπληξη!

Όχι φυσικά για το Radar και την Αξία του Σαββάτου που αποκάλυψαν και την επικείμενη υπουργοποίηση Θεοδωρικάκου αλλά και το ότι προορίζεται για το Υπ. Προστασίας του Πολίτη!

Σε μία χρονική στιγμή που ουδείς είχε αντιληφθεί το παραμικρό!

Είναι προφανές πως η τοποθέτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο Προστασίας του Πολίτη σηματοδοτεί μια νέου τύπου, πιο διαλλακτική, αντιμετώπιση των πραγμάτων, αν αναλογιστεί κανείς το πολιτικό και ιδεολογικό αριστερό παρελθόν του νέου υπουργού και τις ευαισθησίες του σε ζητήματα διαδηλώσεων και πανεπιστημιακού ασύλου!

Υπό αυτό το πρίσμα ενδεχομένως να αναμένουμε διαφορετική προσέγγιση από την κυβέρνηση στο ζήτημα της αστυνόμευσης, που θεωρητικά απομακρύνει τις νέες ηλικίες από το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα! Κάτι που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παίρνει κεφάλι στις ηλικίες 18-35!

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης στο νεοσυσταθέν υπουργείο!

Κατ’ αρχήν η σύσταση του νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και …«φυσικών καταστροφών», αποτελεί μια ακόμη επιτυχία της Αξίας και του Radar που το αποκάλυψαν!

Ο Ευ. Αποστολάκης, πρώην υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ουσιαστικά αντικαθιστά την …ποσόστωση της διεύρυνσης, καθώς καλύπτει την αποπομπή Χρυσοχοΐδη, όχι όμως με στέλεχος προερχόμενο από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ αλλά με πρώην ναύαρχο που υπηρέτησε το αριστερό- πατριωτικό κυβερνητικό σχήμα!

Οι πληροφορίες λένε πως στον κ. Αποστολάκη είχε γίνει πρόταση για το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και αρχικώς δεν είχε γίνει αποδεκτή.

Ωστόσο η μετεξέλιξη του Πολιτικής Προστασίας σε αυτόνομο υπουργείο πιθανόν ήρε τις αντιρρήσεις του κ. Αποστολάκη!

Η κατάργηση του …Ζαββού!

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ζητήματος των κόκκινων δανείων μέσα από τον Ηρακλή Ι και ΙΙ, αλλά και την τροπολογία που ρυθμίζει την αναβαλλόμενη φορολογία, προφανώς η ύπαρξη του αρμόδιου υφυπουργείου δεν είχε νόημα.

Η κατάργηση του οδηγεί στην παύση του κ. Ζαββού, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αμβλύνει τις εντάσεις που υπήρξαν μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή την bad bank! Αλλά και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…

Υφυπουργοί πυρόπληκτων περιοχών!

Όπως πάλι η Αξία είχε αποκαλύψει το Σάββατο, ο πρωθυπουργός προτίθετο να τοποθετήσει σε θέσεις υφυπουργών βουλευτές από τις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Αχαΐας όπως και τελικώς έπραξε με τις επιλογές του Σίμου Κεδίκογλου, του Μιχάλη Παπαδόπουλου και του Σαμαρικού Ανδρέα Κατσανιώτη!

Η σφήνα Πλεύρη στο Υπ. Υγείας!

Η τοποθέτηση αυτή σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα άνοιγμα προς την δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ενώ ενισχύει τον κ. Πλεύρη στη δύσκολη μάχη που θα δώσει στις εκλογές στην Α’ Αθήνας, απέναντι σε δημοφιλή και προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Β. Κικίλιας τον οποίο διαδέχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία των καιρών, λόγω πανδημίας, εμβολίων και όχι μόνο…

Αναγνώριση Γ. Καραγιάννη!

Η αναβάθμιση του μέχρι σήμερα Γενικού Γραμματέα σε υφυπουργό Υποδομών, αποτελεί αναγνώριση από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του σπουδαίου πράγματι έργου που παράγει ο Γ. Καραγιάννης, ο οποίος με σεμνότητα, ταπεινότητα και μεθοδικότητα έχει ήδη αναδειχθεί σε κομβικό πρόσωπο των μεγάλων έργων υποδομής, των οδικών αξόνων και των συμβάσεων παραχώρησης, που προωθούνται με εντυπωσιακούς ρυθμούς!

Σωσίβιο στον Κικίλια!

Ήταν λίγο πολύ γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Υγείας! Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι του είχε αφαιρέσει σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων και τον συντονιστικό ρόλο.

Μολονότι ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να ήθελε να μην τον χρησιμοποιήσει, εντούτοις την τελευταία στιγμή ο Β. Κικίλιας διεσώθη τοποθετούμενος στο Υπ. Τουρισμού!