search

ΚΟΣΜΟΣ

«Ανοίγει τα σύνορά της» μόνο για εξειδικευμένους επαγγελματίες η Γερμανία

Η Γερμανία φέρεται να είναι έτοιμη να μειώσει τα εμπόδια εισόδου στη χώρα για ειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

germaniasynoraergasia

Η Γερμανία φέρεται να είναι έτοιμη να μειώσει τα εμπόδια εισόδου στη χώρα για ειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το υπουργικό συμβούλιο του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πρόκειται την Τετάρτη να εγκρίνει μέτρα που θα επιτρέψουν σε πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υπογράψει σύμβαση με εγχώριο εργοδότη να ξεκινήσουν αμέσως δουλειά, σύμφωνα με έγγραφο στρατηγικής που δημοσίευσε το Bloomberg.

Η κυβέρνηση έχει πρόθεση επίσης να διευκολύνει τους νεότερους μετανάστες να παρακολουθήσουν επαγγελματική κατάρτιση ή να σπουδάσουν στη Γερμανία. Το σχέδιο προβλέπει ένα διαφανές, μη γραφειοκρατικό σύστημα βαθμών για υποψηφίους που ενδιαφέρονται να βρουν εργασία στη Γερμανία, παρόμοιο με μακροχρόνια προγράμματα σε χώρες όπως ο Καναδάς.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Παιδείας. «Αυτός θα είναι ο πιο φιλελεύθερος νόμος για τη μετανάστευση στην Ευρώπη», είπε ο Χάμπεκ την Τρίτη σε εκδήλωση του κλάδου στο Βερολίνο.

Προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει μόνο έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αλλά και εργαζομένων γενικότερα.

Δεκαετίες χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και άνισων ροών μετανάστευσης έχουν δημιουργήσει μια δημογραφική ανισορροπία που υπονομεύει την οικονομία της Γερμανίας, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και να παλεύει με την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, μαζί με το κόμμα των Πρασίνων του Χάμπεκ και τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες, θέλουν να προσελκύουν 400.000 ειδικευμένους εργαζομένους ετησίως εκτός Γερμανίας. Οι μισές από όλες τις εταιρείες αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες και η έλλειψη είναι ιδιαίτερα έντονη στις υπηρεσίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο από το ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο.

Διαβάστε ακόμη: