Οι τιμές του χρυσού φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Απριλίου την Παρασκευή και κινούνται σε τροχιά για πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω προσδοκιών για βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και φόβους για πιθανή ύφεση.

Η spot τιμή του χρυσού μεταβλήθηκε ελάχιστα στα 1.929,70 δολάρια ανά ουγγιά. Η εβδομαδιαία αύξηση των τιμών είναι 0,5% μέχρι στιγμής ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,4% στα 1.931,80 δολάρια.

«Μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης (σε χρυσό) προκλήθηκε από τη μετατόπιση του κλίματος σε σχέση με τον κύκλο των επιτοκίων της Fed», σύμφωνα με τους αναλυτές της StoneX.

Βοηθά επίσης «η επιθυμία να μετριαστεί ο κίνδυνος από παράγοντες όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, ο τρόπος με τον οποίο τις διαχειρίζονται οι κεντρικές τράπεζες και οι μικτές απόψεις σχετικά με τις προοπτικές για τις μετοχές σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των τίτλων της Fed τιμολογούνται αναλόγως με μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την 1η Φεβρουαρίου, αφού πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έδειξαν σημάδια μείωσης του πληθωρισμού.

Ο χρυσός τείνει να κερδίζει όταν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων υποχωρούν

Ο χρυσός τείνει να κερδίζει όταν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων υποχωρούν, επειδή τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού.

«Όσο αυτές οι δύο βασικές πηγές τροφοδότησης -οι αποδόσεις των ΗΠΑ και το δολάριο παραμένει κοντά στα νέα χαμηλά του κύκλου-της δυναμικής και των στρατηγικών από τεχνικά μοντέλα συνεχίζουν να υποστηρίζονται, ο χρυσός είναι πιθανό να παραμείνει ψηλά», σύμφωνα με τη Saxo Bank.

Ωστόσο, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν πρόσφατα σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσουν με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, με μερικούς να υποστηρίζουν ένα ανώτατο επιτόκιο πολιτικής τουλάχιστον 5% για να περιορίσει τον πληθωρισμό παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται.

Διαβάστε ακόμη: