Η επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας από την Νέα Υόρκη, όπου σε ταξίδι – αστραπή μετέβη προκειμένου να εγκαταστήσει την κόρη του Δάφνη στο Κονέκτικατ και το περίφημο πανεπιστήμιο Yale, σηματοδοτεί και την τελική ευθεία των ενεργειών για την συμπλήρωση του παζλ για το δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί πριν τη ΔΕΘ, από σήμερα το απόγευμα δηλαδή έως και την επόμενη Δευτέρα – Τρίτη!

Και θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι, άλλο ανασχηματισμό θα δούμε αν ανακοινωθεί σήμερα – αύριο και άλλον αν μετατεθεί για το τέλος της εβδομάδας – αρχές της επόμενης!

Αδιαμφισβήτητα οι πιέσεις για τον ανασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα είναι πολλές, οι ισορροπίες δύσκολες και οι χειρισμοί λεπτοί!

Και σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι δεν μπορεί να σέρνεται ένα τέτοιο ζήτημα για πολλές μέρες, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν λανθασμένες ή βεβιασμένες αποφάσεις υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των συμφερόντων, πολιτικών, κομματικών, επιχειρηματικών!

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα για τον ανασχηματισμό αμετακίνητοι θεωρούνται ο Υπ. Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, ο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κων. Καραμανλής, ο Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας (ως επιβράβευση της θετικής έκβασης των βασικών οικονομικών δεικτών) και ο Υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, για τον οποίο ακούστηκαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία «καρατομείται» δια της «αναβαθμίσεως» σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τα οποία διαψεύστηκαν αρμοδίως!

Άλλωστε ο …Τουρκοφάγος Δένδιας, μετά τις σχετικές δηλώσεις του, αλλά και της στήριξης που απολαμβάνει από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, εμφανίζεται ακλόνητος, δεν τον κουνάει κανείς…

Μεταξύ των υπουργών που θεωρούνται αμετακίνητοι θα πρέπει να προστεθεί και ο κ. Σπήλιος Λιβανός προσωπικός φίλος και συμμαθητής στο Κολλέγιο του πρωθυπουργού, ο οποίος παρεμπιπτόντως τα έχει πάει καλά!

Επιπροσθέτως την ώρα τούτη ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα διατηρήσει τον κ. Τσιάρα στο Υπ. Δικαιοσύνης μετά τον ανασχηματισμό!

Εάν αποφασιστεί η αντικατάσταση του, τότε πρώτος υποψήφιος φέρεται ο σημερινός Υπ. Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, που θεωρείται εκ των εμπίστων του Μαξίμου.

Μολονότι έγκυρες πηγές υποστήριζαν χθες βράδυ ότι ο πρωθυπουργός το … σκέφτεται και ίσως ο κ. Πλακιωτάκης παραμείνει στο Ναυτιλίας!

Για το Υπ. Δικαιοσύνης πάντως παίζει δυνατά και το όνομα της κυρίας Κεραμέως η οποία θα μετακινηθεί από το Υπ. Παιδείας!

Για το Υπ. Παιδείας το όνομα που ακούσθηκε είναι αυτό του Υπ. Επικράτειας κ. Γεραπετρίτη!

Ωστόσο άλλες πηγές επιμένουν ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα παραμείνει στο Μαξίμου μετά το πρόσφατο «κόντυμα» του και παρά την προσωπική ατζέντα που φέρεται να έχει, ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται όσον αφορά το νομικό – νομοθετικό του έργο και τα σχετικά καθήκοντα!

Μεταξύ των υπουργών που θα αλλάξουν πόστο περιλαμβάνονται ο Βας. Κικίλιας και ο Αδωνις Γεωργιάδης οι οποίοι «βλέπουν» το Ναυτιλίας και το Τουρισμού, από όπου μετά βεβαιότητας θα αποχωρήσει ο Χάρης Θεοχάρης.

Εκτός κυβέρνησης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και η κυρία Μενδώνη που θα αποχωρήσει από το Υπ. Πολιτισμού.

Σε γενικές γραμμές θεωρείται βέβαιον ότι ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός όσον αγορά τα υφυπουργεία όπου και θα τοποθετηθούν πολλοί βουλευτές του κόμματος, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του 2023!

Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε η οικονομική εφημερίδα Αξία, θα συστήσει νέο υπουργείο Φυσικών Καταστροφών, ενώ σύμφωνα πάντα με την εβδομαδιαία εφημερίδα του Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να επαναφέρει και να αξιοποιήσει τον Τάκη Θεοδωρικάκο!

Οι πληροφορίες λένε πως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών καλοβλέπει το Υπ. Προστασίας του Πολίτη σε περίπτωση που τελικώς (δεν είναι ακόμη βέβαιον) ο Μιχ. Χρυσοχοίδης αντικατασταθεί ή μετακινηθεί!

Για το Προστασίας του Πολίτη έχουν ακουστεί και τα ονόματα των κ. Γεραπετρίτη, Κικίλια και Λευτέρη Οικονόμου!

Βεβαίως δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση Θεοδωρικάκου (που συμπίπτει με σχετικές δημοσκοπήσεις) να σχετίζεται με το νεοσύστατο υπουργείο Φυσικών Καταστροφών στο οποίο θα ενταχθούν και οι αρμοδιότητες του Πολιτικής Προστασίας από το οποίο (με αφορμή την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του) αποχωρεί ο κ. Ν. Χαρδαλιάς!