Επιλέχθηκε το σχέδιο που θα ανεγερθεί στο κέντρο της Οτάβα ως εθνικό μνημείο LGBTQ2+ του Καναδά. Με επωνυμία «Thunderhead», το μνημείο σχεδιάστηκε από τη με βάση την Γουίνιπεγκ ομάδα της οποίας επικεφαλής είναι οι Liz Wreford, Peter Sampson και Taylor Larocque του αρχιτεκτονικού γραφείου Public City Architecture Inc. με τους καλλιτέχνες Shawna Dempsey και Lorri Millan και συνεργάτη τον Αlbert Μcleod. Το μνημείο θα είναι ένα γλυπτό περίπτερο με μια σφαίρα ντισκοτέκ που θα αναβοσβήνει, στο εσωτερικό του.

Περιλαμβάνει ένα γλυπτό, δημιουργώντας αποτύπωμα κορυφής σωρειτομελανία επενδεδυμένο με ανακλαστικά πλακίδια, ένα μονοπάτι μέσα από ένα διαμορφωμένο πάρκο που ιχνηλατεί την ιστορία της LGBTQ2+ κοινότητας του Καναδά και έναν κύκλο ίασης κυκλωμένο από πέτρες που έχουν μαζέψει Two-Spirit πρεσβύτεροι (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται από ορισμένες ινδιάνικες φυλές της Βόρειας Αμερικής για να χαρακτηρίσει αυτούς οι οποίοι στις κοινότητές τους τελούν παραδοσιακές τελετές τρίτου φύλου και επιτελούν ανάλογο κοινωνικό ρόλο). Θα περιβάλλεται από φυτά, συμπεριλαμβανομένου κήπου φαρμακευτικών φυτών και οπωρώνα και θα είναι χώρος έκφρασης θλίψης, ίασης και εορτασμού.

“Οι ζωές μας μετρούσαν”

«Αυτό το μνημείο εγείρεται ως μαρτυρία των συστημικών αδικιών κατά των μελών της LGBTQ2+ κοινότητας που διαπράχθηκαν και επετράπησαν από το καναδικό κράτος, και είναι εις μνήμην των ατόμων που χάθηκαν ή βλάφτηκαν από αυτές τις ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των πολλών που υπέστησαν τις επιπτώσεις της εκκαθάρισης» υπογραμμίζουν οι αρχιτέκτονες. «Το σχέδιο του “Thunderhead” που προτείνουμε αναμφισβήτητα βεβαιώνει: “Αυτό συνέβη”, “Αυτό ήταν λάθος” και “Οι ζωές μας μετρούσαν”. Ενσαρκώνει επίσης χαρά, αγάπη, δημιουργικότητα και δύναμη ως κοινότητες και άτομα LGBTQ2+, επειδή είμαστε τόσα πιο πολλά παραπάνω από πόνος και καταπίεση» προσθέτουν.

Στο επίπεδο του εδάφους, το γλυπτό περίπτερο έχει δύο σκηνές, μια εσωτερική και μια μεγαλύτερη που βλέπει προς τα έξω. Η πρώτη είναι ιδανική για αγρυπνίες, ενδόμυχες συγκεντρώσεις και αναγνώσεις. Η δεύτερη ανοίγεται πέραν του μνημείου προς την πλαγιά του λιβαδιού που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 2.000 άτομα και έχει σχεδιαστεί για διαμαρτυρίες, μεγαλύτερης κλίμακας περφόρμανς και χορευτικά πάρτι. «Οι σκηνές θα ζωντανέψουν από την queer υπερδύναμή μας (περφόρμανς), τον χορό (ο οποίος ανέκαθεν ήταν κομμάτι της επανάστασής μας) και της διαμαρτυρίας (επειδή ο αγώνας για δικαιοσύνη δεν έχει τελειώσει)» τονίζουν από το αρχιτεκτονικό γραφείο

«Το “Thunderhead” είναι ένας φωτεινός χώρος που πραγματικά αντικατοπτρίζει τις πολλές ταυτότητές μας. Επιπλέον είναι ένα κενό που, συμβολικά, κρατά αυτούς που χάσαμε» εξηγούν