Στις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων που πρασίνισαν εστιάζουν τις κινήσεις τους οι servicers και την ίδια ώρα περιμένουν εναγωνίως την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που θα κρίνει κατά πόσο μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν επενδύσει στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Ανεβάζουν λοιπόν «στροφές» στη δευτερογενή αγορά και προχωρούν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων που εξυγιάνθηκαν.

Μάλιστα η doValue περιμένει δεσμευτικές προσφορές από 7 ενδιαφερόμενους επενδυτές για δύο χαρτοφυλάκια που έχει βγάλει προς πώληση και τα οποία προέρχονται από τις τιτλοποιήσεις Cairo.

Συγκεκριμένα προς πώληση έχει βγει το χαρτοφυλάκιο Suez λογιστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ και νομικής απαίτησης 300 εκατ. ευρώ, και το χαρτοφυλάκιο Heliopolis λογιστικής αξίας 400 εκατ ευρώ και ονομαστικής απαίτησης 800 εκατ ευρώ.

Ειδικότερα το χαρτοφυλάκιο Suez, περιλαμβάνει οφειλές 2.000 δανειοληπτών –στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά- που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και εξυπηρετούν την ρύθμιση που έχουν πετύχει δικαστικά, και το Heliopolis περιλαμβάνει οφειλές στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων 7.000 δανειοληπτών.

Για το Suez η doValue αναμένει δεσμευτικές προσφορές από 3 επενδυτές και για το Heliopolis από 4 επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών πραγματοποιήθηκε η πρώτη για το 2023 πώληση «κόκκινου» χαρτοφυλακίου που πρασίνισε ύψους 30 εκατ ευρώ, από την Cepal στην Optima bank.

Να σημειωθεί ότι τα χαρτοφυλάκια που «πρασινίζουν» και εξυπηρετούνται κανονικά για μία 2ετία, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, δεν μπορούν να αποκτηθούν από την τράπεζα που τα τιτλοποίησε και τα μεταβίβασε, αλλά μπορούν να αγοραστούν από Τρίτη τράπεζα.

Το σημαντικό είναι ότι τα δάνεια επιστρέφουν «καθαρά» στο τραπεζικό σύστημα και οι οφειλέτες –εφόσον πληρούν και άλλες προϋποθέσεις- έχουν και πάλι πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Σε ότι αφορά τώρα την απόφαση του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θα συνεδριάσει αύριο και η απόφαση του αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά από την καθαρογραφή της, κάτι που θα συμβεί τουλάχιστον σε ένα τρίμηνο. Είναι άγνωστο αν η απόφαση θα προλάβει να τεθεί σε ισχύ πριν από τις εκλογές, ενώ το τοπίο σίγουρα θα ξεκαθαρίσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η απόφαση του αναμένεται θα δώσει απάντηση αν οι servicers μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει «κόκκινα» δάνεια με βάση το νόμο 3156 του 2003, ο οποίος αφορούσε εξωδικαστική ρύθμιση των δανείων. Οι διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων έβγαζαν τα ακίνητα στο σφυρί με βάση το νόμο του 2003 καθώς οι διαδικασίες του είναι ταχύτερες, σε σχέση με το νόμο 4904 του 2015.

Διαβάστε ακόμη: