Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida έχει επικριθεί επειδή ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν εισάγει διακρίσεις.

Πριν από εβδομάδες, ζήτησε συγγνώμη από την LGBTQ κοινότητα για τα ομοφοβικά σχόλια ενός βοηθού που έκτοτε απολύθηκε.

Το κόμμα του κ. Kishida δέχεται αυξανόμενη πίεση να βελτιώσει τα δικαιώματα LGBTQ, καθώς περισσότεροι Ιάπωνες υποστηρίζουν τους γάμους ομοφυλόφιλων.

Η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τέτοιες ενώσεις

Η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τέτοιες ενώσεις.

Όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης εάν ο υφιστάμενος νόμος της χώρας συνιστά διάκριση, ο πρωθυπουργός είπε την Τρίτη: «Δεν νομίζω ότι η απαγόρευση σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρεύονται είναι άδικη διάκριση από το κράτος».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση του την Τετάρτη ότι η απαγόρευση του γάμου ομοφύλων “δεν είναι αντισυνταγματική”, αλλά είπε ότι η στάση του δεν πρέπει να θεωρείται ως μορφή διάκρισης.

Τοπικές LGBTQ ομάδες κατηγόρησαν τον κ. Kishida ότι υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις που ανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες – λέγοντας ότι τα λόγια του έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις του.

Πραγματοποίησε μια συνάντηση με ακτιβιστές LGBTQ τον περασμένο μήνα, αφού απέλυσε τον εκτελεστικό του γραμματέα ο οποίος δήλωσε ότι «δεν ήθελε καν να κοιτάξει» τις σεξουαλικές μειονότητες. Διόρισε έναν ειδικό βοηθό για θέματα LGBTQ και είπε επίσης ότι το κόμμα του θα εξετάσει ένα νέο νομοσχέδιο.

Οι ακτιβιστές είπαν επίσης ότι ήταν άστοχο για τον κ. Kishida να δηλώσει ότι ο γάμος ομοφυλόφιλων είναι «αντισυνταγματικός» στην Ιαπωνία, όταν τα τοπικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί διαφορετικά σε τουλάχιστον δύο αποφάσεις που δημιουργούν προηγούμενο.

Τον Νοέμβριο του 2022 ένα δικαστήριο του Τόκιο επικύρωσε την απαγόρευση του γάμου ομοφύλων

Τον Νοέμβριο του 2022, ένα δικαστήριο του Τόκιο επικύρωσε την απαγόρευση του γάμου ομοφύλων, αλλά είπε ότι η άρνηση νομικής προστασίας στα ομόφυλα ζευγάρια συνιστά διακρίσεις. Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων χαιρέτησαν την απόφαση ως νίκη για την αύξηση της ανάγκης τροποποίησης των ισχυόντων νόμων.

Η χώρα δέχεται επίσης πίεση από τους ομολόγους της στο G7 να αναγνωρίσει τα δικαιώματα LGBTQ καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση του μπλοκ τον Μάιο.

Διαβάστε περισσότερα