Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα μετά την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS από την ελβετική κυβέρνηση, σηματοδοτώντας την τελευταία προσπάθεια των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να καταπνίξουν μια κρίση που απειλεί τον τραπεζικό τομέα.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones κέρδισε 368 μονάδες, ποσοστό 1,15%. Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,85%, ενώ ο Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 0,07%.

Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τις μεγάλες απώλειες την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο όμιλος αναγκάστηκε να στηρίξει τις καταθετικές βάσεις του στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Η Wall Street αναμένει ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες ενέργειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκοψαν τις ανασφάλιστες καταθέσεις της SVB και πρόσφεραν νέα χρηματοδότηση σε προβληματικές τράπεζες πριν από μία εβδομάδα.

Το SPDR Regional Banking ETF (KRE) σημείωσε άνοδο 4,4% μετά από πτώση 14% την περασμένη εβδομάδα. Η PacWest, η First Citizens και η UMB Financial ηγήθηκαν των κερδών. Ωστόσο, οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν σχεδόν 14%, αυξάνοντας τις απώλειες άνω του 71% την περασμένη εβδομάδα.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα εκκρεμές που ταλαντεύεται στα άκρα», δήλωσε ο CEO της KKM Financial, Jeff Kilburg.

«Την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε μια τιμωρία και ένα εύρος συναισθημάτων —πραγματικά υπερβολικό— τόσο η πώληση όσο και η αγορά. Οι άνθρωποι αναπολούν αυτό που συνέβη. Αυτός λοιπόν ήταν ο αρχικός φόβος. Παρόλο που η Silicon Valley Bank δεν είναι καθόλου συγκρίσιμη της Lehman», είπε ο Kilburg.

Η αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνει τα διακυβεύματα για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια την Τετάρτη. Από το πρωί της Δευτέρας, υπάρχει περίπου 57% πιθανότητα αύξησης κατά τέταρτο της μονάδας από τη Fed, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομίλου CME χρησιμοποιώντας ως οδηγό τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds. Το άλλο 38% βρίσκεται στο στρατόπεδο απαγόρευσης πεζοπορίας, αναμένοντας ότι ο Πρόεδρος  Jerome Powell πορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, ενόψει της αναδυόμενης οικονομικής μετάδοσης.

Διαβάστε περισσότερα